Medallon Premium 2020.

Agro Napló2020. június 9. 00:44

Szántöldjeink évelő gyomokkal erősen fertőzöttek. Mezei acat, fenyércirok kolóniák keserítik meg kultúrnövényeink életét. Tegyünk ellene, hogy visszanyerjük a termőföldjeink kultúrállapotát!

Összehangolt munkával, vetésforgóval, helyes agrotechnikai elemek használatával és célzott növényvédelmi beavatkozással elérhetjük azt, hogy visszaszorítjuk az évelők jelenlétét. Az idei tavaszunk sok mindenben eltér a megszokottól. Több nehézséget, plusz odafigyelést igénylő kihívások mellett az időjárás is kifejezetten nehéz helyzetet teremt, a minden idők egyik legszárazabb tavasza, súlyos aszálya nagyon komoly nehézségek elé állítja mind a termelőket, mind a kultúrnövényeinket. Az évelő gyomnövények úgy tesznek, mintha ebből semmit nem érzékelnének. Sőt, a határt járva azt tapasztaljuk, hogy rendkívül jól érzik magukat a felmelegedő, száraz talajban, korán kihajtva, csapadékot nem igényelve, a tavaszi gyomirtások idejére már nagy tömegben sanyargatják a talajt kereső kukoricát, napraforgót. A magról kelő, szokásos gyomnövényeink a csapadékhiány miatt meg még sehol. Megnehezíti ez a gyomirtás tervezését, a megfelelő készítmény kiválasztását, a helyes időzítést, és a gyomirtásra tervezett költséget is növeli.

Mit tehetünk azért, hogy ne szaporodjon az évelő a területünkön, kapás kultúráinkban ne az acat és a fenyércirok vezesse a gyomirtási döntéseinket?

Van a kezünkben egy jól tervezhető, költséghatékony, igazán hatásos növényvédelmi elem, a tarlókezelés.

A tarlókezelés kihagyhatatlan művelési rész. Ezzel az egyszerű, jól időzíthető gyom­irtási beavatkozással tudunk a legtöbbet tenni azért, hogy a területeinken ne szaporodjon a gyommagkészlet, visszaszorítsuk az állományból nehezen irtható, gyakran már rezisztenciát mutató évelőeket.

Utána szebb, könnyebb és olcsóbb a következő évi gyomirtás.

A tarlón elvégzett gyomirtás a szomszédos kultúrák szempontjából kockázatmentes, utolérhetetlen hatékonyságú, költségkímélő megoldás.

Hatékonyságot nyújt mind magról kelő, mind évelő gyomok ellen, segítségével elérhetjük azt, hogy nem szaporodik tovább a talajunk gyommagkészlete, visszaszorítjuk az évelőeket, a következő évben lényegesen gyengébb gyomosodási viszonyokat tapasztalhatunk.

A Syngenta totális gyomirtó szere, a Medallon Premium a tarlókezelés hatékony eszköze.

A Medallon Premium kiemelkedik a más glifozáttartalmú szerek sorából:

  • speciális formuláció, ionvédelmi rendszert tartalmaz – segíti a felszívódást, jobb a hatékonyság,
  • gyorsabb felszívódása miatt szélesebb hatásspektrummal rendelkezik,
  • az egyetlen glifozát, ami beépített tapadásfokozó anyagot tartalmaz – nincs pluszköltség, nem kell kevergetni tankkeverékben, egyszerűbb a felhasználás,
  • nem habzik,
  • magas hatóanyag-tartalom: 360 g/l glifozátsav, ami megfelel 439 g/l diammónium sónak,
  • más készítményekkel – pl. Banvel – jól keverhető,
  • nitrogéntartalmú műtrágyával és aminosav-tartalmú készítménnyel a hatékonyság – elsősorban a föld alatti túlélő képlet gyengítése – tovább növelhető,
  • dózis: 2,0–3,0 l/ha magról kelőek, 4,0–6,0 l/ha évelőek ellen (pl. mezei acat, apró szulák, fenyércirok, nád),
  • időzítés: tarlón, a gyomnövények intenzív növekedésekor.

Éljünk vele okosan, megtérülő befektetés!

Tóth Csantavéri Szilvia
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Tóth Csantavéri Szilvia

Címkék:
szárítóberendezés, élelmezés, kelet-európai műtrágya konferencia és kiállítás, raktár, omv petrom, 2023 eu agriresearch conference, magazin-2020-06,