Takarmányozási és növénytermesztési szempontból is sok előnyt hordoznak a BMR silócirok hibridek

Agro Napló
A cirok takarmányozási és növénytermesztési tapasztalatairól szervezett közös rendezvényt az Agroszemek Kft., az Euralis Kft. és a Vital-Feed Kft. a Pest megyei Nagykőrösön. A cirokhibridek szántóföldi bemutatóján és a szakmai tanácskozáson sok érdeklődő gazdálkodó vett részt.

 

Az Euralis a piacvezető cirkok fajtatulajdonosaként, az Agroszemek vetőmag-előállítóként járult hozzá a hármas együttműködéshez, a Vital-Feed pedig évek óta tömegtakarmány vetőmagok előállításával, kereskedelmével és szaktanácsadással foglalkozik. A 3 stratégiai kereskedelmi partner idén fejezte be a 3. közös szezonját és most jutottak el oda, hogy egy közös rendezvényen osszák meg a fajtákkal kapcsolatos hazai tapasztalataikat a közönséggel. A bemutatón 3 silócirok fajta, az Arigato BMR, a BMR Gold X és az ES Rhodes BMR, valamint szemes cirokból az ES Monsoon szerepelt.

Az új típusú silócirok hibridekkel 3-4 év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztői és állattenyésztői véleményt, hogy a cirok csak seprűnek való. Ezt az is jól mutatja, hogy bár a tavalyelőtti év tökéletes, a tavalyi pedig a késő ősztől a kora tavaszig tartó rekord csapadékszegény időjárás ellenére kedvező volt a kukorica számára, tovább nőtt a cirok vetésterülete Magyarországon. 2020-ban körülbelül 35 ezer hektáron került szemes és 15 ezer hektáron silócirok a hazai földekbe. Szakmailag jelentős előrelépés, hogy a legkorszerűbb BMR típusú silócirkokat már közel 5 ezer hektáron termesztik a hazai gazdák. Sokak számára egyértelmű előny, hogy a silócirok önmaga után is vethető, sőt, melegigényes növényként a kukoricát követő vetési időpont az ideális számára, így az őszi vetésű takarmánynövények után is kiválóan megél – mondta Szabó Béla, a Vital Feed Kft. kereskedelmi igazgatója.

Ugyan sok állattenyésztő veti el a ma divatos rozs, vagy egyéb gabonaszenázst, mert korán le tudja hozni a tábláról és utána május elsején már el tudja vetni a kukoricát, de bármit is csinál velük, a gabonakeverékek emészthetősége nem éri el a 70 százalékot. Ráadásul ezeket összesen csak egyszer lehet kaszálni egy évben. Az intenzív hibrid füveknél viszont az emésztési együttható 80 százalék feletti, másrészt ezeket legalább kétszer lehet kaszálni. A munkák május közepére befejezhetőek, így biztonsággal vethető utánuk a silócirok. A második kaszálással együtt hektáronként 17-18 tonna száraz anyagot jelent és ehhez jön még hozzá a cirok, ami így nem másodvetésűnek, hanem teljes értékű, klasszikus fővetésű növényként szerepel a vetésforgóban. Ezen számok tudatában tény, hogy a festuloliumok az őszi vetésű takarmánynövények között így mind hozamban, mind beltartalom tekintetében utcahosszal vezetnek.

A cirok, mint takarmánynövény további előnyei

Balogh László, az Euralis Kft. termékmenedzsere szerint a jelentős területen vetett tavaszi kultúrák közül a csapadékszegény időjárás leginkább a kukorica biztonságos termesztését veszélyezteti. A növénytermesztők számára egyre többször jelent komoly kihívást, hogy az előre tervezett tömegtakarmány-bázist csak silókukorica vetésével biztosítsák.

Sokan tették fel a kérdést: van-e olyan növény, ami a kedvezőtlen körülmények között biztonságosabban termeszthető, mint a silókukorica, és egy új takarmányforrásként tudja biztosítani az elvárt mennyiségű és minőségű tömegtakarmányt?

