Lépre csalva, avagy COMBI-PROTECT csalitechnológia

Agro Napló
A COMBI-PROTEC csalitechnológiát korábban csak viszonylag szűk meggy-, cseresznye- és diótermelői kör ismerte. Legnagyobb várakozással a cseresznyelegyekkel és a dióburok-fúróléggyel küzdők várták engedélyezését, mely végül is 2021 májusában megtörtént.

A COMBI-PROTEC engedélye a fenti, úgynevezett fúrólegyek mellett a pettyesszárnyú muslicára és az ázsiai márványos poloskára is szól, de jelen írás alapvetően a cseresznyelegyek és a dióburok-fúrólégy elleni védekezést taglalja.

A csalitechnológia lényege röviden úgy foglalható össze, hogy a COMBI-PROTEC az engedélyezett rovarölő szerek, pl. MOSPILAN 20 SG csökkentett dózisával együtt, nagy cseppekben, kis vízmennyiség felhasználásával, a célkártevők rajzási időszakában, cirka 10 naponta kijuttatva még azelőtt elpusztítja a legyeket, hogy azok letojhatnák petéiket, tehát a cseresznye, meggy és a dió „megkukacosodna” tőlük. A COMBI-PROTEC e legyekre vonzó, csalogató hatással bír, a benne levő rovarölő szer, a MOSPILAN 20 SG pedig nagy biztonsággal elpusztítja őket.

Dióburok-fúrólégy kártétele

Sajnos a rendelkezésre álló, engedélyezett szabadforgalmú, nem repellens/rovarriasztó hatású hatóanyagok, rovarölő szerek száma csekély. Cseresznyelegyek ellen kiskertben gyakorlatilag csak az acetamirprid hatóanyag használható. Acetamiprid hatóanyagú, kis kiszerelésű készítményből a legismertebb a MOSPILAN 20 SG. Dióburok-fúrólégy ellen az acetamiprid/MOSPILAN 20 SG mellett még a kis kiszerelésű spinozad hatóanyagú LASER DUPLO is használható.

Cseresznyelégy kártétele

A COMBI-PROTEC csalitechnológia sikerességének záloga az alábbiak pontos betartása:

  • a cseresznyelegyek ill. a dióburok-fúrólégy megjelenését rajzásmegfigyelő színes ragacslapokkal lehet a legegyszerűbben követni. A cseresznyelegyek rajzáskezdete általában májusra, az akác virágzási idejére, a dióburok-fúrólégyé pedig július közepére tehető.

Rajzásmegfigyelő ragacslap
  • A fúrólegyek megjelenését követően 1 héttel az első kezelést el kell végezni.
  • A kezeléseket általában 10 naponta kell megismételni a legyek rajzási időszakában. Ezt a permetezési menetrendet a kezelést 24–48 órán belül követő legalább 10 mm-es eső ill. forró, 30 oC-os időjárással párosuló száraz időjárás írhatja át. Amennyiben a kezelésünket két napon belül az eső lemossa, akkor azt mielőbb, egy-két napon belül meg kell ismételni. Száraz, forró idő esetén a kezeléseket akár 7 naponta is szükséges lehet megismételni.
  • Cseresznyelegyek esetében évjárattól és fajtától függően akár 3–5, dióburok-fúrólégy esetében 5-6 kezelésre is szükség lehet.
  • A kezeléseket nem a hagyományos permetezési módon kell végezni! A csalitechnológiánál elég a fák lombkoronájának alsó három méter feletti részét, felső felét úgynevezett „fröcskölő” technológiával bespriccelni, azaz a nagyméretű, 2-3 mm átmérőjű cseppekkel kezelni. A cél az, hogy a rovarölő szerrel „mérgezett” COMBI-PROTEC cseppek a nem túl jól repülő, a talajból kikelő legyek számára megfelelő módon és rendszerességgel jelen legyenek védendő fáinkon.

COMBI-PROTEC-es pöttyök
  • A nagy cseppek képzésére a dugattyús, toldó szárral ellátott háti permetezők alkalmasak. Célszerű alacsony nyomáson és nagy lyukú szórófejjel dolgozni, hogy a cseppek minél nagyobbak legyenek. Ezeket a nagy cseppeket, ahogy korábban már jeleztük, elég a fák lombozatának külső részére, magasabb fáknál három méter magasság felett elvégezni.
  • Permetlékészítésnél először a sűrű állagú COMBI-PROTEC-et oldjuk fel kézmeleg, maximum 40 oC-os vízben, majd annak teljes feloldódását követően adjuk hozzá a rovarölő szert.
  • A csalitechnológia alkalmazásánál a gyártó javaslata és tapasztalatai alapján kerüljük a fúrólegyekre repellens/riasztó hatású rovarölő szerek, pl. piretroidok használatát, illetve soha ne kombináljuk a csalikezelést gombaölő szerrel, vagy lombtrágyával, mert azok riasztó hatással lehetnek a célkártevőinkre, így eredménytelenné válhat a védekezésünk.
  • Amennyiben a szomszéd kertben, 20–25 méteren belül kezeletlen cseresznye-, meggy-, illetve diófa van, akkor nem számíthatunk tökéletes védelemre, mert a kezeletlen fáról/fától folyamatosan berepülő legyek óhatatlanul megfertőzhetik a mi, egyébként kezelt fánkat is.
  • A kezeléseket a rajzás időszakában az adott rovarölő szer élelmezés-egészségügyi várakozási idejének betartásának figyelembevételével kell végezni. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő a MOSPILAN 20 SG esetében ez az érés/szüret előtt cseresznyénél és meggynél 14, diónál 30 nap. LASER DUPLO alkalmazásánál dióban ugyancsak 30 nap az élelmezés-egészségügyi várakozási idő.
  • Ne feledkezzünk meg az egyéb rovarkártevők, pl. cseresznye és meggy esetében a levéltetvek, ill. dió esetében az almamoly elleni védelemről sem. A csalitechnológia mellett, helyesebben 2 kezelés között, ezen kártevők ellen szükség lehet egy-egy teljes dózisú rovarölő szeres kezelésre is.

A Sumi Agro Hungary Kft. ajánlata:

  • Cseresznyelegyek ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 2,5 g MOSPILAN 20 SG, azaz a 4 grammos MOSPILAN 20 SG tasaknak 2/3 része szükséges.
  • Dióburok-fúrólégy ellen 2 liter permetléhez 100 ml COMBI-PROTEC + 4 g MOSPILAN 20 SG, vagyis egy teljes tasak 4 grammos MOSPILAN 20 SG  kell.
  • A két liter permetlé gyakorlatilag néhány fa kezelésére elegendő.
  • A hatékony csalikezelés kis gyakorlással könnyen elsajátítható.

Jelenleg a legkisebb COMBI-PROTEC kiszerelés mérete 500 ml, ami a javasolt technológia esetén gyakorlatilag néhány cseresznye-, meggy-, illetve diófa ötszöri kezelésére elegendő.

A COMBI-PROTEC csalitechnológia hatékonysága sokkal jobb, mint a hagyományos teljes dózísú rovarölő szeres kezeléseké, arról nem is beszélve, hogy a csalitechnológiával a többszöri kezelés ellenére jóval kevesebb rovarölő szert juttatunk ki.

Reméljük, hogy a COMBI-PROTEC-et Ön is kipróbálja és segítségével hatékonyan meg tudja védeni kedvenc cseresznye-, meggy- és diófáit a fúrólegyek terméspusztító hatásától!

Jáger Ferenc
fejlesztési és engedélyezési igazgató
Sumi Agro Hungary Kft.

A cikk szerzője: Jáger Ferenc

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!