2024. november 22. péntek Cecília

Rozs szilázs – a logikus döntés, a tritikále szilázs a további nagy lehetőség! (x)

Agro Napló
1. kép. Ryefood rozs betakarítása szilázsnak

A Ryefood rozs szilázs – a tejelő tehenészetek kiváló minőségű és nagy hozamú tömegtakarmánya

A Ryefood rozs fajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozs szilázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt - ezzel biztosítva a tömegtakarmány szükséglet egy részét. Ugyanezt tudják a tritikálé fajtáink is – 10-14 nappal később betakarítva. A tápanyag – és vízigényük kicsi  - a téli csapadékkal és kevés műtrágyával kielégíthető. A területet a betakarításuk után még tavaszi fővetésű növényekkel (szemes és/vagy silókukorica, silócirok, szója, borsó, napraforgó stb.) hasznosítani lehet. A kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú  szilázs előállításának alapvető feltételei:  jó fajtaválasztás, korai vetés, őszi (N 70%-a) és kora tavaszi (N 30%-a) N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P)  használata. Várható a tömegtakarmányként (szilázs) történő termesztés és hasznosítás további növekedése, mert ezzel a tejelő tehenészetek magas fehérjetartalmú (18-21%) és kiválóan emészthető (75-80%-ban)  rostot  tartalmazó tömegtakarmányt tudnak előállítani. A minőség (takarmányérték) szempontjából a legnagyobb odafigyelést betakarítás  jelenti. Az utóbbi években a rozs szilázsnak különösen nagy jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában, amit nagyszerűen ki lehet egészíteni tritikálé szílázzsal. A gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kiváló minőséget és jó hozamot biztosít a Ryefood rozsfajta, amely kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén is nehezen adja le nedvességtartalmát.

A Ryefood rozs fajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozs szilázs), amelynek nagy előnye, hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt - ezzel biztosítva a tömegtakarmány szükséglet egy részét. Ugyanezt tudják a tritikálé fajtáink is – 10-14 nappal később betakarítva. A tápanyag – és vízigényük kicsi  - a téli csapadékkal és kevés műtrágyával kielégíthető. A területet a betakarításuk után még tavaszi fővetésű növényekkel (szemes és/vagy silókukorica, silócirok, szója, borsó, napraforgó stb.) hasznosítani lehet. A kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú  szilázs előállításának alapvető feltételei:  jó fajtaválasztás, korai vetés, őszi (N 70%-a) és kora tavaszi (N 30%-a) N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P)  használata. Várható a tömegtakarmányként (szilázs) történő termesztés és hasznosítás további növekedése, mert ezzel a tejelő tehenészetek magas fehérjetartalmú (18-21%) és kiválóan emészthető (75-80%-ban)  rostot  tartalmazó tömegtakarmányt tudnak előállítani. A minőség (takarmányérték) szempontjából a legnagyobb odafigyelést betakarítás  jelenti. Az utóbbi években a rozs szilázsnak különösen nagy jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában, amit nagyszerűen ki lehet egészíteni tritikálé szílázzsal. A gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kiváló minőséget és jó hozamot biztosít a Ryefood rozsfajta, amely kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet. A fonnyasztás során sokszor nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre terítés esetén is nehezen adja le nedvességtartalmát.

2. kép: Ryefood rozsfajta

A Ryefood rozs szilázs a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:

  • optimális időben betakarítva kimagasló a táplálóanyag-tartalma, amely kiváló emészthetőséggel párosul,
  • gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít,
  • a legkorábban betakarítható erjesztett tömegtakarmány, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat,
  • termelési költsége (a tritikáléhoz hasonlóan) kedvezőbb a hasonló időpontban betakarítható zöldtakarmányoknál,
  • kis víz – és tápanyagigénye miatt kíméli a talaj tápanyag- és víztartalmát, a téli csapadék 80-90%-t meghagyja a tavaszi vetésű utónövénynek.
  • az április közepe táján történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes-, vagy silókukoricával és más tavaszi vetésű növényekkel.

A sikerhez 3 fő tényező kell:

1. A legjobb biológiai alapok – a Ryefood fajta hozam és takarmányérték eredményei 7 évi kísérleti és 9 évi üzemi eredményekkel alátámasztottak - és fémzárolt vetőmag használata.

2. A termesztés technológia betartása.

3. Kiváló minőségű rozs szilázs eléréséhez nélkülözhetetlen az erjedést segítő adalék (Silage P) használata. Nagyon fontos a 24-48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyag-tartalom elérése. Ilyen körülmények között egyedüli biztonságos megoldás a rendkívül gyors erjedést biztosító adalék alkalmazása jelent.

