Agro Napló • 2021. szeptember 27. 16:02
Az elmúlt évtizedekben olyan sokat változtak a termesztési és gazdasági feltételek, hogy a hazai szántóföldi kertészetben csak öntözéssel és a legmodernebb készítmények alkalmazásával lehet versenyképesen termelni – derült ki azon a szabadszállási tanulmányúton, amelyet a biostimulátorok vezető hazai szakértője és forgalmazója, a Malagrow Kft. szervezett a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. A legnagyobb üzletláncoknak is szállító Rónánál beépültek a zöldségtermesztési technológiába a biostimulátorok, amelyek nélkül már nem tudnának eredményesen gazdálkodni.
A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet 1750 hektáron, továbbá a tagság 450 hektáros integrált területén folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Fő növényei a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica. A megtermelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. által feldolgozva, csomagolva szállítják a legnagyobb üzletláncoknak is. Mint Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke elmondta, 2001-ben a hagymájukkal lettek a Tesco beszállítói. A Lidl pedig 11 éve vásárolja a sárgarépájukat, amely már a Pennyben is kapható. Ma már mindhárom hálózatban több zöldségükkel is jelen vannak. Ahhoz, hogy az áruházláncok szállítási követelményeinek eleget tegyenek, a saját feldolgozó működtetésén túl a termesztésben is a sok feltételnek meg kell felelniük a folyamatos áruellátástól a szigorú szermaradványértékekig.
Arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, Varga István, a szövetkezet kertészeti ágazatvezetője beszélt a répaföldön. „A folyamatos beszállítás érdekében már áprilisban elkezdjük a vetést, utána 10-14 naponta szakaszosan folytatjuk, 15-20 hektáron. A május közepéig tartó időszak igen kedvezőtlen a sárgarépa kelése szempontjából, és utána is az időjárási viszonyok (a hideg mellett a nyári forróságok) jelentik a legnagyobb problémát.”
Mint elmondta, alapvetően fontos a vetésforgó alkalmazása, a jó fajták kiválasztása, a talaj-előkészítés, az öntözés, de mindez ma már nem elég. A kiszámíthatatlan időjárás következtében kritikus helyzetek állhatnak elő. „Ezek kivédésére van szükség a biostimulátorokra, amelyek 16 éve részei a termesztéstechnológiánknak. Ma már senkiben sem merül fel, hogy ne használjuk a biostimulátorokat. Parcellakísérleteink is meggyőzően demonstrálták, milyen jelentős eredményeket lehet elérni a Valagro termékekkel. Azokat a stresszhelyzeteket is jól lehet kezelni velük, amelyek terméskiesést ugyan nem okoznak, ám a sárgarépa kevésbé lenne szép miattuk, vagy a tenyészidőben okoznának csúszást.” Márpedig ezek a szempontok is nagyon fontosak az üzletláncok elvárásainak teljesítéséhez. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok, „ezek nélkül már biztosan nem termelnénk” – állította az ágazatvezető a hagyma- és az édesfűszerpaprika-táblák bemutatásakor is. Utóbbi terményt az Univer használja fel a tradicionális ételízesítőihez.
Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette: egyfajta evolúción ment át a biostimulátor-felhasználás az elmúlt évtizedekben. Amikor 40 évvel ezelőtt megjelentek ezek a termékek – Magyarországon pedig körülbelül 20 éve –, akkor még inkább a gyengén működő, sok hibával küszködő termelők eszköze volt, hiszen orvosolni lehetett vele a hiányosságokat. Mára megváltozott a helyzet, és a biostimulátorok beépültek a professzionális termelők termesztéstechnológiájába. Náluk ezeknek a készítményeknek a használata már előre tervezett, a termesztési tapasztalatokra, a termőhelyi adottságokra épül. Esetükben a biostimulátorokkal már nem orvosolják, hanem megelőzik a problémákat. A célzottan használt készítmények növelik a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és az időjárási stresszhelyzetekkel szemben, amivel növelhető a hozam, és csökkenthető a versenyképes termeléshez szükséges egyéb inputanyagigény.
A Malagrow kereskedelmi vezetője, Pálinkó Zsolt szerint a cég a világ élenjáró fejlesztőinek termékeit kínálja. A biostimulátoroknál a Valagro a garancia arra, hogy a leghatékonyabb készítményeket használhatják a magyar termelők is. A biostimulátor nem alaptrágya vagy lombtárgya, nem a növény tápanyag-utánpótlására szolgál, hanem az élettani folyamatainak szabályozását segíti. Minden valódi biostimulátor egyedi, komplex készítmény, ezért az alkalmazott hatóanyagokból nem lehet megállapítani a termék hatékonyságát, mert az a termékfejlesztés során létrejövő egyedi jellemzőktől függ. A biostimulátorokat ezért hibás szakmailag pusztán az összetevőik alapján összemérni egymással.
Pálinkó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a biostimulátorok hatékony alkalmazásának fontos, de nem egyetlen eleme maga a termék. A legkiválóbb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha az alkalmazása előtt pontosan felmérik a problémát, ismerik a termesztési körülményeket, és a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve ajánlanak szert és kezelést, majd nyomon követik a hatást, szükség esetén beavatkozva a folyamatba. Magyarországon belül is nagyon eltérőek a termesztési körülmények, és a fajtától, időjárási körülményektől is függhet a hatás. „Egyfajta gyakorlatba illesztést végzünk. Ez úgy történik, ahogy a fajtakísérleteket végzik. Nagy precizitással vizsgáljuk a kezelt és kezeletlen állományokat, az elért változásokat dokumentáljuk, elemezzük és hozzáférhetővé tesszük a termelők számára.” Ezeket a vizsgálatokat a gazdálkodókkal közösen végzik. A Malagrownak két évtizedes tapasztalata van az általa forgalmazott termékek alkalmazásában a helyi körülmények, növénykultúrák és fajták esetén. Ez az óriási adatbázis és szakmai tudás még világszinten is speciális, kiemelkedő értéknek számít – jegyezte meg Pálinkó Zsolt.
Egyre gyakoribb, hogy a Malagrowt valamilyen termesztési problémával keresik meg, majd a sikeres megoldás nyomán tartós együttműködés alakul ki, mint ahogy hosszú évek óta történik ez a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. 12 fős szaktanácsadó csapatukkal az ország egész területén folyamatos szakmai támogatást tudnak adni a biostimulátorok és más készítményeik alkalmazásához – tette hozzá a kereskedelmi vezető.