A szárazság velejárója a direktvetés

Agro Napló2022. június 9. 15:02

A nagyon nagy szárazság és erős szelek óriási termőföldvesztést okoznak. Szó szerint elszáll a talpunk alól a termőföld. Az igen intenzív talajművelés eredménye ez. A borítatlan felszínt elviszi a szél. Nagyon sok helyen találkoztunk ilyennel. Egy másik formája a termőföldvesztésnek az eldiffundálás. Az intenzív művelet folyamán elég a föld és szén-dioxid formájában távozik a légkörbe.

Elszáll a termőföld

Miként lehet megváltoztatni a már több évtizede elindult történéseket? Ezenfelül ott van a „mindenki” egészségesebben szeretne élni mondat is. Kevesebb vegyszer akkor több talajbolygatás? Ez megint termőföldvesztést hoz magával.

Az egyre extrémebb időjárás, és ezen belül a hosszan tartó szárazság, kevés csapadék, vagy éppen ellenkezője, amikor elkezd esni az eső akkor ömlik, mindezekkel mit tudunk csinálni, hogy valamelyest a terméseinket biztosítani tudjuk.

A körülöttünk zajló anomáliák felerősödtek, és sajnos nagyon sokan a zavarosban halászni érdemes elven szeretnének még nagyobb nyereségre szert tenni, így megtalálták a mezőgazdaságot is.

Na de a természeti változásokra olyan kicsi a ráhatásunk, hogy nem is érdemes vele foglalkozni. Azonban eljön az az idő amikor már lehet, hogy tényleg késő lesz.

A régi berögződött talajművelést érdemes lenne átgondolni. A NoTill sem fog működni egyik napról a másikra. Azt is tanulgatni kell. És nem is biztos, hogy teljes megoldás.

A kombájn utáni ultrasekély talajművelést el kell végezni, így kikelesztjük a kihullott magokat, és a kapillaritást, a kipárolgást megszüntetjük. Az egyik legfontosabb művelet, és ezt csakis akkor tudjuk jó minőségben végezni, ha a kombájn is jól dolgozott. Alacsony tarló, apróra szecskázott szalma.

A tarlóhántó eszköz ebben az esetben a Horsch Cultro! A dupla késhenger és nehéz gereblye kombináció! Ezzel a művelettel elérjük a célt: ultrasekély tarlóhántás, a szármaradvány terítése, és a kihullott magokat kirázzuk a szalma közül. A magok a talajjal kerülnek kontaktusba, fentről pedig a szalma védi a talajt. Az árvakelést hasonlóan dolgozzuk be, ezért nem nőhet meg erősen. A júliusi, augusztusi nagy melegekben a talajból minimális a nedvességvesztés. Ultrasekélyen művelünk, és zöldtömeg sincs a felszínen.

Cultro ultrasekély művelet

Annak függvényében, hogy mit vetünk és milyen a talaj tömörödöttsége kell lazítani. A NoTill irányába kezdünk elmenni, hogy minél kevesebb talajmozgatást végezzünk a kevesebb nedvességvesztés és a tökéletesebb, egészségesebb talajélet végett, akkor úgy is kell kezelni a területet. Minél kevesebb taposás, ezt is úgy időzíteni, amikor a traktor és a munkagép a legkisebb káros taposást végzi.

A NoTill vetést az Avatar testesíti meg! Akár közvetlen tarlóba vagy takarónövénybe, félig elkészített magágyba.

Avatar 4 SD tripla tartállyal

Az egy tárcsás vetőcsoroszlya nagy, 250 kg-os csoroszlyanyomással képes a talajba hatolásra. A vetőgép dupla vagy tripla tartállyal szerelhető, így többféle termék egyszeri kijuttatására is alkalmas. A mellső és hátsó vetősor szelektív tömlőzéssel szerelve, különböző termék, különböző mélységbe helyezésére is alkalmas, pl. takarónövények vetésénél az apró mag sekélyre, a nagy magvak mélyre.

Avatar köves talajon

Az egyre nagyobb szárazság több termelőt arra sarkall, hogy ősszel kevesebb talajművelés mellett végezzék a vetést, így kell a nagy csoroszlyanyomás. Másutt a rezisztens gyomok elleni védekezésben van szerepe az Avatarnak, úgy, hogy a vetésnél már nincs talajbolygatás, és a fals vetőmagágyból kémiailag már eltávolították a rezisztens gyomokat.

Avatar 12 SD közvetlen mulcsba

Az Avatar olyan vetőgép, amellyel legyen az NoTill vagy mulcsos technológia, a vetés tökéletes. Minél extrémebbek a körülmények annál hamarabb megérkezünk az Avatar vetőgéphez. Nagyon kötött talajokon dolgozunk, ahol nehéz aprómorzsás talajt készíteni. El kell engedni a talaj intenzív művelését, a sok gázolaj felhasználását, oda az Avatar kell!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

A cikk szerzője: Szász Zoltán

Címkék:
solis, lazító, trelleborg, locsolás, exim, topdown kultivátor, tatár köztársaság, strategic agreement, erdogan, magazin-2022-06,