A Ryefood rozs szilázs minőségét és mennyiségét alapvetően meghatározó agrotechnikai tényezők az alábbiakban foglalhatók össze:

  • Optimális időben történő vetés. Magyarországon szeptember közepe és vége között, 180-200 kg/ha vetőmag mennyiséggel, 3-5 cm mélyre történő vetés az optimális.
  • Az őszi és tavaszi N műtrágya kijuttatása a kívánatos nyersfehérje-tartalom és a megfelelő hozam elérése érdekében egyaránt fontos. A talaj N-ellátottságától függően 100-120 kg/ha N-hatóanyag kijuttatása szükséges. Az őszi adagot – az újabb eredmények alapján a N 70%-át – a vetés előtti magágy készítéskor célszerű kijuttatni, a másik részét (30%) legkésőbb a várható kaszálást megelőző 1 hónappal.
  • A kaszálás időpontjának precíz maghatározása: Alapvető feltétel, hogy még hasban legyen a kalász. Célunk kimagasló emészthetőség elérése, valamint a magas táplálóanyag-tartalom biztosítása. Ha 20% körüli nyersfehérje tartalmat szeretnénk elérni, akkor célszerű megvizsgálni a kalászkezdemény hosszát, amelynek optimuma 6-10 cm. Ekkor biztonsággal elérhetjük a kívánt magas nyersfehérje – és, energia tartalmat, a kiváló rostösszetételt és emészthetőséget. Ilyenkor a zöld növény magassága 80-100 cm, szárazanyag-tartalma 18% körüli és a kalászkezdemény 50-60 cm-es magasságnál tapintható ki. Ha várunk a kaszálással néhány napot, akkor csökkennek a takarmányérték – bár ekkor még mindig hasban van a kalász, de már 15-20 cm hosszúságú. A fontos nyersfehérje tartalom ebben a későbbi fenofázisban már „csak” 14-16%. Ez a „kis” eltérés egy telep életében 100 tehenenként évi 1 millió Ft-ot jelent (a fehérjeszükséglet pl. szójával való pótlása miatt), amely az alacsony tejárak mellett különösen érzékenyen hat.
  • Fonnyasztás és szecskázás. A kaszálás utáni fonnyasztással, rendkezeléssel az lenne a cél, hogy 30% körüli szárazanyagtartalmat érjünk el, és a táplálóanyag-veszteség csökkentése érdekében lehetőleg 48 órán belül szecskázzuk a növényt. Veszélyt jelent, ha a túlságosan magas víztartalmú (25-30% alatti szárazanyag-tartalom alatt) növények ecetesen erjednek és rothadásnak indulnak – különösen, ha magas a fehérjetartalmuk. Tapasztalatok szerint akkor nagyon veszélyes a magasabb nedvességtartalom, ha ezt külső harmat, vagy eső okozza. Ezért fontos, hogy minden műveletet csak a növény külső nedvességének teljes száradását követően végezzünk el a következő szempontok szerint:
    • a kaszálást ne kezdjük a harmat felszáradása előtt, hiszen a lábon álló növény sokkal hamarabb megszárad.
    • a rend szétterítése a kaszálást követő fél-egy óra múlva történjen, amikor már száraz tarlóra teríthetünk.
    • a betakarítás (szecskázás) előtti rendkezelés is a külső harmat, nedvesség felszáradását követően történjen, és ezután egy-két óra múlva következzen a szecskázás. A külső nedvességtől (harmat, esővíz) való mentességet (megszáradást) elérve, jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használatával problémamentes erjedést érhetünk el, még magasabb vegetációs (növényi) víztartalom esetében is.
  • A káros hamutartalom csökkentése: Egy takarmányban az emelkedett nyershamu tartalom legfőbb oka a földszennyeződés. A magas földszennyezéssel együtt jár a megnövekedett klosztridia-szennyezés is, mely kritikussá teszi az erjedést – magas vajsavtartalmat eredményezve, a nyersfehérje tartalom csökkenése mellett. Mind a klosztridia, mind a vajsav károsítja a tehenek emésztőrendszerét és a sajtgyártást is gátolja. Ma hazánkban átlagosan 100 g/kg szárazanyag a rozs szilázsok nyershamu-tartalma. A rendkezelő helyes beállításával – mérések szerint – 50g/kg szárazanyag alá csökkenthető a nyershamu tartalom.

Az utóbbi 8 évben – 1 kivételével – az ÁT Kft. által meghirdetett  "Országos tömegtakarmány minőségi verseny" takarmányérték vizsgálatában szereplő rozs szilázs mintákból a Ryefood fajta lett az ország legjobbja!

