Agro Napló • 2020. október 15. 11:38
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Szent István Egyetem (SZIE) Kaposvári Campusa által létrehozott konzorcium a Széchényi 2020 program keretében 406,03 millió forint uniós támogatást nyert el kutatás-fejlesztési projektjének megvalósítására – közölte a Bonafarm az Agro Naplóval.
A tájékoztatás szerint a közös fejlesztési tevékenység során várhatóan jelentős eredmények születnek majd a baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása, az immunkompetencia javítása, valamint az in-line NIR technológián alapuló precíziós takarmány-előállítás megvalósítása területén. A projekt megvalósítása több telephelyen történik, az elsődleges helyszín azonban a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye lesz.
Ez év tavaszán a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa) konzorciuma elnyerte a valamivel több, mint 400 millió forintra rúgó forrást közös kutatás-fejlesztési (K+F) projektjavaslatára.
Így a programban résztvevőknek lehetőségük lesz a baromfitenyésztés teljesítményét a tartási technológiák optimalizálásán kívül potenciálisan a genetikai profilhoz igazított, okszerű táplálóanyag- és aminosav ellátás, a gasztro-intesztinális traktus (GI) „működési feltételeinek” optimalizálása, továbbá az immunkompetenciát támogató in ovo és a korai nevelési fázisban alkalmazandó megfelelő takarmányozási technológiák fejlesztésére, amik meghatározzák a baromfi-hústermelés eredményességét.
A most ismertetett projekt célja, hogy az együttműködés révén új takarmányozási eljárások kerüljenek kifejlesztésre a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológiák (in-line NIR) alkalmazásával, továbbá a takarmány-szemcseméret optimalizálásával. A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó „hiperintenzív” baromfihús termelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához – állítják a programban résztvevő szakemberek.
Az in-line NIR technológia kifejlesztése továbbá elősegíti majd a precíziós elven alapuló, az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is.