2024. május 2. csütörtök Zsigmond

13,4%-os terméstöbbletet hozott a repce őszi lombkezelése! (x)

Agro Napló
A káposztarepce őszi lombkezelése nemcsak a növény optimális téli állapotának elérésében segíthet: a megfelelő kezelés a termésmennyiségre is jelentős mértékben kihathat. A korai és tartósnak ígérkező hidegek idén különösen indokolttá tehetik az őszi lombkezelést.

Az elmúlt években a mezőgazdaság folyamatosan próbált alkalmazkodni a klímaváltozás szélsőséges viszonyaihoz. Nagy segítséget nyújtanak ebben a megfelelő időben elvégzett lombtrágyázási kezelések: ehhez fel kell ismerni, milyen tápanyagra van szüksége a növénynek az adott fenológiai fázisban.

Az idei korai hidegek indokolttá tehetik az őszi lombkezelést is - különösen a később vetett, fejlődésben visszamaradottabb, valamint a szárazság miatt később kikelő állományok esetében - mely által minimálisra csökkenthetjük a kifagyás veszélyét, serkenthetjük a növények tápanyagfelvételét, megalapozhatjuk azok télállóságát.

A megfelelően időzített és megválasztott őszi lombkezelés nagy mértékben hozzájárulhat a terméseredmény növekedéséhez. Mindezt bizonyítja a Sopronhorpácson, a Beta-Kutató Intézet Nonprofit Kft. által 2019/2020-ban végzett kísérlet is.

A kutatóállomás munkatársai által végzett vizsgálat célja a Natur Agro Hungária Kft. lombtrágyáinak őszi káposztarepcére gyakorolt hatásának a vizsgálata volt. A kezelés során Natur Plasma T élő algás biostimulátort és Natur Mono Bór adalékot használtak fel.

A Natur Plasma "T" egy élő algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosul, hatása gyors és eredményes. Nem csak tápanyagokat pótol, de megerősödésre, növekedésre is készteti a gyökérzetet és a növényi zöldtömeget. A MONO adalékok jelentősen megnövelt dózisban tartalmazzák az éppen szükséges tápelemet. A szükséges adalékok kiválasztásában segítséget nyújthat a Natur Agro Hungária Kft. által nyújtott levélanalízis-szolgáltatás. A kezelés során alkalmazott bór esszenciális mikroelem, amely alapvető szerepet játszik a növények tápelemfelvételében, a szénhidrátok és egyéb asszimilátumok szállításában és felhalmozásában. Fokozza a sejtfal stabilitását, segíti a stresszhelyzetek átvészelését és az áttelelést, javítja a növények vízmérlegét.

A kezelés eredményeképp 13,4%-os terméstöbbletet értünk el, ami a kezelés költségének levonása után is 44 378 forint plusz bevételt jelent hektáronként.

Ha termékeink felkeltették érdeklődését, látogassa meg honlapunkat, vagy keresse fel tanácsadóinkat!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!