Közös K+F-projekt a Bonafarm és a SZIE részvételével (x)

Agro Napló
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Szent István Egyetem (SZIE) Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchényi 2020 program keretében 406,03 millió forint uniós támogatást nyert el kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására – közölte a Bonafarm az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint a közös fejlesztési tevékenység során várhatóan jelentős eredmények születnek majd a baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint az in-line NIR technológián alapuló precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén. A projekt megvalósítása több telephelyen történik, az elsődleges helyszín azonban a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye lesz.

Ez év tavaszán a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa) konzorciuma elnyerte a valamivel több, mint 400 millió forintra rúgó forrást közös kutatás-fejlesztési (K+F) projektjavaslatára.

Így a programban résztvevőknek lehetőségük lesz a baromfitenyésztés teljesítményét a tartási technológiák optimalizálásán kívül potenciálisan a genetikai profilhoz igazított, okszerű táplálóanyag- és aminosav ellátás, a gasztro-intesztinális traktus (GI) „működési feltételeinek” optimalizálása, továbbá az immunkompetenciát támogató in ovo és a korai nevelési fázisban alkalmazandó megfelelő takarmányozási technológiák fejlesztésére, amik meghatározzák a baromfi-hústermelés eredményességét.

A most ismertetett projekt célja, hogy az együttműködés révén új takarmányozási eljárások kerüljenek kifejlesztésre a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológiák (in-line NIR) alkalmazásával, továbbá a takarmány-szemcseméret optimalizálásával. A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó „hiperintenzív” baromfihús termelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához – állítják a programban résztvevő  szakemberek.

Az in-line NIR technológia kifejlesztése továbbá elősegíti majd a precíziós elven alapuló, az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!