2024. május 5. vasárnap Györgyi

Válassza az Agromag szójafajtáit!

Agro Napló
A szója termesztéséhez nagy figyelem és fegyelem szükséges. A jó technológia egyik kulcseleme a termesztési körülményekhez illő fajta megválasztása. Igen körültekintően kell fajtát választani, ugyanis a tábla földrajzi elhelyezkedése, talajtípusa, vízellátottsága, aszályra való hajlamossága, kultúrállapota és egyes technológiai elemek is mind befolyásoló tényezők.

Ajánljuk a termelőknek Magyarország bármely szójatermesztő területére az Annika, Trevigiana és Mercury új, kiemelkedő fajtáinkat. 

Az Annika kedvező agronómiai tulajdonságokkal rendelkezik, szára középmagas, dőlésre nem hajlamos, az alsó hüvelyek 15–20 cm magasságban helyezkednek el, így könnyen, veszteség nélkül takarítható be. Termése nagy szemű (EMT: 170–190 g), fekete köldökszínnel rendelkezik, pergésre nem hajlamos. Több éve vizsgáljuk országszerte megbízásos kísérleteinkben. 2020-ban négy kísérleti hely átlagában a legnagyobb termésű fajta volt, 4,05 t/ha átlagterméssel zárta az idényt, Szalántán 4,58 tonnát adott hektárra vetítve.

Kiemelkedő terméspotenciált és évjáratbiztonságot ígér a középérésű Trevigiana szója fajtánk, amely az átlagosnál magasabb fajta, 110–115 cm, az alsó hüvely magassága 18–22 cm. Megfelelő körülmények között 14–16 hüvelyemeletet képez. Kiemelkedő termőképességű, 2020-ban megbízásos kísérleteinkben 3,93 t/ha átlaggal zárt, négyből három kísérleti helyen átlépte a 4 tonnás hektáronkénti termést. 2019-ben szintén kisparcellán 4,24 t/ha átlagtermést produkált, Dalmandon 4,62 t/ha-t termett. Kiváló az állóképessége és jó a stressztűrő képessége. Pergésre nem hajlamos. Könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Tenyészideje 143–150 nap.

Igen korai érésű, középmagas fajta a Mercury. Kimondottan jól ellenáll a megdőlésnek. Az alsó hüvelyek viszonylag magasan, 15–17 cm magasságban helyezkednek el. A hüvelye finom barna szőrrel borított. A szem színe világos, köldök színe barna, ennek ellenére felhasználása étkezési célra is ajánlott, a magas fehérjetartalma miatt. A szem mérete az átlagosnál nagyobb.

A fajta – igen korai érése ellenére – kiemelkedő, 5 t/ha-t meghaladó terméspotenciállal rendelkezik. 2017-ben az Agromag Kft. által szervezett kisparcellás kísérleteket az éréscsoportjában megnyerte. Dunántúlon 3 kísérleti hely átlagában 4,22 t/ha-os termésátlagot produkált. Dalmandon elérte az 5 tonnát hektáronként. A vetésidő optimuma tág, akár június végén is elvethető, öntözött körülmények között másodvetésre is alkalmas. Fehérjetartalma 41% felett várható, olajtartalma 17–19% közötti.

Amennyiben kérdése van,

kollégáink szívesen állnak rendelkezésére.

Tartozzon Ön is a sikeres szójatermesztők közé,

kérjen ajánlatot, keresse kollégáinkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiút lehet a szója?

Kiút lehet a szója?

A szójával az idei évben a gazdák biztonságosabb terméseredményt és ezáltal stabilabb profitot tudtak realizálni. Konkrét számokat említve elmondhatju...

Ki van kövezve az út a szójának?

Ki van kövezve az út a szójának?

A szójatermesztés felfutását várják a következő időszaktól a hazai szójapiac meghatározó szereplői, körbejártuk jóvoltukból a témát, megvilágítva azok...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!