Az egyszerű kukoricatermesztés

Agro Napló2020. december 13. 14:58

A kukorica az egyik legegyszerűbb növény, így a termesztése is. Csak el kell vetni és ősszel learatni, és a nyereséget zsebre tenni – gondolták sokan néhány évvel ezelőtt, és azután, hogy néhány szárazabb év következett, mindjárt visszaesett a vetési terület, és aki foglalkozik vele, megpróbálja tökéletesen csinálni.

Aki a kukoricával rég profin foglalkozik, az tudja, hogy már a kelésnél olyan, mint az újszülött kisgyerek. Melegre van szüksége, vízre van szüksége, de a sok víz sem jó mert kipálik.

A kukoricánál hatleveles állapotig eldől a potenciális termés mennyisége. Ezután az időjárásnak megfelelően, megtermékenyíti, kineveli és megnöveli a szemeket.

A termelőnek hol van a legnagyobb ráhatása a termésre?

A vetőmagágy készítésénél – arra kell törekednünk, hogy az összes mag, amit elvetettünk kikeljen. Sokszor látni a hiányos keléseket, holott nagyon sok energiát fordítottak a magágykészítésre. Azonban, ha a vetőmag száraz, poros részbe kerül, akkor nem fog kicsírázni, majd később, valamikor, vagy soha. Tehát a magágykészítés az alapműveléssel kezdődik. Milyen felületet hagytunk, amelyikből magágy lesz?

A vetés a következő nagyon fontos feladat. Mit kell itt jól csinálni? Mondhatni mindent. – A vetésnél a legfontosabb, hogy a magvak egyenletes mélységre kerüljenek, így lesz biztosítva az egyenletes kelés. Az, hogy mennyi idő alatt kell kikeljen az első és utolsó növény, erről órákat lehet diskurálni. A lényeg, hogy minél kevesebb, és ezt azzal tudjuk elérni, hogy egyenletes a talaj nedvességtartalma, és egyenletes mélységbe egyforma körülmények közé helyezzük a vetőmagot.

Maestro 8 DV osztott 3500 l műtrágyatartály, 300 l mikrogranulátum tartály

A Horsch Maestróban minden a mag körül forog.

A vetőmagadagoló rendszer jelenleg kétféle. Vákuumos és nyomott levegős! Mindkét rendszer alapjai egyformák, kivéve a magszállítás. Az adagoló tervezésénél az volt a cél, hogy minél egyszerűbb és biztonságosabb legyen a mag szemenkénti adagolása. Ez megtörténik, és úgy, hogy a lesodrót sem kell állítani! A monitor jelzi a magadagolás pontosságát, és csak a levegőnyomás változtatására van szükség.

A vetőmag a magárokban szabadesés vagy lövés útján kerül. Aki nagy sebességgel szeretne vetni, annak ajánlott a nyomott levegős rendszer, akinél elégséges a 12 km/h és különböző apró magokat vet, oda a vákuumos rendszer az ajánlott.

Maestro robusztus paralelogramma, hidraulikus AF csoroszlyanyomás állítás

A vetőmag talajba való beágyazására is még jobban oda kell figyelni. A Maestrónál sok olyan megoldás van, amelyek mind ebbe az irányba mennek, hogy majd a kis bébi jól érezze magát. A magfogó kerék benyomja a magot a talajba, mint valaha a gazda ujja. A tömörítő kerekek különböző formájúak lehetnek, azért, hogy a magárok tökéletesen záródjon, az elkent vetőbarázda falát fellazítsuk! A mélységtartó kerekek is lehetnek olyan formájúak, hogy a vetőtárcsa mellett az átmérőjük kisebb, így a vetőbarázda falát nem tömörítik túl, és a kis növények gyökerei könnyebben tudnak oldalirányba növekedni.

A beállított mélység még jobb tartásáért az AutoForce automata csoroszlyanyomás-állító rendszer felel. A laza talajon visszavesz, a nehéz, tömörödött talajon meg ráad a nyomásra, így lesz egyenletes a mélységtartás, és egyenletesebb a kelés, ami év végén akár tonnákban is mérhető!

A legújabb Maestro egy olyan Horsch gép, amely segítségével már a vetésnél leraktuk a magas termés alapjait!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
terrasea, lombtrágya, solis, lazító, jelentkezés, magazin-2020-12,