2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Újabb csúcshibridek a Syngenta napraforgóhibrid-választékában

Agro Napló
A hibridek terméspotenciálját a genetikájuk, de a bennük rejlő lehetőségek érvényre jutását ökológiai tényezők összetett rendszere határozza meg. A táblaszintű teljesítményüket, hogy mennyit tudnak a genetikai terméspotenciáljukból realizálni a külső tényezők inkább nehezítik, mint segítik.

A cikkünkben bemutatott két új hibrid kísérletekben már évek óta bizonyít, de üzemi termesztésben idén debütálnak. A termés­stabilitás és a rendkívül magas terméspotenciál génjeikbe kódolt, de mi a Syngenta-nál már azt is megmondjuk, hogyan lehet azt érvényre juttatni. 

A SY Onestar a Clearfield® Plus szegmens legújabb tagja, korai érésideje akár a deszikkálás nélküli betakakarítást is lehetővé teheti. Alacsony vagy középmagas növekedésű, amely megkönnyíti a földi gépes növényvédelmet. Továbbá a hatékony védelmet segíti a kiváló betegség ellenállósága, a Sclerotinia, a Verticillium és a rozsda fertőzésekkel szemben

Kiváló terméspotenciálja, magas olajtartalma elérhetővé teszi a szerződéses ár feletti olajprémiumot.

Jól reagál az intenzív termesztéstechnológiára, de gyengébb adottságú helyeken sem okoz csalódást. A Magyarországon ismert peronoszpóra rasszokkal szemben toleráns és a napraforgószádor A–E rasszáig ellenálló. Gyakorlatilag mindenütt biztonsággal termeszthető.

SY Onestar hibridünket azon napraforgó-termesztőknek ajánljuk, akik nem elégednek meg az átlagos termésmennyiséggel, hanem emelni szeretnék termésátlagukat a Clearfield® Plus szegmensben.

A Syngenta az Express®-toleráns hibridsorát bővíti a Suman HTS linolsavas hibriddel. Elmondhatjuk róla, hogy a Sumiko olajtartalmával és a klasszikus NK Kondi termésszintjével rendelkezik. A 2019-es évben az IKR kísérleti hálózatában, 38 hibrid közül a 2. helyen végzett (1. ábra).

Ezt az eredményt csupán az SY Bacardi CLP hibridünk tudta felülmúlni. Ez azt is jelenti, hogy a Suman HTS hibridünk érte el a legmagasabb termést az Express®-toleráns hibridek között.

 

Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A 2019. évi NÉBIH-eredmények szerint is a már piacon lévő Express®-toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű.

A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, így Magyarországon mindenütt termeszthető. Genetikailag ellenálló az eddig ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

Összefoglalva a fentieket elmondhatjuk, hogy a napraforgó-termesztők kompromisszumok nélkül választhatnak a két hibrid közül a tábla gyomviszonyainak függvényében. Válassza a SY Onestar-t, ha gyomviszonyai megoldására a Clearfield® Plus technológia alkalmas, míg a Suman HTS-t, ha Expressz® technológia adja a jobb megoldást. A magas termés és olajtartalom mindkét esetben biztosított.

Clearfield® és Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Express® az FMC bejegyzett védjegye. Szeleczki Attila
vetőmag technológia szakértő
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Szeleczki Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

Az LG legújabb bőtermő napraforgója

A termésátlag jó mutatója a termelési kultúrának. Az elmúlt évtizedben Magyarországon a vetésterület növekedésével együtt a napraforgó termésátlaga is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!