2024. április 27. szombat Zita

Logiszikai eszköznagyhatalom a Fliegl (+VIDEÓKKAL!)

Agro Napló
A magyar gazdák logisztikai láncából napjainkra már nélkülözhetetlenek a Fliegl által gyártott termékek és komplex megoldások. Az óriáscég széles termékkínálatában vezértermékek sora található úgy, mint szállító kocsik, pótkocsik, letolókocsik, tartályok, bálaszállító berendezések, továbbá a hígtrágyakezelés gépei. Lébényben rendezték a Fliegl Abda Kft. első, több ezres érdeklődéssel kísért nemzetközi partnertalálkozóját, amelynek keretében gépbemutató, gyárlátogatás, valamint az abdai gyárban az agrárminiszter jelenlétében egy 29 méteres, automata magasraktár ünnepélyes átadására került sor.

Mérföldkövek az abdai gyár történetében

A Fliegl sikertörténete 1975-re datálódik, amikor id. Josef Fliegl a németországi Kastlban megalapította saját gépgyárát. Kezdetben billenős- és tartálykocsik gyártásával foglalkozott, a '80-as években Németország és Ausztria jelentették a fő piacot számára. A legidősebb gyermek, Helmut irányítása mellett 1991-ben a thüringiai Triptisben megkezdődött a közúti pótkocsik gyártása, ezzel egyidejűleg kezdetét vette a Fliegl-csoport térhódítása. A '80-as évek elején kezdődő magyarországi kapcsolatuk az azóta is Abdán készülő betonkeverők gyártásával kezdődött. 1993. április 16-án id. Josef Fliegl aláírta a REKARD (egykori Mezőgép) telephelyének megvásárlásáról szóló szerződést. Ifj. Josef Fliegl irányításával új üzemcsarnok épült, amely már egy magasabb technológiával ellátott, modern gyártási folyamatot eredményezett. A gyártás fő irányvonalát még mindig a gödörfúrók és takarmánykeverők jelentették, azonban a termékpaletta bővülni kezdett szippantós tartálykocsik, oldalfalak, részegységek és rugóbakok gyártásával. A németországi Kastlban található gyárat már Magyarországról is kiszolgálták félkész- és késztermékekkel. Az új csarnok építésével egy időben zajlott egy fedett alapanyagraktár építése is, amely kiváltképp fontos része lett a Fliegl Járműgyárnak, hiszen így az alapanyagok tárolása és kamionról való leszedése, beraktározása is fedett helyen történt.

1995-ben az új csarnok tovább bővült, helyet kapott benne egy felületkezelő és szemcseszóró részleg is, amely innovációként tovább bővítette a termelés hatékonyságát. A folyamatos fejlesztéseknek, beruházásoknak köszönhetően a gyártás is egyre modernebb, hatékonyabb lett, s ez az éves bevételeken is látszott, szinte évről évre megduplázódott a cég készáru-kibocsátása. 1995-től a gyár nemcsak az anyavállalat kiszolgálását végezte, hanem a magyar piac felé is orientálódott. 1996-ban további 12.000 m2-rel bővült a gyártócsarnok. A fejlesztés volt a legfőbb cél, ennek értelmében 1998-ban az első, majd 1999-ben a második táblalézert helyezték üzembe.

2001-ben új nyersanyagraktár épült, 2003-ban lett kész a szervizépület, amely 2004-től a Nemzetközi Közlekedési Hatóság által autorizált vizsgabázisként működik. 2004-ben átadásra került a Nemzetközi Kereskedelmi Központ is, ahol a végfelhasználás és kereskedelem magas színvonalú kiszolgálása történik.

2007-ben már 3 táblalézer működött az üzemben, 2009-ben bővítették a nyersanyagraktárat, alapterülete immár 4.000 m2. 2012-ben került átadásra a 2.600 m2-es modern felületkezelő üzem. A csarnokban automata konvejor pályán mozgó kocsik szállítják a nagyobb befoglaló méretű alvázakat, puttonyokat, emellett van itt merítőkád és szárítóberendezés is. A csarnok és a szárító energiaellátása megújuló energiával (750 KW-os faapríték-tüzelésű kazán) történik. 2013-ban megnyílt az Agro-Center bolt. Az alkatrészellátás önálló egységgé vált, saját raktáregység jött létre a gyártástól függetlenül. 2014-ben állt munkába az első csőlézer az abdai üzemben.

