2024. április 27. szombat Zita

Kiváló aszálytűrés, nagy hozam – Martonvásári tavaszi zabfajták

Agro Napló
A szántóföldi vetéstervek átrajzolásában gyakorlott termelők már a tavaszi vetőmagok kínálatával ismerkednek, ki a kapásnövények vetésterületét alakítja át, ki pedig a sűrű vetésű tavaszi kalászos vagy borsó felé kacsintgat.

Az Mv Pehely 15 éve bizonyít a termelőknek mind a kiváló termőképességével, mind a termésstabilitásával. Étkezési és takarmányozási felhasználásra is alkalmas jó állóképességű, középérésű zabfajta. Tolerálja a megkésett vetést, a jó termésért (6-7 t/ha) február utolsó hetétől március első dekádjáig érdemes elvetni. Tavaszi fagytűrése miatt a szokottnál bátrabban lehet előrehozni a vetését. Kezdeti fejlődése nem veszi fel a versenyt az évelő gyomok (T3; T4) tavaszi hadjáratával, ezért a gyom­irtására – és általában a zabok gyomirtására – külön érdemes figyelni. Jól bokrosodik, erős szárat növeszt, megdőlésre csak túlzott N-adagolás miatt hajlamos, ezért a szárcsökkentés kérdéséről a tápanyag és a tavaszi csapadék számbavételével az adott termőhelyen érdemes dönteni. Kiváló szár- (szalma) tulajdonsága mellett nagy zöldtömeget is fejleszt, így lett a tavaszi keveréktakarmányok kedvelt társnövénye, zabosbükköny, zabos borsó és más szenázs alapanyagokban is.

Komplex betegség-ellenállósága jó, átlagos termesztési körülmények között kétszeri fungicides kezelés mellé általában akkor kell harmadikat is tervezni, ha erősen csapadékos nyár következik a június legelső napjaiban várható bugázása után. Főhajtásokon 53–58, mellékhajtásokon 45–50 szemet képes nevelni, hektoliter tömege 45–50 kg-ra várható. Termése humán étkezési célokra könnyen pelyhesíthető, értékes 12–15%-os fehérjetartalma és 3,7% körüli β-glükán tartalma kiváló takarmányminőséget biztosít.

Fokozni még lehet a martonvásári zabfajták jó agronómiai és értékmérő tulajdonságait, amit az idén már széles körben hozzáférhető újdonsággal, az Mv Ménes bemutatásával teszünk meg. Vetése, ápolása, agrotechnikai igénye semmiben nem tér el az Mv Pehelytől, ám egy picivel mégis más ez az újgenerációs, szintén hagyományos pelyvás zabfajtánk.  Középkorai éréscsoportjának bőtermő képviselője, alacsonyabb szárú, zömökebb, mint jól ismert elődje, levélzete széles kékes zöldes, jól viaszolt és ugyanolyan erőteljesen bokrosodik. Potenciális termőképessége kicsit nagyobb (7,0–8,0 t/ha) és kedvező betegség-ellenállóságát üzemi körülmények között is bizonyította.

A tavaszi zabjaink terméseredményei pozitív üzenetet hordoznak 2021 tavaszára is azoknak, akik a martonvásári zabok mellett voksolnak. A következő évekre előre tekintve is van még egy meglepetésünk, az Mv Szellő, az univerzális tavaszi zabfajta, melynek vetőmagja felszaporítás előtt áll, és ami kifejezetten extenzív, kedvezőtlen körülmények között mutatja meg csak igazán, hogy mire képes.

Dr. Balla Zoltán
fejlesztőmérnök
www.martonegentics.com
Facebook: www.facebook.com/martongenetics

A cikk szerzője: Dr. Balla Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!