Szezontól és időjárástól függetlenül friss zöldségek egy magyar startuptól (x)

Agro Napló2020. december 2. 13:08

A Start it @K&H inkubátorban fejlődő magyar startup vállalkozás, olyan környezetbarát, automatizált, vertikális beltéri növénytermesztési rendszert dolgozott ki, aminek segítségével az időjárási körülményektől és szezontól függetlenül, az év minden napján magas minőségű zöldségekkel képes ellátni a hazai éttermeket – közölte lapunkkal a K&H Bank.

Felidézik: a negatív környezeti hatások, ezen belül is az egyre kimerülő és csökkenő méretű termőföldek világszerte kihívást okoznak a mezőgazdaság számára. A szántóföldi élelmiszertermelésnek ezért egyik fenntartható alternatívája, kiegészítője lehet az úgynevezett beltéri növénytermesztés, ami a hagyományos mezőgazdasági termeléshez képest kisebb területen, nagyobb mennyiségű növény termesztését teszi lehetővé. A hazánkban jelenleg még kevésbé elterjedt módszer ráadásul független az időjárási körülményektől, így egész évben ugyanolyan minőségű élelmiszer állítható elő. A Start it @K&H által inkubált startup, a bedrock.farm erre dolgozott ki egy áttörő, automatizált megoldást.

„Olyan vertikális beltéri növénytermesztési rendszert építettünk, amivel egy négyzetméter alapterületen három és fél négyzetméter termesztésre alkalmas felületet hozunk létre. A módszernek köszönhetően az év minden napján, időjárástól és szezontól függetlenül mindig kiszámítható mennyiségben, magas minőségben és azonos áron tudjuk garantálni a friss zöldségeket, amelyek között magas minőségű leveles zöldek, fűszernövények, ehető virágok és mikrozöldek is megtalálhatók.

Jelenleg helyi éttermeknek szállítjuk termékeinket, de terveink között szerepel, hogy a fogyasztók számára is elérhetővé tegyük a szolgáltatást. Fejlesztésünk további előnye, hogy számos szállítási feladat és költség megspórolható, mert gyakorlatilag helyben termeljük az árut, emellett a környezetet is kíméljük, mivel a hagyományos módszerhez képest kevesebb vizet használunk, és nem veszünk igénybe növényvédő szereket, műtrágyát sem” – mondta el Balázs Bence, a Start it @K&H inkubátorban fejlődő bedrock.farm egyik alapítója.

Mindehhez Szűcs Endre, a bedrock.farm másik alapítója még hozzátette azt is: „az állandó magas minőség garantálását automatizált megoldásaink révén érjük el oly módon, hogy a termesztéshez szükséges eszközöket egy egységes, integrált rendszerré alakítjuk. A beépített szenzorok folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosítanak a növények számára, így azok egyedi szükségleteihez tudunk igazodni. A jelenlegi rendszer üzemeltetése és értékesítése mellett a közeljövőben céljaink között szerepel, hogy lerakjuk egy olyan fenntartható technológia alapjait, amely később meghatározó lehet az élelmiszerellátás szempontjából”.

Címkék:
innováció, startup, kertészet, élelmiszer, zöldség, k&h bank, start it @k&h,