Takarmányozási szempontból különös jelentősége van a rozs szilázs kedvező NDF (semleges közegben oldható rostfrakció) tartalmának és kiváló emészthetőségének. Az elmúlt években szerencsére az volt tapasztalható, hogy ha a partner gazdaság szakembere a fent leírtakat alkalmazva termesztette a zöldrozst és készítette el a szilázst, akkor a zöld-hozam 20-25 t/ha körül alakult – amely egy jó kompromisszum az optimális termés mennyiség és a maximális minőség (takarmányérték) elérése érdekében. Megállapítható, hogy a kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú rozs szilázs előállításának alapvető feltételei:  jó fajtaválasztás (Ryefood), korai vetés, őszi és kora tavaszi N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás és szecskázás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P)  használata.

Hungaro és Dimenzio tritikále szilázs – az új nagy lehetőség

A Kaposvári Egyetem Dr. Hoffmann Richárd és Dr. Orosz Szilvia (ÁT Kft. Gödöllő) irányításával 2015. őszén beállításra került egy kísérletet, ahol a tritikálét, mint lehetséges szilázs növényt vizsgáltuk. Ezt követően minden évben – kisparcellás és üzemi kísérletekben – Dr. Futó Zoltán és Ifj. Kruppa József irányításával, Dr. Orosz Szilvia takarmányérték vizsgálata mellett – Szarvason is tovább vizsgáltuk a 2 fajta eredményeit – Ryefood rozzsal és további magyar fajtákkal összehasonlítva.

3. kép: Dimenzio fajta – 2019-ben Állami Elismerést kapott

4. kép: Hungaro fajta

Az eredmények alapján – amelyek már kiegészültek üzemi tapasztalatokkal is – bizonyítást nyert, hogy a hazai fajták közül  a Hungaro és a Dimenzio nem marad el a rozstól hozamban és takarmányértékben sem – 10-14 nappal később ugyanazt a szilázshozamot és takarmányértéket produkálják. Termesztéstechnológia vonatkozásában - a vetés és betakarítás időpontjának kivételével – ugyanazt az agrotechnikát és vetőmagmennyiséget igénylik. A gyenge termékenységű, 0,8 % humusztartalom alatti homokterületek kivételével mindenütt eredményesen termeszthetők. A rozshoz képest kevésbé kritikus a kaszálás időpontjának megcsúszása a lassúbb fejlődési (kalászolási) ütem miatt, tehát hosszabb idő áll rendelkezésre az optimális betakarításra, mint a rozsnál. A tritikále nagy hozammal és kiváló minőséggel a rozs és lucerna között április végén betakarítható és utána a másodvetés (silókukorica, silócirok stb.) is időben elvégezhető. A rozs vetését követően azonnal vethető és betakarítása is a rozs kaszálása után folytatható a tritikáléval, ezzel ugyanazzal a gépkapacitással kétszer akkora gabona tömegtakarmány (szilázs) előállítás végezhető el – további előny, hogy az időjárásból eredő kockázat is csökkenthető.

A magyar nemesítésű Hungaro és Dimenzio tritikálé fajták április végén (20-30 között), – amikor a kalász még hasban van – kaszálva 20-25 t/ha szilázshozam (30% sza.) mellett 200-250 g/kg sza. zöld növény nyersfehérje-tartalomra, 200-230 g/kg sza. zöld növény nyersrost – tartalomra, és 6-7 MJ/kg sza. zöld növény energiatartalomra képes.

A kísérleti és üzemi eredmények alapján a Hungaro és Dimenzio tritikále fajtákkal biztonságosan – a rozshoz hasonló előnyökkel - tovább növelhető a tömegtakarmány (kiváló minőségű szilázs) előállító terület a nagy termelésű tehenek részére, mivel betakarításuk 'kényelmesen' beilleszthető a rozs és lucerna közé. A tritikáléból előállított szilázs további új és nagy lehetőséget jelent a tejelő tehenészetek takarmány költségének és ezzel a tej önköltségének csökkentésére, a tejhozam és a jövedelem növelésére. Emellett későbbi fejlődési állapotban kaszálva – amikor a kalászban a szem kifejlődött, de a növény még zöld – kiváló tömegtakarmánya (40-60 t/ha szilázshozam!) a növendék - és húsmarháknak is.

5. kép. Tritikálé kisparcellás szilázs kísérlet Kaposváron (2016) 6. kép. Tritikálé kisparcellás szilázs kísérlet Szarvason (2017)

Mindkét tritikálé fajta kiváló szemes abraktakarmánynak is, sőt magas fehérje – és sikértartalmuk, jó lisztminőségük (B1, B2) lehetővé teszi az étkezési felhasználást is.

7. kép. A Dimenzio tritikálé fajta szemtermése

  

Dr. Kruppa József c. egyetemi tanár
nemesítő, ügyvezető - Kruppa-Mag Kft.

Iván Ferenc agrármérnök
takarmányozási szakmérnök – szaktanácsadó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?