2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Az egyszerű kukoricatermesztés

Agro Napló
A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan néhány évvel ezelőtt, és azután, hogy néhány szárazabb év következett, mindjárt visszaesett a vetési terület, és aki foglalkozik vele, megpróbálja tökéletesen csinálni.

Aki a kukoricával rég profin foglalkozik, az tudja, hogy már a kelésnél olyan, mint az újszülött kisgyerek. Melegre van szüksége, vízre van szüksége, de a sok víz sem jó mert kipálik.

A kukoricánál hatleveles állapotig eldől a potenciális termés mennyisége. Ezután az időjárásnak megfelelően, megtermékenyíti, kineveli és megnöveli a szemeket.

A termelőnek hol van a legnagyobb ráhatása a termésre?

A vetőmagágy készítésénél – arra kell törekednünk, hogy az összes mag, amit elvetettünk kikeljen. Sokszor látni a hiányos keléseket, holott nagyon sok energiát fordítottak a magágykészítésre. Azonban, ha a vetőmag száraz, poros részbe kerül, akkor nem fog kicsírázni, majd később, valamikor, vagy soha. Tehát a magágykészítés az alapműveléssel kezdődik. Milyen felületet hagytunk, amelyikből magágy lesz?

A vetés a következő nagyon fontos feladat. Mit kell itt jól csinálni? Mondhatni mindent. – A vetésnél a legfontosabb, hogy a magvak egyenletes mélységre kerüljenek, így lesz biztosítva az egyenletes kelés. Az, hogy mennyi idő alatt kell kikeljen az első és utolsó növény, erről órákat lehet diskurálni. A lényeg, hogy minél kevesebb, és ezt azzal tudjuk elérni, hogy egyenletes a talaj nedvességtartalma, és egyenletes mélységbe egyforma körülmények közé helyezzük a vetőmagot.

Maestro 8 DV osztott 3500 l műtrágyatartály, 300 l mikrogranulátum tartály

A Horsch Maestróban minden a mag körül forog.

A vetőmagadagoló rendszer jelenleg kétféle. Vákuumos és nyomott levegős! Mindkét rendszer alapjai egyformák, kivéve a magszállítás. Az adagoló tervezésénél az volt a cél, hogy minél egyszerűbb és biztonságosabb legyen a mag szemenkénti adagolása. Ez megtörténik, és úgy, hogy a lesodrót sem kell állítani! A monitor jelzi a magadagolás pontosságát, és csak a levegőnyomás változtatására van szükség.

A vetőmag a magárokban szabadesés vagy lövés útján kerül. Aki nagy sebességgel szeretne vetni, annak ajánlott a nyomott levegős rendszer, akinél elégséges a 12 km/h és különböző apró magokat vet, oda a vákuumos rendszer az ajánlott.

Maestro robusztus paralelogramma, hidraulikus AF csoroszlyanyomás állítás

A vetőmag talajba való beágyazására is még jobban oda kell figyelni. A Maestrónál sok olyan megoldás van, amelyek mind ebbe az irányba mennek, hogy majd a kis bébi jól érezze magát. A magfogó kerék benyomja a magot a talajba, mint valaha a gazda ujja. A tömörítő kerekek különböző formájúak lehetnek, azért, hogy a magárok tökéletesen záródjon, az elkent vetőbarázda falát fellazítsuk! A mélységtartó kerekek is lehetnek olyan formájúak, hogy a vetőtárcsa mellett az átmérőjük kisebb, így a vetőbarázda falát nem tömörítik túl, és a kis növények gyökerei könnyebben tudnak oldalirányba növekedni.

A beállított mélység még jobb tartásáért az AutoForce automata csoroszlyanyomás-állító rendszer felel. A laza talajon visszavesz, a nehéz, tömörödött talajon meg ráad a nyomásra, így lesz egyenletes a mélységtartás, és egyenletesebb a kelés, ami év végén akár tonnákban is mérhető!

A legújabb Maestro egy olyan Horsch gép, amely segítségével már a vetésnél leraktuk a magas termés alapjait!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precízebb, biztonságosabb vetés

Precízebb, biztonságosabb vetés

Egyre több helyen lehet olvasni, hogy a termőtalajok mennyire le vannak romolva. Amennyiben a romlás, rombolás tovább folytatódik, akkor belátható idő...

Talajművelés – No-till vetés

Talajművelés – No-till vetés

A korábban elvetett őszi kalászosok már szépen sorolnak. Azonban újra hallani már különböző régiókból, hogy jöhetne csapadék, hogy biztonságosan kikel...

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Válság van, vagy csak ránk erőltetik

Állandóan azt halljuk, hogy válság van. Nincs gáz (de van, csak „nem akarjuk” átvenni), drága, így nincs vagy igen kevés a műtrágya, kevés az üzemanya...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

Aprómag vetése Horschsal

Aprómag vetése Horschsal

Az őszi vetések sok helyen igen nehézkesen haladtak, a várva várt csapadék későn érkezett, de akkor bőséggel. Ezért tapasztaljuk most tavasszal azt is...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!