Kezelésből ötös!

Agro Napló2022. február 11. 12:00

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát az utóbbi két évben.

A gazdasági hátráltató tényezők ellenére – amelyek kiterjednek az alapanyaghiánytól kezdve a csomagolási- és szállítási problémákon át az emelkedő energiaárakig – nem látnak olyan akadályozó tényezőt, amely az FMC gyártású termékeik esetében problémát jelentene 2022-ben.

A szükséges mennyiségeket időben biztosítani tudják a gazdálkodók számára – hangsúlyozta Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetője, közép-európai régióigazgató. Hozzátette: a fent említett világgazdasági helyzet okán az elmúlt évek viszonylatában az egyik legnagyobb áremelésre kell számítani, mindezek ellenére mindent elkövetnek, hogy ezt az áremelkedést elfogadható szinten tartsák.

Az FMC a hatóanyag-kivonások kereszttüzében fókuszál a hagyományos készítmények fejlesztésére, amely új kultúrák és kártevők elérését teszi lehetővé, illetve új formulációkon és kijuttatás-technológiákon dolgoznak. Folyamatban van új hatóanyagot tartalmazó szerek fejlesztése is, amely a gombaölő és gyom-
irtó szer piac kínálatát szélesítik majd.

Nagy energiákat mozgósítanak a biológiai készítmények fejlesztésére, továbbá a termelőket segítő döntéstámogató rendszerek fejlesztése tartoznak a kiemelt feladatok közé – hangzott el a bevezetőben. Összefoglalónkban a szakmai előadásokból szemezgettünk.

Bevált technológia prémium termékekkel

A kalászosok őszi gyomirtásában az FMC kulcsterméke a Battle® Delta gyomirtó szer pre- vagy korai posztemergens felhasználással. A széltippan és az egyszikű gyomok fejlettségének állapota kiemelt fontosságú a védekezés időzítésében, a gyomok csírázástól 1-2 leveles korig a legérzékenyebbek a készítményre. Erős kétszikű gyomnyomás esetén a Battle® Max technológiai ajánlat került kihangsúlyozásra.

A kalászosok gyomviszonyaiban bekövetkezett változások során a T1-es gyomnövények felszaporodtak, a veronikafélék, a mezei árvácska és a pásztortáska a területek harmadát érinti. Ha ősszel nem történt meg a védekezés vagy nem bizonyult hatásosnak, ellenük kora tavasszal egy gyors hatású, hidegben is működő, utóvetemény-korlátozás nélküli szer javasolt, ez az Aurora® 40 WG.

A hatásspektrum szélesítésére (pl. az ebszékfű és a pipacs ellen) olyan kombinációt ajánl az FMC, amely jól kontrollálja a gyomokat: az Aurora® Gold gyomirtószer-csomag összetevői tökéletesen kiegészítik egymás hatását a tavaszi gyomirtásban.

Bokrosodás után, a szárbaindulást követően olyan gyomirtó szert érdemes bevetni, ami rendkívül rugalmasan alkalmazható, szelektív, és jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel is. Az FMC termékpalettáján elérhető széles spektrumú gyomirtó szerek (pl. Granstar® SuperStar) használata mellett indokolttá válik a Rapid® CS rovarölő szerrel, valamint Riza® 250 EW gombaölő szerrel kombinálva védekezni a gyomok, kórokozók és kártevők ellen. E készítményekből elérhető csomagok jóvoltából minden 4. hektáron ingyenesen védekezhetünk a rovarok ellen!

Kezelésből ötös! 5 hatóanyag, 5 hektár, 5 év a kukorica gyomirtásban

A gyomirtás sikerét az időjárási tényezők nagymértékben meghatározzák. Fontos, hogy a választott gyomirtó készítményt ezen tényezőkhöz igazítva, rugalmasan tudjuk kijuttatni, melynek egyik kulcsa a tartamhatásban van. Azokon a területeken, ahol elhúzódó, erős gyomkelésre kell számítani, az öt hatóanyag kombinációjából összeállított, 5 hektáros csomagban elérhető Diniro® Gold kukorica gyomirtó szer csomag tökéletes választás. Más csomagoktól eltérően egyedülállóan magas arányban tartalmazza a Successor® TX készítményt (2 l/ha), melynek hatóanyagai jelentős talajon keresztüli hatással bírnak egy- és kétszikű gyomok ellen is.

Kukoricamoly már mindenhol?

Magyarországon a kukorica terméskiesését elsősorban a kukoricamoly, másodsorban a gyapottok-bagolylepke kártétel okozza. Mindkét faj első nemzedéke ellen körültekintően érdemes és szükséges fellépni. Ahhoz, hogy nyomon követhessük a molykártevők megjelenését, tudnunk kell, hogyan alakul a kártevőnyomás a gazdaságunkhoz legközelebb eső területen. Ezt megtehetjük az FMC egyszerűen használható Arc™ farm intelligence applikációjával. A rovarmegfigyelés költségét és idejét csökkentő Arc™ közvetlen értesítéseket küld a kukoricamoly rajzásának kezdetéről, változásáról és közelgő rajzáscsúcsokról, valamint az ajánlott kezelésekről.

A Coragen® 20 SC rovarölő szer készítmény sok jó tulajdonsága közül a tojás- és lárvaölő hatás már a károkozás előtt 94–96%-ban kiiktatja a kártevőket. További előnyei a könnyű kezelhetőség, a jó keverhetőség, a rugalmasság, a tartamhatás és a felszívódó tulajdonság. A Coragen® rovarölő szerrel kezelt állományban a 2021-es üzemi termésmérési eredmények országos átlagaként hektáronként 600 kg megmentett termést realizálhattak a közreműködő termelők.

Olajozott ajánlat napraforgóban

A napraforgó, mint az egyik legjobban jövedelmező növény vetésterület-növekedésének csak a vetésforgó szab határt. 2021-ben hazánkban 664 000 hektáron vetették, ebből több mint 200 000 hektár területet az Express™-toleráns napraforgóhibridek képviseltek.

Utóbbiak posztemergens gyomirtásához az FMC a jól bevált Express™ 50 SX® gyomirtó szert ajánlja. A technológia előnyei, hogy az évelő kétszikűek ellen hatékony, nincs fitotoxicitás és utóvetemény-korlátozás, a rugalmas kijuttatás által csak a gyomok fejlettségéhez kell igazítani a kezelést. Az osztott kezelés előnye megmutatkozott 2020-ban és 2021-ben is, amikor a hosszan elhúzódó, hideg tavaszon bekövetkezett folyamatos gyomkeléskor kizárólag ez jelentette a biztonságot a gyomirtás sikeres elvégzéséhez.

A speciális, nehezen irtható gyomok elleni védekezésben (vadkender, parlagfű) ma már rendelkezésre áll a továbbfejlesztett Evorelle® Express™ gyomirtó szer is.

Az abiotikus stresszfaktorokkal szembeni sikeres ellenállást a szerves anyagokban gazdag RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló biostimulátor jelentheti, amelynek hatását a természetes algakivonat, valamint nitrogén-, foszfor-, kálium- és mikroelem-tartalma garantálja. Napraforgóban történő alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben, 1,5–2 l/ha dózisban kijuttatva az egyöntetűbb kelés elősegítését is szolgálja, majd a korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánlott.

  -ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címkék:
lombtrágya, növényvédelem, díj, avhga, kelet-európai műtrágya konferencia és kiállítás, sonkát, trimmer, turbó pk, bodza, agrár élőhelyek, magazin-2022-02,