A cirok kiváló szárazság- és stressztűrő képessége miatt jóval nagyobb biztonsággal termeszthető, így tökéletes alternatíva a silókukorica részbeni kiváltására az aszályra hajlamos, gyengébb adottságú területeken. Szárazságtűrő képességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a levelei feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukoricáé és emellett az aszályos körülmények között a növényen megjelenő viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. Ezért az egyik legfőbb erőssége a ciroknak, hogy egységnyi száraz anyag előállításához 30–50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. A takarmányozásra szakmailag javasolt silócirkok 35–65 t/ha zöldtömeg elérésére képesek és emellett az optimális betakarításra alkalmas időszaka tágabb, mint a silókukoricáké.

Szabó Béla arról is beszélt, hogy a BMR cirok fajták rostemészthetősége a kukoricáénál magasabb, általában 70 százalék feletti, de sok esetben a 80-at is eléri, így a növény kiválóan alkalmas a rostbevitel fokozásához. A hagyományos silócirokhoz képest a BMR fajtákra jellemző, hogy lignintartalmuk alacsonyabb és emellett a lignin összetétele is eltér a hagyományos silócirkokhoz képest, ennek köszönhetően az emészthetőségük sokkal jobb. Érdemes kiemelni a BMR Gold X fajtát, ami átlag feletti értékeket mutat. A silócirok vetőmagköltsége hektáronként pár ezer forinttal alacsonyabb a kukoricánál, termesztése nem igényel speciális munkaeszközt. A gyom­irtása a Concep III antidótumos csávázás miatt alapvetően megoldott. A cirok esetében állati kártevő és gombás betegség csak elvétve fordul elő, de a Vital-Feed munkatársai természetesen a vetéstől a siló készítéséig szaktanácsadással segítik a termelőket – mondta a szakember.

Balogh László azt is hozzátette, a silócirok további előnye, hogy termesztésével a silózási munkacsúcsot szét lehet húzni és könnyebb az optimális időszakban betakarítani a tömegtakarmány alapját képező növényeket. Ráadásul a silóciroknál nem kell számolni a kukorica esetében gyakorlatilag minden évben előforduló, a kukoricaszemek állati kártétele nyomán megtelepülő kórokozók által termelt toxinok jelenlétével. Takarmányozási szempontból ez egy óriási előny.

Feczák Gábor, az Agroszemek Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy a köztermesztésben lévő cirok vetőmag-előállítása, termesztéstechnológia szaktanácsadás, termelőknek és partnereknek személyre szabottan hibrid ajánlása során rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert az elmúlt 3 évtizedben Magyarországon. A hazai növénytermesztésben van helye a ciroknak, ma már az egyik legjövedelmezőbb kultúrának számít, a silócirkok pedig nagyon magas beltartalmú, kiváló tömegtakarmányként szélesítik az állattartó gazdák takarmányozási lehetőségeit.

Balról jobbra: Farkas Ferenc (Euralis Kft. ügyvezető igazgató), Feczák Gábor, Balogh László, Szabó Béla

Dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. takarmányozási igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy egyre fontosabb a korszerű silócirok szerepe a takarmányozásban. A hazai állattartó gazdák között egyre népszerűbbek a BMR fajták, főleg a szárazabb területeken: ott, ahol kisül a kukorica, egyre nagyobb számban termesztik eredményesen. Míg korábban a növény nagy hozama mellé gyenge emészthetőség és energiatartalom párosult, ma a nemesítőházak már ott tartanak, hogy a legjobb hibridek táplálóértéke és rostemészthetősége vetekszik a kukoricaszilázséval. Az Egyesült Államokban lévő nagytejű tejelőtehén állományokban elvégzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a korszerű silócirok hibridek rostemészthetősége messze felülmúlja a kukoricáét, és fokozatosan bevezetve legalább 50 százalékban ki tudják váltani a kukoricaszilázst a tehenek adagjában.

Csurja Zsolt

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Őszi teendőnk: a gyeptelepítés

Az idei év első felében ritkán tapasztalt hosszúságú aszály volt jellemző, ami megviselt minden szántóföldi növénykultúrát. Ennek ellenére nagyon sok...

Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Felkapott lett a cirok

Felkapott lett a cirok

Az elmúlt évek szélsőséges (aszály, a csapadék kedvezőtlen megoszlása) időjárása azt bizonyítja, hogy a termelő szervezeteknek több lábon kell állniuk...

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

BMR (Brown Mid Rib) típusú silócirok

Az új típusú silócirok hibridekkel pár év alatt megváltoztattuk az általános növénytermesztési és állattenyésztési véleményt, hogy a cirok csak seprűn...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!