2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Termesztett növényeinket érő káros hatások mérséklése (x)

Agro Napló
Kultúrnövényeinket termesztésük során számos kedvezőtlen hatás (stressz) éri, amelyek kiküszöbölése, káros következményeinek mérséklése jelentős termésjavulást eredményez.
Trichoderma-val kezelt (balra) és kezeletlen napraforgó-állomány (hatósági kísérlet, Boldva)

E káros hatásokat okozhatják környezeti tényezők – fagy, hőhatás, aszály, jégverés. Jelentős tényező a károsító szervezetek – gyomok, állati kártevők, gombák – által kiváltott, valamint a termesztési technológiából adódó hatások, mint például a gyomirtó szerek okozta fititoxicitás.

Az IKR Agrár Kft. kínálatából most olyan termékeket, illetve technológiai ajánlatot mutatunk be, amelyek pozitív, termést növelő hatásai jelentős mértékben a növényeket folyamatosan érő különféle stresszhatások mérséklésében nyilvánulnak meg.

Hi Spore – mikrobiológiai készítmény, amely hazai talajból izolált Trichoderma asperellum gomba T1 törzsét 10 m/m %-ban tartalmazza

A Trichoderma egy növénybarát mikroszkopikus gomba nemzetség. Megtelepedve a gyökerek felületén szimbiózisba kerül a kultúrnövénnyel. A gomba az általa kibocsátott szerves savakkal feltárja a talajban kötött formában lévő foszfort, és pozitívan befolyásolja a növények nitrogén háztartását. Térparazitaként viselkedve, kedvezőtlen mikrokörnyezetet alakít ki a kórokozó gombák és más káros mikroorganizmusok számára, kiszorítva azokat a növény közvetlen környezetéből. Emellett a növényben un. Indukált Szisztemikus Rezisztenciát (ISR) vált ki, azaz immunizálja a növényt, amely ezáltal ellenállóbbá válik mind a károsítók okozta biotikus-, mind az abiotikus, azaz a környezeti tényezők okozta stressz-hatásokkal szemben.

Trichoderma/Sclerotinia szembeoltásos kísérlet lefolyása (oltást követő 1–6. napon)

A Trichoderma gombák jelentős szerepet töltenek be a talajban zajló lebontási folyamatokban is. Például a két fő ”olajos” kultúránkat károsító Sclerotinia sclerotiorum gomba szaporító képleteinek (szklerócium) lebontását jelentősen felgyorsíthatjuk Trichoderma gombaizolátum talajba juttatásával. A termék szántóföldi kultúrában 1,0 kg/ha dózisban, permetezéssel juttatható ki. Felhasználási idő tekintetében rugalmas. Gombaölő szerek kivételével növényvédő szerekkel és levéltrágyákkal kombinációban is kijuttatható.

A termékismertető prospektus elérhető ide kattintva!

 

Amalgerol Essence + Lovospeed termékkombináció

Az Amalgerol Essence összetevői alga- és növényi kivonatok, növényi illó- és egyéb olajok, a növények számára fontos szintetikus aminosavakkal, hormonokkal, mikroelemekkel kiegészítve. Hatása kettős. Egyrészt, kedvezően hat a talajban élő hasznos mikroszervezetek felszaporodására, az egészséges talajélet fenntartására. Másrészt, a növénybe kerülve serkenti a biokémiai és élettani folyamatokat, ezáltal biztosítani tudja a növényeket érő folyamatos biotikus és abiotikus stressz-faktorok okozta káros hatások csökkentését, a növények gyorsabb regenerálódását.

A csomag másik komponense a Lovospeed – egy magas nitrogén tartalmú, magnéziumot, ként és mikroelem-csomagot tartalmazó lombtrágya, amely az intenzív növekedési időszakában harmonikus tápanyagellátásban részesíti kultúrnövényeinket. A talajkörnyezet kedvező alakításával, a növényeket ért stresszhatások csökkentésével, valamint az intenzív tápanyagellátással elért összhatás látványos és meggyőző eredményeket mutat. Az Amalgerol Essence és a Lovospeed együttes alkalmazásakor az előbbi dózisa 2,0-2,5 l/ha, az utóbbié 15-20 l/ha.

Ha Ön is szeretné csökkenteni a termesztett kultúrnövényeit érő káros hatásokat, válassza a IKR Agrár Kft. által forgalmazott növényvédő szereket és levéltrágyákat!

Értékesítőink országos lefedettséggel várják megkeresését:
www.ikragrar.hu

 

Horváth András
Növényvédő szer kereskedelmi üzletág igazgató
IKR Agrár Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!