2024. április 27. szombat Zita

Együttműködő gazdák segítik a hatékony munkát

Agro Napló

AKI NEM AKAR SZABADULNI A GÉPEKTŐL

Régi motoros Szerencsen Magyar István, aki évtizedes alkatrészes múlttal dolgozik az AGROTEC Magyarország Kft. csapatában. Vele beszélgettünk Borsod-Abaúj-Zemplén megye mezőgazdasági sajátosságairól, a modern agrárium gyakorlatáról és a munkamegosztás fontosságáról.

A szakember 1970-ben Királdon, egy Ózd melletti kis bányászfaluban látta meg a napvilágot. Kisgyerekként semmilyen kapcsolódása nem volt a mezőgazdasághoz, nem tudta, miért olyan fontos a traktor és a talajművelés. Aztán a középiskolát mezőgazdasági gépészként végezte el Tokajban, ott pedig annyira megszerette a gépeket, hogy már nem tudott és nem is akart szabadulni tőlük.

Néhány évnyi szakmai tapasztalatszerzés után 1999-ben kezdtem a pályafutásomat az egyik országos agrárintegrátor cég miskolci telephelyén. Onnan 10 év után kerültem át az IKR Zrt., majd az AGROTEC Magyarország Kft. csapatába, ahol a mai napig is örömmel dolgozom.

Összességében már több, mint 20 éve látom el a gazdákat alkatrésszel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ezalatt pedig jelentős tapasztalatot és sok jó kapcsolatot szereztem – meséli Magyar István. Miskolcról érkezem reggelente a szerencsi területi központba, ahonnan a megye északi részét járom be.

Az idei szezon mezőgazdasági munkafolyamatai nagyon elhúzódtak, tavasszal kevés volt a csapadék, aztán pedig annyira sok eső esett, hogy több helyen is csak a szokásosnál később kezdődhetett az aratás. A megyére egyébként nagyon jellemző, hogy a főként völgyekből és dombokból álló területeken rengeteg a 100–300 hektárméret közötti kis gazdaság.

A mozaikosság, valamint a Bükk, a Zemplén és a Tisza természetföldrajzi hatásai miatt felénk igen változékony az időjárás: előfordul, hogy 20–30 kilométeres távolságon belül 50 milliméter eső esik, kicsivel mellette pedig porzik a tábla. Ez a vetéstől kezdve a talajművelésen át egészen a betakarításig megváltoztatja a folyamatokat, szinte nincs átlagos szezon. A gazdák termés­átlagain is meglátszik ez: a búza hozama például 5-6 tonnától 9 tonnáig változott viszonylag kis területen belül is hektáronként. A koronavírus hatása szerencsére nem ért el minket, megtettük a szükséges óvintézkedéseket, és a traktornak, a kombájnnak és az alkatrészesnek is mennie kell – mondta.

A mottóm, hogy számomra az út a fontos, nem a cél.

Nagyon szeretem az embereket, és azt, amit csinálok. Talán kicsit túl lelkiismeretes is vagyok, ha ritkán előfordul, hogy nem tudok valamit elintézni, nehezen alszom el, mert akkor is foglalkoztat a partnerek sorsa. Ezért inkább tovább maradok bent a telephelyen, hogy megnyugtató megoldást találjak az adott feladatra
– mondja István.

A több, mint 20 alkatrész-értékesítéssel eltöltött év alatt bekövetkezett változásokról sokat lehetne mesélni, de a lényeg ez: ahogy minden más terület, az agrárium is elképesztően nagyot fejlődött, és fejlődik ma is. Ráadásul a folyamat egyre gyorsul.

Korszerűbbek a gépek, az eszközök és a technikai megoldások. A szakmai színvonal megőrzéséhez és javításához így sok tanulásra, figyelemre és nyitottságra van szükség, hogy tartani lehessen a lépést a fejlődéssel.

