Az ember, aki az ország legnagyobb borászatát is ellátja alkatrésszel

Agro Napló
A horvát határ mellett, a Mura partjától másfél kilométernyire lévő Tótszerdahelyen nőtt fel az Agrotec Magyarország Kft. Zala és Somogy megyei alkatrész-értékesítő munkatársa, Kobra Zoltán. Nagyszülei és szülei kis földet, kertet és szőlőt is műveltek, ezért a mezőgazdasági munkák szeretetét és erőfeszítéseit már gyermekként megismerte.

Műszaki érdeklődése miatt a szakközépiskolát gépjármű-villamossági műszerészként végezte Pécsen. A munka világát egy építőipari cégnél ismerte meg Letenyén, ahol a gépszerelés mellett szállításszervezést is végzett, majd felsőfokú számítástechnikai végzettséget szerzett, és informatikusként dolgozott 20 évig Nagykanizsán.

Édesapja elvesztése után folytatta a családi gazdálkodást. A félhektáros szőlőterületük művelésében aktívan részt vesz fia is, aki szakképzett szőlész-borászként segíti munkáját.

Közösen igyekeznek évről évre jó minőségű zalai borokat készíteni a kékoportó, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, szürkebarát, zenit, olasz- és rajnai rizling fajtákból.

„Miután az előző munkahelyemen átszervezték a programozói és rendszerfejlesztői feladatokat, váltanom kellett, így 2016-ban kezdtem el dolgozni az Agrotec Magyarország Kft.-nél. Nagyon jókat hallottam a cégről egy szerelő ismerősömtől. Ő szólt nekem arról is, hogy lehetőség nyílt jelentkezni alkatrész-értékesítő munkakörbe. Megpróbáltam, és sikerült is megszereznem az állást.

 A korábbi munkatapasztalataimnak köszönhetően az értékesítési folyamat, a partnerekkel való kapcsolattartás és az alkatrészek ismerete sem volt új nekem, örömmel vetettem bele magam a feladatokba. Jó választás volt, mert a mai napig szeretem a munkám.

Igyekszem mindent megtenni a partnerekért, akikkel ezért könnyen teremtem meg a kapcsolatot. Amit egy dolog megszerezni, de annál nehezebb megtartani, hiszen sokszor azonnal kellenek az alkatrészek, az igényeket pedig teljesíteni kell, hogy ne álljon meg a termelés” – avat be a munkavégzés örömeibe és kihívásaiba Zoltán.

Kobra Zoltán Zala megye teljes területét ellátja alkatrésszel, és hozzá tartozik a Balaton déli partjának a Kőröshegytől nyugatra eső Somogy megyei része, valamint az északi parton Veszprém megye déli része majdnem egészen Tihanyig, de még Tapolca, Sümeg, Türje térsége is. A határon túl élő magyar részeken is tevékeny, Benica, Lendva, Kisfalu és Domonkosfa vonalán át egészen Bajánsenye magasságáig vannak partnerei.

Összesen nagyjából 100 termelővel tartja a kapcsolatot, akik közül vannak folyamatos, egész éven át tartó alkatrészellátást igénylők is.

„Göller László alkatrészes kollégámmal nagyon sokat mozgunk Somogy és Zala megyében. Azonban a feladatok nem csak a megyékre korlátozódnak. Például van, hogy a komáromi központból hozunk el vagy oda viszünk alkatrészeket. Azért vagyunk „mobilosok”, mert állandóan úton vagyunk, folyamatosan szállítjuk az ekék, a talajlazítók, a vetőgépek és a permetezőgépek kopóalkatrészeit.

 A munkát egyáltalán nem lehet unalmasnak nevezni, mert a partnerek nagyon változatos tevékenységet végeznek. Javaslatot teszünk a gépeik tavaszi munkákra való felkészítésére, ötleteket adunk arra, hogy mire figyeljenek a gazdák. Ilyenek például a gumik, a hordozható üzemanyagtartály és az Adblue tartály lehetősége.

 A működési területemen sok bálahálót és fóliát szállítok ki. Az állandóságot az állattenyésztők jelentik, és mivel a jószág minden nap enni kér, ezért a munka télen is folyamatos. A megtett kilométerek és a meglátogatott partnerek száma alapján például idén februárban közel annyit dolgoztunk, mint tavaly novemberben.

Az ország egyik legnagyobb borászatába is sok alkatrészt viszek, a Varga pincészet folyamatosan rendel tőlünk alkatrészeket a traktorokhoz és a szőlőkombájnokhoz” – meséli Zoltán.

A partnerek visszajelzései bearanyozzák a napjaimat

„Ami különösen jól esik, hogy a partnerekkel való kapcsolattartás során nem csak alkatrészt és ajánlatot adok, hanem sok mindent vissza is kapok tőlük. Egy kedves szó, egy humoros megjegyzés, a nyári melegben egy hideg üdítő, vagy egy kávé mind-mind szebbé tudja tenni a napjaimat.

Ha pedig épp olyan helyen járok, ahol az ifjú szerelő munkatársam először végzi a munkáját, a főnökömmel egyeztetve örömmel segítem megismerni neki az adott területet és az illető gazdát, mert az a tapasztalatom, hogy sokkal könnyebb a kapcsolattartás, ha már egy ismert arc mutatja be őket egymásnak.”

Fontos a felkészítés és a felkészülés

„Igyekszünk felkészíteni a gazdákat arra, hogy időben gondoskodjanak a gépeikről, ehhez nagyban hozzájárulnak a Marcali területi központban szervezett oktatások és képzések. A magam részéről mindig törekszem arra, hogy a partnerlátogatással kapcsolatos adatokat minél hamarabb elektronikusan rögzítsem, hogy ezzel gyorsítsam és hatékonyabbá tegyem a munkát.

A partnereket is próbálom rávenni arra, hogy használják a számítástechnikai eszközöket és programokat, hogy ne egy korábbi telefonhívásban elhangzott beszélgetésre és az emlékekre alapozzuk a rendelést, hanem minden meg legyen írásos, kereshető formában. Így a lehető legkevesebb időt kell a gazdáknak a feladatra fordítaniuk, a többi pedig már az én dolgom” – mondja mosolyogva Kobra Zoltán.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hazatérés Biharba

Hazatérés Biharba

Magyarhomorog község Hajdú-Bihar megyében, a Berettyóújfalui járásban terül el, itt, a Mogyorós telepen található az AGROTEC Magyarország Kft. terület...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!