Matyóföldön, napraforgóban néztük meg az új John Deere X9 kombájn munkáját

Agro Napló
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesd határában, a Matyó Agrártermelő Zrt. területén mutatták be a KITE Zrt. szakemberei a zöld-sárga kombájnszéria eddigi legnagyobb képviselőjét. A John Deere X9 kombájn bemutatóján az Agro Napló is részt vett.

A John Deere mérnökei a nagyobb táblaméretek, az időjárás kiszámíthatatlansága miatt folyamatosan rövidülő optimális aratási időszakok, valamint a képzett gépkezelők hiányának kihívásaira igyekeztek válaszolni, ezért egy minden eddiginél nagyobb kapacitású gépet terveztek és valósítottak meg. Az X9-es kombájnszéria 1000 és 1100 típusa megoldást nyújt a fenti problémákra. A John Deere legnagyobb betakarító kapacitásával rendelkező kombájnját néztük meg aratás közben, napraforgó kultúrában a tábla széléről, egy átrakókocsit húzó 7R-esből és a gép fülkéjéből. A program során beszélgettünk a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatójával, Képes Vince Ferenccel is.

Új vágóasztal: három az egyben

Nagy Tamás, a KITE Zrt. betakarítógépekért felelős marketingmenedzsere elmondta, hogy az X9 kombájn hatékony használatához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű anyagáram bejuttatása a gépbe. Ez új vágóasztaltípusok fejlesztését tette szükségessé, ezek a Hinged Draper csuklósvázú hevederes vágóasztalok. Ezek a három szekcióból álló kaszaszerkezet eredményeként a nagy, akár 15,2 méteres aratási szélességben is egyedülálló talajkövetést tesznek lehetővé, mivel a két oldalszárnyrész tarlókerekeinek segítségével külön-külön követik a talajfelszínt. A vízszintes elmozdulás a vágóasztal széleinél mérettől függően akár 3317 milliméter is lehet, ami a talajhoz képest 10 fokos elmozdulást is jelenthet. A levágott termény behordását a ferdefelhordóhoz a hagyományos csigás továbbítás helyett heveder végzi. A vágóasztalok mindkét oldalon repce oldalkaszával szerelhetőek fel.

A vágóasztalok 1200 milliméteres mélysége (a behordó heveder szélessége), valamint a heveder fontos újítása, a magmentő profil elősegíti a betakarítás veszteségeinek minimalizálását. Ez utóbbi fejlesztés meggátolja a magok visszagurulását, a két szélső heveder pedig kalásszal előre viszi be a vágóasztalra a növényeket. A vágóasztalok egyszerűen, egy mozdulattal, a multicsatlakozón keresztül kapcsolhatóak a kombájnhoz elektromosan, hidraulikusan és mechanikusan.

A vágóasztalt követően az anyagáram tovább halad a nagy méretű ferdefelhordó felé. Az X9 kombájn ferdefelhordója 1720 milliméter, ami az S sorozatú kombájnok ferdefelhordójához képest 23 százalékkal nagyobb méretet jelent. A rendszer 1300 milliméter magasságra képes emelni egy 6150 kilogramm tömegű adaptert. A ferdefelhordó hajtása 260 kW teljesítményű, ami egy 18 soros szárzúzós kukoricaadapter meghajtásához is elegendő. A ferdefelhordótól az anyagáramot az ék alakú profillal rendelkező gyorsítódob továbbítja a két rotor felé. Ez a kialakítás segít minimalizálni az energiafelhasználást, ugyanis kettéosztja az anyagáramot, miközben a hosszanti mozgást forgó mozgássá alakítja át.

A kétrotoros technológia működési elve az S sorozat kombájn­jaihoz hasonlóan tisztán rotoros, tehát a cséplés és a leválasztás is a rotorban történik.  Az S szériához hasonlóan, a rendszer 270 fokban fordítja rá az anyagáramot a rotorpalástok összesen 4 m2-es cséplőfelületére, ami 45 százalékos növekedést jelent az S széria teljesítményéhez képest. A 22,5 m2 leválasztó felület pedig 80 százalékkal nagyobb.

A 2 darab 610 milliméter átmérőjű, 3510 milliméter hosszú rotorral az anyag 2,5-szer fordul körbe a cséplőrészben, és 7-szer a leválasztórészben. Akárhogyan is próbálkoztak a kollégák a tesztelés során, szórásbeli veszteséget nem tudtak produkálni; a rendszer minden kis megbúvó magot kiszed az anyagáramból. A nagy rotor­átmérőnek köszönhetően a rendszer nagyobb felületen passzírozza át az anyagot, így kíméletesebb a cséplés, jobb a szalmaminőség és kisebb az energiafelhasználás. Ez utóbbit szolgálja az is, hogy 2 helyett 3 sebességfokozat van a rotorban. Az osztott, rotoronkénti 6 cséplőkosár egy ember számára is könnyen kezelhetővé teszi a beavatkozásokat, mert egyenként kevesebb, mint 10 kilogramm tömegűek. A 7 m2-es tisztítórendszer egyedülálló a piacon, ebben 6 szenzor ellenőrzi a veszteséget.

Az 1100-as típusnál a megtisztított magok a 16.200 literes magtartályba jutnak, ahonnan 186 l/mp sebességgel üríthetőek ki.
A golflabda mintázatú szecskázóból 68 késes, finom aprítású, vagy 124 késes, extra finom aprítású lehetőségek állnak rendelkezésre és a szecska akár 15 méter szélességben, nagyon egyenletesen is szétszórható a gépen található hidraulikus pelyvaterítő segítségével. A szalma rendre is rakható. A gép kíméletes melléktermékkezelése miatt (amihez többek között a nagy, 610 milliméter átmérőjű rotorok is hozzájárulnak), kiváló minőségű szalma előállítására képes.

