Egekben a takarmányösszetevők ára, ezért lényegesen drágábban vásárolhatnak majd a fogyasztók

Agro Napló
Egyszerre növekedtek nagyot a takarmányok összetevőinek árai, ezért az állattenyésztési ágazat szereplői elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek árának emelkedését. Drágulás és túlélési harc jön.

A takarmányok 30–50 százalékos drágulása világszerte tapasztalható, ezért minden egyes állattartó komoly nehézségekkel küzd az országhatáron innen és túl is. Az áremelkedés a hazai állattenyésztőknél, vágóhidaknál és feldolgozóüzemeknél is megjelenik. Emiatt pedig a következő hónapokban a fogyasztói árak drágulására kell számítani.

A magyar takarmánygyártás és -forgalmazás egyik legnagyobb szereplője, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, Kulik Zoltán szerint túlzás nélkül állítható, hogy takarmány-árrobbanás van. Az alapanyagok árai 2021 tavaszán rég nem látott magasságokban vannak. A folyamat még 2020 negyedik negyedévében kezdődött el – kezdte az elemzését a szakember.

A jelenség azért különleges, mert korábban ugyan voltak már magas foszfor- és kukoricaárak, de az, hogy a vitaminoktól kezdve a mikro- és makroelemeken, valamint a fehérjehordozókon át a szemes terményekig minden tételen egy időben, egyszerre és ekkora árnövekedés lett volna, 20 éve példátlan. Ezért az állattenyésztési ágazat minden szereplőjének nagyon oda kell figyelnie a tevékenységére, mert az árak előbb, vagy utóbb spirálszerűen begyűrűznek a fogyasztóig. Emiatt szinte minden szegmensben komoly áremelkedés várható, ami a kereslet visszaeséséhez is vezethet – fogalmazott a cégvezető.

A helyzet súlyosságát jellemzik az alábbi árváltozások, amelyek a 2020 első negyedévéhez képest bekövetkező emelkedést mutatták 2021 2. negyedévében kilogrammonként, forintban számolva:

  • a szójadara ára 115-ről 170-re, 48 százalékkal nőtt,
  • a napraforgódara ára 65-ről 112-re, 72 százalékkal nőtt,
  • a kukorica ára 45-ről 72-re, 60 százalékkal nőtt,
  • a takarmánybúza ára 45-ről 70-re, 56 százalékkal nőtt.

Ülést tartottak a hazai ágazati vezetők Dabason

A Vitafort Zrt. dabasi központjában rendezte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési beszállítói alosztályának februári ülését, ahol a legnagyobb takarmánygyártók vezetői találkoztak egy helyszíni és online részvétellel is zajló hibrid rendezvényen. A megbeszélésen a hazai takarmánygyártás 80 százalékának képviselői voltak jelen, akik békeidőben versenytársak, de ebben a válsághelyzetben összefogtak, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogy az állattenyésztők és a takarmányipar szereplői győztesen kerülhessenek ki a jelenlegi válsághelyzetből. Ennek fontos része, hogy a támogatásokat úgy kell célozni, hogy azokhoz jussanak el, akik jól tudják azokat hasznosítani. Semmiképpen nem cél egy rossz helyzet konzerválása – hangzott el a rendezvényen.

Kulik Zoltán szerint, ha minden így marad, a termelői önköltség-növekedésben legalább 15–20 százalékos áremelkedés várható az idén. Ezt pedig a takarmányipar, az állattenyésztő ágazat és így a termelők sem élik túl. A felvásárlási áraknak ezért mindenképpen nőniük kell ahhoz, hogy az ágazat szereplői átvészeljék ezt az időszakot.

A cégvezető előadásában két példával mutatta be, hogy mennyit jelent az árváltozás egy gazdaság költségvetésében:

500 tejelő tehén évi 4,5 millió liter tej termelése esetén éves szinten 50 millió, egy 500 kocás sertéstelep esetén, amely évi 13 ezer hízó előállítását végzi, 65 millió forint költségnövekedéssel lehet számolni.

A Dabason és az online térben összegyűlt ágazati szereplők közösen vizsgálták a premix, a szemes termény és a fehérje árnövekedés hatásait nemzetgazdasági és ágazati szinten. Külön tárgyalták, hogy mit jelent a változás a tejtermelés, a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarhaszektor számára, és azt is átbeszélték, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak a megfelelő megoldások megvalósítására.

Kulik Zoltán szerint a feldolgozóknak, a termelőknek és a fogyasztóknak is fel kell készülniük arra, hogy a következő 1-2 hónapban robbanásszerű árnövekedés lesz. A tej önköltségi ára 10–12, a sertésé 14–15, a baromfié pedig akár 20 százalékkal is emelkedhet. A helyzet javítása érdekében nincs más út, mint ezeket a költségeket a fogyasztókra továbbterhelni.

A magas árak az állattartási kedvet is megváltoztatják. A legnagyobb visszaesés a baromfinál lehet, a második legsúlyosabb a sertéstartók helyzete. Nagyon sok broilertermelő gazda nem telepíti újra az állományt, és számos sertéstenyésztő is elgondolkodik azon, hogy folytassa-e a tevékenységét. A szarvasmarha- és a tejágazat esetén nehézkesebb a termelés leállítása. A válság az egész világpiacot érinti, az USA, Ázsia és Európa állattartói is szenvedni fognak. Emiatt sajnos a lakosságnak is fel kell készülnie arra, hogy az elkövetkező időszakban az élelmiszerárak jóval magasabb árszintet képviselnek majd, mint korábban. Ez az egyetlen út, hogy a magyar állattenyésztési ágazat megmeneküljön – mondta.

NAK állattenyésztési beszállítói alosztály ülés, 2021. február 24., Dabas

 

  -an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!