2024. április 27. szombat Zita

Mi újság? Gépes információk és érdekességek a nagyvilágból

Agro Napló

John Deere kisbálázó kooperációban

A kisbálázó gépek még mindig keresettek a piacon Európában és a tengerentúlon is, bár a kereslet irányukban csökkenő. A kisebb családi gazdaságok, vagy a lótartó farmok még mindig szívesen vásárolják azokat. A John Deere kínálatában mindig megtalálhatóak voltak ezek a gépek. A saját gyártásról azonban lemondtak és ezután az olasz Cicoria cég gyártja a részükre a kisbálázókat. Két modell szerepel a kooperációban, az S 160 és az S 180, amelyek 1,6 ill. 1,8 m széles rendfelszedővel készülnek. A bálázókkal 47 cm széles és 37 cm magasságú (keresztmetszetű), ill. 40 és 130 cm közötti hosszúságú bálák készíthetők. A bálázók műanyag zsineggel vagy lágy dróthuzallal kétszeresen kötik össze a bálákat. A bálázókhoz több opciós kiegészítő megoldás is rendelkezésre áll.

Profi 2019

Rendkezelési világrekord

Egy dániai tejtermelő gazdaság gyepterületén a közelmúltban, a John Deere 6250 R traktor által üzemeltetett négy forgórészes, vezérelt villás, 9,5 és 14,7 m közötti munkaszélességgel dolgozó Kuhn GA 15131 típusú, középrendképzős rendrakó gép fonnyasztott gyepszéna rendek összerakásában ért el világrekordot. A világrekord felállítását a németországi DLS Testzentrum munkatársai felügyelték. Mérték a területteljesítményt, az elhagyási veszteségeket és a rendre rakott szálastakarmány szennyezettségét. A 250 LE-s John Deere traktor által üzemelt Kuhn rendrakó 8 órás üzem alatt összesen 188,9 ha-on végezte el a rendkezelést, amely 23,6 ha/h átlagteljesítménynek felel meg. Munkavégzés közben a gépcsoport 16,3 km/h átlagos munkasebességgel végezte a rendek összerakását. Az óránkénti hektárteljesítmény világrekordnak számít.

  Traction 2019

CLAAS – John Deere adatátviteli kapcsolat

Ez idáig a gyártók csak a saját rendszerükön belül tették lehetővé a vezeték nélküli Telematic kapcsolaton keresztül az üzemelő gépek adatainak a továbbítását (Data Transfer), ill. a gépek mozgásának nyomon követését az irányító és szervizközpontokba. Napjainkban már főleg felhőbázison működő adatátvitelekkel lehetővé vált különböző márkájú, ill. gyártótól származó vegyes flották (pl. arató-cséplő gépek, szállítójármű-park stb.) adatkommunikációja, a különböző felhőalapú adatbázisok között is (Cloud-to-Cloud). Erre kínál szoftvereket a 365 FarmNet vállalkozás. A vegyes gépparkot üzemelő bérmunka vállalkozók sürgetésére a CLAAS és a John Deere telekommunikációs rendszerét kapcsolták össze 365 FarmNet szoftver segítségével. Így lehetővé vált egy adatplatformon dokumentálni és feldolgozni a vegyes gépekből felépülő flották üzemelési adatait. A gyártók részéről rendkívül megnövekedett az érdeklődés a Cloud-to-Cloud rendszerhez való kapcsolódáshoz. Az adatfelhők közötti kapcsolat egyesítését az AEF is programjába iktatta.

  Traction 2019

Új MTZ/Belarus traktorszéria mutatkozott be az idei Agritechnicán

A Minszki Traktorgyár (MTZ) új 50 és 75 LE közötti motorteljesítményű családtagokból álló traktorszériát állított ki Hannoverben. A család legnagyobb teljesítményű tagja a Belarus 742.7 modell, amely új formatervezéssel készül és több technikai újdonságot is tartalmaz.

Motorja 2,2 literes, EU Stage V normás, AGR+DOC katalizátoros, 55 kW (75 LE) teljesítményű, amelynek 2600 f/min a fordulatszáma. A motor maximális nyomatéka 270 Nm 1600 f/min fordulatszámon. Háromféle 12/12 fokozatú szinkronizált, 24/12 vagy 24/24 fokozatú terhelés alatt kapcsolható fokozatokat is tartalmazó sebességváltókkal készül. A hátsó TLT-jük kétfokozatú, 540/540Eco, vagy 540/1000 f/min fordulatszámon üzemeltethető. Zárt központú hidraulikus rendszerrel készülnek. A hátsó függesztő szerkezetük 2600 kg-mal, a mellső 1000 kg-mal terhelhető.

  Profi 2019 Dr. Hajdú József

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!