A 2013-as mühldorfi gyáravatás után 2015-ben született meg a döntés, hogy Abdán a késztermékek gyártására kell koncentrálni, és helyben kiszolgálni a hazai és a kapcsolódó szomszédos piacokat. Tehát kevesebb alkatrészgyártás történik a német testvérvállalat számára, és nagyobb hangsúlyt kap a regionális központi szerep. A szomszédos országokban egyre növekvő érdeklődésnek megfelelően történtek a fejlesztések, és bővült a gyártási kapacitás.

2018-ban elkezdődött egy teljesen új, 26 méter magas csarnok építése, amiben a modern technikájú Jungheinrich automatizált magasraktár kapott helyet, a beruházás értéke meghaladja az 1,2 milliárd Ft-ot. A raktár alapterülete közel 3.500 m2, az anyagmozgatást végző ún. felrakógépet a már kész épületbe emelték be, amihez a méretek miatt Magyarország legnagyobb darujára volt szükség.

2019 eleje óta már 2 db csőlézer üzemel a gyárban, illetve megépült a modern technikájú porral festő üzem is. Az 1.400 m2-es gyáregységben elsősorban oldalfalakat és kisebb alkatrészeket festenek.

A kezdeti 8 hektáros gyárterület ma már 15 hektár, amelyből csaknem 40.000 m2 a beépített terület. A kezdeti 28 fős létszám napjainkra 240 főre duzzadt.

A munkálatok nem állnak meg, a következő beruházás a meglévő kereskedelmi központ bővítése, szervizállomás és Agro-Center alkatrészbolt építése. Az összesen 3.600 m2 alapterületű egység tervezett átadása 2020 nyara.

A magyarországi üzemben folyamatos a gyártmányfejlesztés is, a Fliegl mérnökei 3D CAD program segítségével tervezik a legújabb típusokat, emellett folyamatosan fejlesztik a meglévő gyártmányokat.

A betonkeverőket a mai napig Abdán gyártják, évente átlagosan 550 db kerül ki a gyárból. Emellett itt készülnek billenős- és tartálykocsik, bálaszállítók, átrakókocsik, éves szinten átlagosan 1200–1300 db pótkocsi készül Abdán. A DataHouse 2019. év első nyolc hónapjának forgalomba helyezési adatai alapján a Fliegl piacvezető a magyarországi mezőgazdasági pótkocsik piacán.

Gyakorlati gépbemutató

A rendszerszemléletben felépített széles körű Fliegl portfóliót hasznos műszaki információkkal ellátott gyakorlati gépbemutató keretében ismertette Ackermann Tamás cégvezető. A mezőgazdaságot kiszolgáló szállítási, átrakási és kijuttatási feladatra gyártott gépeket eltérő méretekben és különféle igényre szabva hozzák piacra, továbbá a műveleteket megkönnyítő, hasznos kiegészítő eszközökkel szolgálják ki a gazdák igényeit. Széles választékban kínálják az univerzális letolókocsikat, a szerves szilárd és hígtrágya kijuttatására alkalmas pót- és tartálykocsikat, valamint cserefelépítményes pótkocsi-konstrukciókat. Megoldásokat láttunk nagybálák szállítására, önfelszedős cseretartályos szállításokhoz vagy alacsony építésű trailereket nagyméretű gépek mozgatására. Összefoglalónkban néhány, a hazai piacra preferált terméket emelünk ki:

Unikális megoldás a piacon a Fliegl brandhez fűződő letolórendszerű kocsik különféle változatai. Ezeket többféle méretlépcsőben két-, három- és négytengelyes kivitelben, különböző raktérfogattal gyártják. A letolókocsik a gabonafélék, a gyökgumósok, a szecskázott zöldtakarmányok, a tüzelésre szánt (faapríték) vagy biogázba kerülő biomasszák szállítására alkalmazhatók. A 8–20 tonnás össztömegű gépek szántóföldi alkalmazása (ADS/ASW) mellett a letolós trágyaszórócsalád nagyobb tagjai átszereléssel szállításra, telepi anyagmozgatásra is alkalmasak.  

A Fliegl ASW letolókocsi átrakócsiga adapterrel esetében a kocsi az ürítést nem billentéssel, hanem a homlokfal hátra tolásával tudja elvégezni, és így a hátulra szerelt adapterekhez (jelen esetben átrakócsigához) nagyon jól szabályozhatóan juttatja el az anyagot. Legfőbb előnye, hogy elmarad az alsó fekvő csiga, és a velejáró hátrány, a szemtörés.

A GIGANT ASW 261 letolókocsi nagy teljesítményű trágyaszóró adapterrel kombinálva kiváló szórástechnikával egyenletes és talajkímélő kijuttatást tesz lehetővé. Minden szórható anyagra rugalmasan alkalmazható, pl. marhatrágyához, hordalék- és/vagy derítőiszaphoz, komposzthoz vagy mészhez. Pontosan adagolható és állítható kiszórás.