Amikkel annak idején foglalkoztunk; a Rábák, az IH-gépek, például a Cyklo vetőgépek már a múlt részei. Alkalmazkodni kell az új technológiákhoz, az AdBlue-hoz, a modern elektronikai rendszerekhez.

 A gépek fejlődésével a munkafolyamatok és a legnépszerűbb kultúrák is változtak. Úgy tapasztalom, hogy mindig van 1-2 növény, ami kikopik a termesztésből, majd visszatér. A cukorrépa termesztése megszűnt, a környéken sokáig nem volt jellemző a repce és a napraforgó termelése, aztán az elmúlt időszakban újra visszajöttek, velük együtt pedig a termesztéstechnológia gépei és alkatrészei is.

Szerencsen nagyon jó csapatunk van, remekül össze tudunk dolgozni, jól kiegészítjük egymást.

Telefonon folyamatos támogatást kapunk és adunk is egymásnak, nekem soha nem kell megállni az út szélén, hogy kikeressek valamit a katalógusból, a raktáros és a szervizes munkatársak szükség esetén örömmel segítenek, így nem veszítek időt, és mozgásban maradhatok.

A partnerek gépeivel kapcsolatban is megosztjuk egymással a tapasztalatokat, ezzel pedig gyorsabban megtaláljuk a megoldásokat az előkerülő problémákra. Bodnár Attila mobil alkatrészes kollégámmal úgy osztottuk el egymás között a megye partnereit, hogy mindkettőnknek megvannak azok a címek, ahová hosszú évek óta kijárunk. Ennek köszönhetően a közös munka során elég jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a partnerekkel.

Sok olyan hely is van, ahol már olyan bizalmi szintet értünk el, hogy megadták a telep kapujának belépőkódját, és ha a termelő házon kívül van, vagy a határban dolgozik, egyeztetünk vele, és a távollétében is leszállítjuk a kért termékeket, hogy haladjon az ellátás. Így még hatékonyabban tudunk együttműködni.

Ami még említést érdemel, az a fiatalabb gazdák hozzáállása a modern technikához: többen már SMS-ben, e-mail-ben, vagy a közösségi média üzenőprogramjaiban, fényképpel küldik el a rendelni kívánt termékek adatait, hogy segítsék a munkánkat, amivel még pörgősebben tudjuk őket kiszolgálni.

Ezt a feladatot ketten látjuk el Bodnár Attilával, aki ugyancsak jó ideje dolgozik azért, hogy a gazdák minél gyorsabban megkapják a szükséges alkatrészeket.

A SZERENCSI CSAPATBAN MINDENKI SZÁMÍTHAT A MÁSIKRA

Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti felében, a szerencsi területi központból indítja napjait Bodnár Attila, az AGROTEC  Magyarország Kft. mobil alkatrészes munkatársa. Vele beszélgettünk arról, milyen kihívásokat teljesít, és mit szeret a legjobban a munkájában.

40 éves koromban, 20 év nemzetközi buszvezetés és Európa bejárása után úgy döntöttem, más területen szeretném tovább folytatni a pályafutásomat. Az édesapám hosszú ideig dolgozott az IKR Zrt.-nél, ahová 2013-ban mobil alkatrészes kollégát kerestek, és én örömmel jelentkeztem a feladatra. Azóta itt vagyok. Szerencsére ez a munka is mozgással és vezetéssel jár, de mégsem kell a családomat hosszú ideig nélkülöznöm, minden nap velük lehetek – kezdi a történetét Bodnár Attila.

A mezőgazdasággal és a gépekkel az AGROTEC-es pályafutásom előtt nem volt szorosabb kapcsolatom. Aztán megörököltük a családi szőlőt, azóta a feleségemmel és a 2 lányunkkal közösen ápoljuk a tőkéket és műveljük a talajt.

