A jó termés alapköve a megtervezett tápanyagellátás

Agro Napló
A műtrágyapiacon kialakult helyzet okán érdemes kicsit mélyebben elemezni milyen technológiát válasszunk, és melyik termék segít legjobban a gazdasági célok eléréséhez. A másik megfontolandó szempont a komplexitás: ha kevesebb NPK áll rendelkezésre, még fontosabb, hogy a növény mikroelem-ellátottsága egyensúlyban legyen, másodlagos tápelemhiánya ne gátolja a növény fejlődését. Emiatt a műtrágyák mellett felértékelődik a növényspecifikus lombtrágyák szerepe.

A műtrágya kiválasztása időszerű téma a tavaszi tápanyagellátás tervezéséhez. A döntésnél vegyük figyelembe a műtrágya fizikai és kémiai tulajdonságait. A YaraMila komplex, melegen granulált műtrágyacsalád jellemzője a pormentes, egyenletes szemcsefrakció. A gömbölyű granulometria lehetővé teszi mind a röpítőtárcsás, és mind a vetéssel egy menetben történő műtrágya-kijuttatást.

A YaraMila komplex műtrágyák számos kiváló fizikai tulajdonsága közül kiemelkedik a vízoldékonyság, mely kevés tavaszi csapadéknál nagy jelentőséget kap. A nitrogén, kálium 100%, a foszfor 90% felett vízoldható formában van jelen.

Másik tulajdonság, ami a hatékonyságot befolyásolja a kémiai forma. A szemcsék gyorsan feltáródó, könnyen felvehető hatóanyagot tartalmaznak. A bennük lévő nitrogén, nitrát és ammónium formában van megosztva 30 40:60-70 arányban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a növény rendelkezésére áll egy azonnal felvehető és egy lassabban – a nitrifikáció függvényében – feltáródó nitrogénforma is. További előny, hogy a nitrát-nitrogén szinergista módon segíti a kálium, magnézium, kálcium felvételét a növény számára.

A foszforfelvétel optimális tartománya szűk határok között mozog, ezért a helyes foszforkijuttatásra ügyelni kell tavasszal. A YaraMila műtrágya a kémiai tulajdonsága révén a folyamatos foszforellátást biztosítja a vegetációban, így jobban igazodik a növény foszforfelvételi dinamikájához. Ezek a komplex tulajdonságok megtöbbszörözik a YaraMila hatékonyságát a tápanyagellátásban.

Talajtani szempontból a területek többsége heterogén, ez igaz a tápanyag-ellátottság és tápelemarányok tekintetében is. A YaraMila műtrágyák másik erőssége, hogy széles P/K aránnyal rendelkezik. Így lehetőség van kiválasztani a számunkra legjobb összetételt, ami illeszkedik a növényigényhez és a talajellátottsághoz.

A magas hatóanyag-tartalom tovább növeli a hatékonyságot, ez akár az 56%-ot is eléri, és ehhez jönnek még a mezo- és mikroelemek.

A környezet és a talaj megóvása kiemelt téma a Yara vállalatnál. A projekt egyik fontos pillére, hogy a gyártás során felhasznált alapanyag nehézfémtartalma jóval a megengedett határérték alatti.

Összefoglalva, a talaj- és növényspecifikusan választható összetételek:

  • YaraMila 8-24-24: tavaszi növényekhez javasolható alap­trágya. Kiegyensúlyozott foszfor- és káliumtartalmával minden talajtípuson jól használható.
  • YaraMila 7-20-28: az igényes felhasználóknak, mivel magasabb káliumtartalmával ideális alaptrágyája lehet a káliumigényes kukoricának, napraforgónak, illetve a magnézium- és kéntartalmával, valamint bór, vas, mangán és cink mikroelem kiegészítésével teljes körű tápelem­ellátást biztosít.
  • YaraMila 16-27-7: a jó kezdet kulcsa, mivel magas nitrogén- és vízoldható foszfortartalmával starter hatást biztosít. Ugyanakkor ajánlható még káliummal jól ellátott talajokon, vagy ahol már ősszel megtörtént a káliumutánpótlás.
  • YaraMila 9-12-25: ideális alaptrágyája lehet az összes tavaszi vetésnek, így cukorrépának és a szójának.
  • YaraMila 14-14-21: tápanyaggal megfelelően, vagy jól ellátott talajok komplex tápanyag-utánpótlására javasoljuk.

Kukoricához és napraforgóhoz vetéssel egy menetben történő kijuttatással ajánljuk még a Yara NP starter mikrogranulátumot. Feltétlenül építsük a technológiába, ha korai vetést tervezünk, vagy a foszforpótlás elmaradt, vagy csak ősszel történt. Másik ilyen kritérium, ha a talaj pH-ja nem a 6,5–7,5 optimum tartományban van. Egységes szemcsemérete egyenletes kijuttatást tesz lehetővé, a kijuttatandó mennyiség beállítása jól kalibrálható. A nagy fajlagos felület okán legalább 3000 szemcse jut 1 négyzetméterre. Ezzel az egyenletes eloszlással friss, könnyen elérhető tápanyagot ad a csíranövénynek, biztosítva ezzel a gyors gyökeresedést és kezdeti fejlődést.

A komplexitás jegyében lombtrágyázásra kalászosoknál a YaraVita Gramitrel (604 g/l), őszi káposztarepcében a YaraVita Brassitrel Pro (444 g/l) növényspecifikus lombtrágyát javasoljuk kijuttatni, az első korai kezeléseknél. A keverhetőséghez biztos támpont a www.tankmix.com szolgáltatás.

A Yara termékek a kereskedő partnereknél elérhetők, további információért látogasson a www.yara.hu oldalra, vagy keresse a Yara szaktanácsadó csapatát. És a zárszó legyen ez – kövesse a szót a tett, rendelje meg időben a Yara terméket!

Tóth Gábor
+36-30/689-8094

 

A cikk szerzője: Tóth Gábor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ha drágul a műtrágya

Ha drágul a műtrágya

A műtrágyák drágulása és hiánya miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a...

Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Matematika jeles, környezetismeret jeles

Matematika jeles, környezetismeret jeles

„Ha a nevezők különböznek, át kell alakítani a törteket úgy, hogy nevezőik azonosak legyenek. Ezt hívják közös nevezőre hozásnak” – tanítgatom a számt...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02