Saját fejlesztésű John Deere kombájnmotor

Az energiát a John Deere 13,6 liter hengerűrtartalmú, saját fejlesztésű, speciálisan ebbe a kombájnba tervezett motorja biztosítja. A John Deere az egyetlen olyan mezőgazdasági gépgyártó, aki saját maga készíti el az erőforrásokat a gépeihez. Ez több szempontból fontos: egyrészt speciálisan a mezőgazdaság igényeire tervezett, alacsony fordulatú (1900 fordulat/perc) és nagy nyomatékú motort használnak, másrészt szervizeléskor vagy egy esetleges meghibásodás során a KITE Zrt. szakembergárdája gyorsan el tudja látni a szükséges feladatokat és a gazdáknak nem kell egy külön vállalat szervizesére várniuk.

Professzionális hajtáslánc, két hidromotor

Az erőátvitelben a ProDrive XL fokozatmentes sebességváltó jelent újdonságot. A John Deere mérnökei nem 1 nagyobb kapacitású hidromotort alkalmaztak az X9 kombájnokba, hanem 2 kisebbet. A rendszerben 20 km/h fölötti sebesség esetén, közúti haladáskor, csak az egyik hidromotor dolgozik, ezzel is hatékonyabbá és kisebb energiaigényűvé teszi az erőátviteli rendszert. Az X9 kombájnszéria elérhető hagyományos kerekes, valamint gumihevederes járószerkezettel is, ez utóbbi a nagy méretű felfekvőfelületének köszönhetően csökkenti a talajtaposás okozta talajtömörödést, valamint kedvezőtlenebb talajviszonyok esetén növeli a gép járóképességét.

A Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk

A John Deere X9 kombájn teszteléséhez és a rendezvényhez a helyszínt biztosító Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, Képes Vince Ferenc exkluzív interjút adott az Agro Naplónak.

Képes Vince Ferenc

A szántóföldi beszélgetésen a szakember elmondta, hogy a cégcsoport több mint 5 ezer hektáron, 77 táblán gazdálkodik, az átlagos táblaméret 65 hektár, de van 200 feletti területük is. Az X9-es tesztelésére is ilyen méretű táblát használtak. A cégcsoport vezetőinek terveiben meghatározó az öntözésfejlesztés. A felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul a Matyó Öntözési Közösségben. A KITE Zrt.-vel évtizedek óta tartó együttműködésük során mindig törekedtek a fejlesztésekre és a megújulásra, ezek tapasztalati megismerésére, az X9-es sorozat tesztjei is ezt szolgálták. Ennek elődjéből, az S szériából 4 teljesít szolgálatot a területeiken. A 2018-as tulajdonosváltást követően dinamikusabb, a fejlesztésben még racionálisabb gazdálkodást lehetővé tévő megoldások felé haladtak tovább, aminek alapja a náluk már részben alkalmazott precíziós gazdálkodás. Ehhez a gépeik 80 százaléka alkalmas, ez egészül ki még majd néhány eszközzel, valamint a KITE szakembereinek tudásával és szolgáltatásaival.

Szoros kapcsolatban vannak a gépfejlesztések terén is. Ahhoz, hogy a növény igényeit optimális időben kiszolgálják, a környezeti tényezőket is figyelembe véve, a rendelkezésre álló gépparkkal és szakembergárdával, adott időszakban, folyamatos 24 órában kell a munkaműveleteket végezni. Ebben segítenek az innovatív megoldások. Az adatalapú gazdálkodást a saját RTK-állomás alapozza meg, és nagyon jól jött számukra a precíziós pályázat, amiben részt vesznek. Egyelőre nem alkalmaznak külön precíziós mezőgazdasági szakmérnököt, ezekkel a feladatokkal a nádudvari cég munkatársait bízzák meg.

Fontos, hogy 3 éve felváltották a szántásos művelést a forgatás nélküli gazdálkodásra, aminek eredménye visszaigazolódott.

Csak akkor szántanak, ha nyomós érvük van rá: ezek növénykórtani, vagy rendkívüli időjárási körülmények. 2020-ban összesen a földek 2 százalékán szántottak ezek miatt, ugyanis a céljuk a természetes talajszerkezet megőrzése és visszaállítása, lehetőleg minél kevesebb taposással.

A szakember szerint az aktív talajélet kevesebb tápanyagutánpótlást igényel, így a termőföld és annak használója, tulajdonosa is jobban érzi magát. A két éve tartó, többszöri lazítás eredményeképp a talaj felszíne eléggé egyenletes lett ahhoz, hogy alkalmas legyen az egyre nagyobb vágóasztalok alkalmazására.

Az aratás elősegítésére a szárdőlés megakadályozása érdekében szárszilárdító-szárcsökkentő készítményt használnak, hogy ne feküdjön el a gabonaállomány hektáronkénti 6-7 tonna feletti termésnél sem. Ez is segítette az X9-es tesztjeit, amelyek során kíváncsiak voltak a kombájn által elhagyott veszteségre, ami a nullához közelít. Megújult a hozammérő és analizáló szoftver, amit a kombájn kiürít, mérődik, aztán átrakó kocsi is megméri, és ez a gyakorlatban megegyezik azzal, amit a kamion beszállít és a telepen mérlegelődik. Az adattovábbítás és szinkronizálás ma már részletkérdés.

Gabonában és napraforgóban is kipróbálták, a gép az aratás minden műveletét rendkívül pontosan végezte, jól szervezhetően, zökkenőmentesen zajlott a folyamat – mondta Képes Vince Ferenc.

www.kite.hu

Csurja Zsolt
Óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök 

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!