Természetes, hogy nincs két egyforma területi központ az AGROTEC családon belül, eltérőek a területi adottságok, más az országhatártól való távolság, és más a csapat összetétele is.

Ami közös, hogy itt is segítünk egymásnak, ahol tudunk – mesél Bodnár Attila a szerencsi munkatársak közötti jó kapcsolatról. A kommunikáció már a mobil alkatrészes munka előtt is könnyen ment, a gyakorlati ismeretek elsajátításában pedig kezdetben sokszor támogattak a szervizes kollégák. Bármennyit is kérdeztem, mindig türelemmel magyarázták el, melyik gép hogyan működik és milyen alkatrészekből épül fel. A raktáros dolgozók is ugyanígy álltak hozzá a betanulásomhoz, én pedig szorgalommal és odafigyeléssel igyekeztem mindent megtanulni.

A jó csapatmunka alapja, hogy számíthatunk egymásra.

Borsod-Abaúj-Zemplén az ország legtöbb településsel rendelkező megyéje, és nálunk a 2. legnagyobb a népesség Pest megye után. A sok település miatt reggelente nem mindig könnyű az útvonalak egyeztetése, mert a területi adottságok következtében szinte lehetetlen mindenhova eljutni. Ezért a szerencsi csapatban mindenki készségesen segít a többieknek, hogy haladjon a munka. A gépkereskedő a szervizesnek, a raktáros az alkatrészesnek, és így tovább.

Az évek során kiépített ügyfélkörömben már tudják: ha hívnak, bármiben igyekszem lelkiismeretesen segíteni. Van, akinek az a fontos, hogy a termék minél gyorsabban legyen ott a telepén, és nem számít a felár. De sokan vannak olyanok is, akiknek inkább az ár a fontos. Főként nekik kínálunk olyan megoldásokat is, mint például a gyárilag felújított hidraulika szivattyú, fűtőmotor vagy hűtő, amelyekre fél év garanciát vállalunk.

A legjobban azt szeretem a munkámban, amikor a délelőtti szervezés és tervezés után délben minden alkatrész szépen összekészítve bent van az autóban, és elindulok a gazdákhoz. Ilyenkor egy csendes, nyugodt időszak következik, ami alatt átgondolom az útvonalat és a fontossági sorrendet.

A termelőknek remekül bevált a hétvégi ügyeleti rendszer az aratási szezonban: volt olyan szombat, hogy 4 gazdának is nagyon sürgősen kellett segítség, és a megrendelés másnapján, vasárnap délelőtt 10-re már megérkeztek a kívánt alkatrészek. Azokat aztán 12-ig beszerelték, és a nap további részében tudták folytatni a betakarítást.

A másik kedvező tapasztalatom, amikor a fiatalabb termelők már úgy rendelnek alkatrészt, hogy alaposan utánajárnak, mire van szükségük, és bediktálják a cikkszámot.

Ugyanakkor sok gazda szereti, ha elmegyek hozzájuk, és ott beszéljük meg, mire van igényük, és milyen problémára keresnek megoldást. Nagyon jól esik a bizalom azon formája, amikor rám bízzák az ajánlatot, és ezt igyekszem azzal meghálálni, hogy naprakész tudással tájékoztatom őket a lehetőségekről.

Az évek alatt számos gazdának sikerült megtanítanom, hogyan használhatja a legjobban az AGROTEC Magyarország Kft. kedvezményes alkatrész katalógusát, amivel az ő dolguk is könnyebb lett és mindenkinek időt takarítunk meg.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hazatérés Biharba

Hazatérés Biharba

Magyarhomorog község Hajdú-Bihar megyében, a Berettyóújfalui járásban terül el, itt, a Mogyorós telepen található az AGROTEC Magyarország Kft. terület...

Minden időben, mindent időben

Minden időben, mindent időben

6 éve dolgozik az AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjának csapatában Földing Csaba. De a mobil alkatrész értékesítőnek ennél már jóval korábbi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!