A Fliegl ADS 60 szervestrágyaszóró-család egytengelyes, letolórendszerű, kisüzemek számára tervezett trágyaszóró. Az ADS-ek nagy teljesítményűek, gondozásmentesek és hosszú élettartamúak. Az alacsony súlypontjának és a széles nyomtávnak köszönhetően az egyenetlen terepeken is biztonságosan mozog a jármű, a szórószerkezet függőleges hengerei 12 m-es munkaszélességet teljesítenek.

A környezeti terhelés minimalizálását szem előtt tartó, folyékonytrágya-kijuttatási technológiákhoz szükséges járművek fejlesztésében élenjáró a Fliegl. Az ejtőcsöves folyékony hígtrágya-kijuttató tartálykocsis megoldásuk egyik ékköve a gruberrel felszerelt talajba injektáló változat. A talajban rést nyitó csúszó csoroszlyákba vezetett tömlőkkel hatékony a kijuttatás, nincs dugulás, rövid, jól vezetett ejtőcsövek, kompakt szállítási helyzet, egyenletes kijuttatás, nagyon jó talajkövetés jellemző – még domboldalon is. A rendkívül agresszív anyagok szállításához alkalmazható járművek tartályát olyan anyagból és technológiával alakítják ki (horganyzott felület vagy műanyag kivitel), amely megakadályozza a gyors korróziós hatást.

Lébényben debütált a hazai közönség előtt a Fliegl legújabb innovációja, a Fliegl Büffel rendfelszedő átrakókocsi, amely speciális módon, meggyorsítva végzi a műveletet. A gépen található egy rendfelszedő adapter, ami szecskázni is tud, és ami a saját, négy köbméteres tartályába továbbítja az anyagot, majd innen egy szalagon keresztül rakja át a szállító járműre, pótkocsira. A köztes tárolóbunkerrel rendelkező eszköz előnye, hogy olyan szűk területeken is tud dolgozni, ahol a pótkocsi nem tud haladni, illetve a két jármű váltásakor sem kell felfüggeszteni a munkát.

A Fliegl tervezőinek komoly kihívást jelentett a talajon is jól mozgó, a KRESZ előírásainak is megfelelő, de ugyanakkor minél több bálát szállítani tudó kocsi tervezése. Ezeknek a kihívásoknak úgy feleltek meg, hogy – a márkára jellemző módon – néhány opció segítségével mindenki összeállíthatja a számára ideális bálaszállítót. Ha tudjuk, hogy milyen útviszonyok között, milyen sebességgel és terheléssel fog közlekedni a kocsi, máris a megfelelő kocsit ajánlják a feladatra. A Fliegl DPW 180 B bálaszállító felületvédelmi szempontból is versenytársai előtt jár, minden Fliegl bálaszállító horganyzott alvázzal és felépítménnyel készül. A bálák rögzítését süllyesztett rakományrögzítő fülek és furatok, valamint a plató mindkét szélén ütközőperem biztosítja. A Fliegl DPW 210 BL típus pedig – szabadalmaztatott – hidraulikusan mozgatott rögzítőkerettel van ellátva a gyors, biztonságos és kényelmes rakománybiztosítás érdekében.

Kisebb gazdaságokat célzott meg fejlesztésével a Fliegl Agro-Center. A Woodking Classic ágvágó gyors és egyszerű megoldás az utakra belógó ágak, lombok, bokros területek nyírására, gondozására. A hidraulikus motorral hajtott, robusztus felépítésű, nagy munkabírású, könnyen vezérelhető munkaeszköz kiválóan alkalmas bérmunkára, ill. a saját gazdaságon belüli alkalmazásra. A három darab 700 mm átmérőjű, 4 mm vastag és 5 mm-es tépőfogakkal ellátott tárcsák hidromotorról ékszíjhajtással működtethetők. A legnagyobb vágható átmérő 250 mm. A gép munkaszélessége 2100 mm, oldalirányba 1200 mm-re kitolható és 111 fokban dönthető. A kedvező mértékű ellensúlynak köszönhetően optimális a súlyelosztása, így nagy magasságban is biztonsággal használható. Munkasebessége max. 8 km/h. Az ágvágó adapter teleszkópos rakodóval vagy homlokrakodó egységgel szerelt traktorral üzemeltethető.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősszel a Dunán

Ősszel a Dunán

A korábbi évek nagy sikerére való tekintettel az Alpha-Vet 2019-ben is megrendezte a Dunán az őszi hajós partnertalálkozót az állattenyésztésben és a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!