Új hibrid repcék a Gabonakutató kínálatában

Agro Napló
A Gabonakutató Nonprofit Kft. repcekínálata két új hibriddel bővült. A SHIELD hibrid repce fő erőssége a stabilitás és kiegyensúlyozottság. Jól teljesít gyengébb talajokon is, és biztonságosan termeszthető stresszes körülmények között is. Az ALTANO hibrid az intenzív termőhelyek repcéje, kiemelkedő termőképesség, tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) és nagyfokú Phoma-tolerancia jellemzi.

A mezőgazdaságban minden év teli van kihívásokkal. Az azonban egyre inkább egyértelmű, hogy az éveken át stabil, biztos teljesítményt nyújtó repcehibridekkel érdemes tervezni a jövőben. Erre a kérdésre ad megoldást a Gabonakutató eltérő évjáratokban is stabil termésmennyiséget biztosító őszi káposztarepce kínálata.

A SHIELD a Gabonakutató legújabb középkései hibrid repcéje (MSL). Átlagos magasságú, sok elágazást fejleszt. Fő előnye a kiegyensúlyozott, biztos teljesítmény. Termőképessége stabil, közepes és gyenge adottságú termőhelyeken is jól teljesít. Átlagos körülmények között 3,5–4,5 t/ha terméssel számolhatunk. Olajtartalma 42–44%. Előnye, hogy biztonságosan termeszthető stresszes körülmények esetén is. Kitűnő agronómiai jellemzőkkel rendelkezik: télállósága átlag feletti, megdőlésre, pergésre nem hajlamos. Betegségekkel szembeni ellenálló képessége magas. Kiemelten ellenálló az Alternaria és Cylindrospórium betegségekkel szemben.

Az ábrán szereplő kísérleti eredmények is azt igazolják, hogy SHIELD hibrid repce teljesítménye kiegyensúlyozott: függetlenül az időjárási körülményektől minden évben a kísérleti átlag felett teljesít.

Az ALTANO a legújabb korai hibrid repcénk. Erőteljes kezdeti fejlődés, kiváló télállóság jellemzi. Intenzív repcetermesztőknek ajánljuk, ugyanakkor nagyfokú rugalmasság is jellemzi egyben a termőhelyet illetően. Betegség-ellenállósága kiemelkedő, különös tekintettel a tarlórépa sárgaság vírusra (TuYV) és Phoma-toleranciára (Rlm7). Becőfelnyílásra genetikailag nem hajlamos.

Átlagos körülmények között 4–5 t/ha terméssel számolhatunk. Olajtartalma 39–42%.

A GK Csenge kétvonalas hibrid repce, a középérésű csoporton belül a korábbiak közé tartozik. A tőszám-flexibilitása tág határok között mozog, ezért a kompenzáló képessége kiemelkedő. Kiváló télállóság jellemzi. A hibrid gyors kezdeti fejlődésű, így ősszel kellő fejlettséget ér el és nagy biztonsággal áttelel. Erős szára az átlagtól alacsonyabb, így megdőléstől nem kell tartani. Sok elágazást hoz. A fontosabb repcebetegségekre kevésbé fogékony.

A GK Réka erőteljes kezdeti fejlődése miatt a kései vetést is jól tolerálja. A megfelelő tápanyagellátásra jól reagál, de a kevésbé intenzív körülményekhez is jól alkalmazkodik. A fontosabb repcebetegségekkel szemben, mint a fóma és a szklerotínia kevésbé fogékony.

A fajtarepcét használó termelők körében töretlen népszerűségnek örvend a GK Gabriella. A középérésű csoport elején érő, kiváló télállóságú repce. Regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy válasszák a GK repcéit!

Csigó György Tamás
kereskedelmi igazgató

További információ:
www.gabonakutato.hu
facebook.com/gabonakutato

A cikk szerzője: Csigó György Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új szereplők a Syngenta palettáján

Új szereplők a Syngenta palettáján

Ismét megrendezte hagyományos szántóföldi Szer-Show-ját a Syngenta. A gazdálkodók Hajdúböszörményben megszemlélhették az agrárvállalat szántóföldi faj...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!