2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újgenerációs termékek a Corteva zászlójára tűzve

Agro Napló
Megújuló repceportfólió, újgenerációs fungicidek, többirányú nitrogénmenedzsment, biológiai megoldások felé történő elmozdulás. E fő témákra fűzte fel a Corteva Agriscience™ a Portfólió Farm idei szakmai programját, amelyet az ország négy régiójában, színvonalas bemutató keretében ismertettek a gazdákkal.

Borsos László ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a Corteva a mezőgazdasági technológiák azon jövőbemutató megoldásain dolgozik, amelyek a fenntarthatóság és a környezettudatosság figyelembevételével igazodnak a világ növekvő és változó igényeihez. A hivatkozásul szolgáló 2030-ra vállalt Corteva fenntarthatósági célokról szóló jelentés szerint, a cég termékkörének immár 86%-a felel meg ezen fenntarthatósági követelményeknek.

Megújuló repceportfólió

A Corteva őszi káposztarepce portfóliójában generációváltás kezdődött el még 2021-ben.

A termelés hatékonyságát növelő PT298 és PT303 hibridekhez csatlakozott idén a középkorai érésű PX141 féltörpe hibrid, amely a nagy termőképessége mellett a kitűnő kórtani tulajdonságaival tűnik ki, hiszen a Sclerotinia-fertőzésével szemben kiválóan tolerál, illetve ellenáll a tarlórépa sárgaság vírusnak.

Principal® Forte – az újragondolt Principal® Plus

A Corteva 10 éve piacon lévő Principal® Plus alapra épülő kukorica gyomirtó szer csomagjai Magyarországon a 2. legnagyobb területen felhasznált posztemergens megoldások. A rimszulfuront, nikoszulfuront és dikambát tartalmazó Principal® Plus alapkészítmény a jövő évtől megújul, ami mindenképpen előrelépést jelent azokon a területeken, ahol nagyobb hatóanyag-mennyiségre van szükség a megfelelő hatáskifejtéshez – tájékoztatott Lövényi Zsolt területi képviselő.

A megújulás a hatóanyagdózisok emelését jelenti, a rimszulfuront 10-ről 15 grammra, a nikoszulfuront 30 grammról 40 grammra emelték, a dikamba hatóanyag-mennyisége nem változik. A három hatóanyag mellett egy izoxadifen-etil széfenert is tartalmaz az új Principal® Forte, amely segíti a hatóanyagok lebomlását. Ez biztosítja továbbá azt az egyedülálló előnyt is, hogy a nagyobb hatékonyság mellett a készítmény rugalmasan felhasználható a kukorica 2–9 leveles állapotáig.

Kalászos védelem újgenerációs fungicidekkel

Hatóanyag-kivonás következtében hosszú évek után el kell búcsúznunk a Wirtuoz® -tól.

A Corteva az újgenerációs gombaölő szerek közül a Verben™ készítményt ritmusváltóként aposztrofálja, ami a kalászvédelemben való előrelépést jelenti. A Verben™ kettős hatóanyag-tartalmának köszönhetően (50 g/l proquinazid + 200 g/l protiokonazol) kiválóan lép fel a levél- és kalászbetegségekkel szemben. Bálint Sándor termékmenedzser által jövőálló hatóanyagként jellemzett protiokonazol szisztémikus hatását a proquinazid gázosodó hatással egészíti ki. A két hatóanyag szinergista hatásának köszönhetően a Verben™ kiemelkedő hatékonyságú a betegségek széles körével szemben. A készítmény egy újszerű EC formulációval készül, ezért sokkal egyenletesebb és jobb fedést biztosít. Mivel a termék az összes hazai szár-, levél- és kalászbetegség ellen hatékony búzában, árpában, tritikáléban, illetve rozskultúrákban, használatával betakarításig biztonságban tudhatjuk állományunkat a betegségektől.

Új típusú hatóanyag és vadonatúj hatásmechanizmus jellemzi az engedélyezés alatt álló Queen™ gabona gombaölő szert. A kísérleti parcellán bemutatott széles hatásspektrumú készítmény a rezisztenciatörés fontos eszköze lesz a jövő évtől, hiszen a gombák számára ismeretlen Inatreq™ hatóanyag újszerű módon gátolja a kórokozók életciklusát. Szabadalmaztatott új formulációja kiemelkedően jó hatóanyag-fedettséget és tartamhatást biztosít. Hatékony a gabonalisztharmat, a fahéjbarna levélfoltosság, szeptóriás levélfoltosság, sárga és vörösrozsda és a szeptóriás pelyvabarnulás ellen. Kijuttatását megelőző jelleggel, de legkésőbb a tünetek első megjelenésekor javasolják elkezdeni.

Napraforgó-gyomirtás

Három év eseti engedély után zöld utat kapott a Viballa™ a napraforgó-gyomirtásban.

A parlagfű ellen hatékony új, posztemergens megoldás az Arylex™ hatóanyag által hozott forradalmi megoldást. A készítmény nagy előnye, hogy nincsen utóvetemény-korlátozás, és csapadéktól függetlenül juttatható ki. A parlagfű késői fejlettsége esetén is hatásos a gyomnövény 30 cm-es fejlettségéig.

Kétirányú nitrogénmenedzsment

A mai magas nitrogén műtrágya árak mellett költséghatékony gazdálkodást tesz lehetővé a Corteva nitrogénmenedzsment programja. Eszköztárában a korábban bevezetett N-Lockot felváltotta az Instinct™, amely alacsonyabb dózissal, fokozottan felhasználóbarát módon képes visszafogni a talajok nitrogénveszteségét, csökkentve egyúttal a kibocsátott üvegházhatású gázok és talajvízbe jutó szennyező nitrát mennyiségét. Az Optinyte™ technológiára épülő Instinct™ az ammónium-nitrogént nitritté alakító Nitrosomonas talajbaktériumok tevékenységét lassítja le, hosszabb ideig megtartva az ammónium formát. Hatását a talaj felszíne alatt fejti ki, ahol a nitrogénveszteségek 70%-a jelentkezik kimosódás és denitrifikáció útján.

A címben a másik irányra utaló megoldás a talaj felszíne felett alkalmazandó légköri nitrogénmegkötő készítmény, a BlueN®.
Szalai Kitti területi képviselő által bemutatott baktérium alapú termék a levélre permetezve a növénnyel együttműködve biztosítja a szükséges nitrogén kinyerését a levegőből oly módon, hogy a sztómákon keresztül bejutva, gyors szaporodással képesek a benne aktivizálódó baktériumok a levegő nitrogénjét megkötni és átadni a növénynek. Ezek a baktériumok nemcsak megkötik a légköri nitrogént, hanem a növény számára felhasználható formává is alakítják 30 kg/ha plusz nitrogénforrást biztosítva számára, ami a hosszabb tenyészidejű növények esetében, vagy kedvező körülmények között akár a plusz 50–70 kg/h nitrogénmennyiséget is elérheti. A készítmény por állagú, a baktériumok vízzel érintkezve aktivizálódnak. Kukorica-, napraforgó-, repce- és kalászos kultúrákban, aktív növekedési fázisban, stresszmentes időszakban javasolják kijuttatni.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!