2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Megfelelni a változó környezeti kihívásoknak – a Syngenta 2023-as kukorica portfóliója

Agro Napló
A mezőgazdaságban nincs két egyforma év, az évek, évtizedek alatt felgyülemlett tapasztalatot is sutba vághatja egy-egy időjárási anomália. 2022 nagyon hektikus lett az ország számos régiójában, több helyen már két esztendeje nem hullott a sokévihez közelítő, az alsóbb talajszelvényeket is megtöltő csapadék.

A kukorica, bár trópusi származású, melegkedvelő növény, és kiváló alkalmazkodóképesség jellemzi, mégsem élhet az éltető víz nélkül. Ha a talajban nincs felvehető csapadék, nincsenek a mélyebb rétegek feltöltve és ez több héten át tartó hőséggel párosul, mindenképp károsodik a növényzet.

A Syngenta 2023-as portfóliójában is elérhető minden Kedves Termelő számára a területi adottságainak megfelelő hibrid az extenzívebb hibridektől, a stabil, de jó körülmények között csúcstermésre képes genotípusokig.

 Az Artesian kukoricahibridek egy kiemelt osztályba tartoznak, amelyek többféle módon képesek optimalizálni a vízfelhasználást és reagálni a víz hiányára:

  • hatékonyabb vízfelhasználás,
  • szemmegtartás,
  • a terméketlen növények számának csökkenése.

Az Artesian hibridek széles körben tesztelésre kerültek, ahol egyértelműen megfeleltek a hasonló hibridek hozamának vagy felülmúlták azokat optimális termesztési körülmények vagy közepes mértékű szárazság okozta stresszhatás mellett: az Artesian hibridek stabilitásra lettek kifejlesztve.

Az SY Minerva gyors növekedési erélyével, erős, robusztus szárával 2022-ben is meggyőzően szerepelt még az aszályos területeken is. Sok termelő szerint kevésbé volt érzékeny a versenytársakkal szemben a környezeti kitettségre. Artesian jegyeket visel és normál évjáratban az egyik legnagyobb termőképességre képes hibridünk.

Az SY Solandri éréskategóriájának győztese a Gosz-Vszt 2021-es posztregisztrációs kísérletében. 2022-ben is bizakodva nézzük a kisérletekben és az üzemi parcellákban is a szereplését.

ÚJ! Az SC4140 új genetikaként mutatkozik be 2023-ban a termelők részére. Az SY Minerva és az SY Carioca közé érkezik az érésideje szerint. Nagy reménységgel tekintünk rá, hiszen minden részével megfelel egy modern kukoricahibrid elvárásainak (zöld száron érés, magas termőképesség, kiváló növényi megjelenés…).

SC4140 – új dimenziót nyit a Syngenta a FAO 400-as kínálatában

Az SY Carioca már egy bevált és minden körülményt megtapasztalt hibrid, így bizton számítunk teljesítményére a jövőben is. Ki gépen száll a táblái fölé 2022-ben megtapasztalhatta, hogy a Carioca zöld növényi részei még a legkritikusabb időszakban is fotoszintetizálásra képesek maradtak. Természetesen a természet negatív erejét nehéz kompenzálni, de a nehéz körülmények ellenére is magas teljesítmény várható tőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

A mi fejlesztésünk az önök sikere

A mi fejlesztésünk az önök sikere

Napjainkban rengeteg nehézséggel kell szembenéznie annak, aki mezőgazdasággal foglalkozik. Leginkább talán a kiszámíthatatlan időjárás az, ami a legtö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!