2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A megfelelő fertőtlenítőszer szerepe az állattartó telepek általános telepi higiéniájában

Agro Napló
Az állattartó telep és környezetének magas higiéniai szintje az eredményes gazdálkodás nélkülözhetetlen eleme. Nem is lehet kérdés, hogy a konzekvensen alkalmazott szigorú higiéniai rendszabályok és eljárások (pl. a fertőtlenítés) segítik megvédeni az állatállományt a kívülről érkező fertőzésektől, illetve meggátolják a telepen belüli terjedésüket is.

Amennyiben tisztában vagyunk a fertőzések fő forrásaival, és azzal, hogy milyen kórokozók fenyegetik az állomány egyedeit, lehetőségünk van széles hatásspektrumú fertőtlenítőszerek célzott alkalmazására a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítása, fertőzőképességük megszüntetése érdekében. A fertőtlenítőszerek alkalmazásakor figyelembe kell venni azt a kísérletekkel bizonyított tényt is, hogy a különböző kórokozók túlélési ideje függ magától a kórokozó szervezettől, a túlélésüket biztosító közegtől, és a hőmérséklettől is. A személyhigiénia (telepi forgalom korlátozása és ellenőrzése, kéz- és lábbeli fertőtlenítés, fekete-fehér rendszerű öltözők használata, stb.) fontosságától eltekintve és inkább a felületek (járművek, közlekedőutak, istálló külső- és belső felületeinek, berendezéseknek, technológiai elemeknek, stb.) fertőtlenítésére koncentrálva nézzük meg, hogy milyen lehetőségeink vannak az alkalmazható fertőtlenítőszerek tekintetében. Amikor egy istálló vagy szekció kiürült (és ideális esetben ún. „all-in all-out” rendszerben működik), akkor kerülhet sor az épületek alapos tisztítására (a fertőtlenítőszer használata előtt mindig a szennyeződés típusának megfelelő hatékony tisztítószert is kell alkalmazni) és fertőtlenítésére. Ez utóbbi célra a korábban általánosan alkalmazott H-lúg-on és meszelésen már szerencsére régen túllépett a világ. A hatékonyság mellett ugyanis számos más tényező is fontossá vált a modern állattartással foglalkozók számára, ha fertőtlenítésről van szó.

 

 

A korszerű fertőtlenítőszerrel szemben támasztott legfőbb követelmények a következők:

  • Csak olyan fertőtlenítőszer használható az állattartó telepeken, mely magyar hatósági engedéllyel rendelkezik vagy az EU-s hatósági engedélyét kölcsönös elfogadással Magyarországon is engedélyezték. A különböző járványos betegségek (pl. madárinfluenza, afrikai sertéspestis) elleni védekezésben kiemelt szerepe van a hatóságok által is javasolt kategóriába tartozó fertőtlenítőszereknek.
  • Az alkalmazott fertőtlenítőszernek igazoltan széles hatásspektrummal (baktericid, fungicid, virucid, yeasticid) kell rendelkeznie, melyet pl. EN szabványok által előírt laboratóriumi vagy a telepi körülményeket szervesanyag terheléssel szimuláló-, illetve valós körülmények között végzett ún. „field” tesztekkel is bizonyítanak a gyártók vagy független tesztek is (pl. DVG=Német Állatorvos Társaság).
  • Kiemelt fontosságú a gazdaságos felhasználhatóság kérdése. Ezt rendkívül koncentrált vegyszerek gyártásával érik el a gyártók, így a hatékonyságot már alacsony koncentrációjú munkaoldatban (0,5-2%) is képesek produkálni. Így a munkaoldat már költséghatékonyan alkalmazható.
  • A fertőtlenítőszer munkaoldatnak működnie kell széles hőmérsékleti skálán is, téli és nyári körülmények között is. Téli időszakban, amennyiben indokolt, a munkaoldat fagyásmentességét biztosítani kell!
  • Mivel bizonyos felületeken nehéz tökéletes tisztítást végezni, ezért a fertőtlenítőszer munkaoldatnak hatékonynak kell lennie bizonyos mértékű szervesanyag-terhelés mellett is.
  • A modern állattartó épületek és az alkalmazott technológiai elemek jelentős értéket képviselnek, ezért rendkívül fontos, hogy a fertőtlenítőszer ne legyen korrozív, és ne károsítsa a berendezéseket. Utána kell nézni az ezt igazoló korrozivitási teszteknek is!
  • A környezetvédelmi szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az utóbbi években. A modern fertőtlenítőszerek munkaoldata az összetevőknek (pl. glutáraldehid, kvaterner ammóniumsók, alkil-poliglükozidok, alkohol, komplexképző szerek, stb.) köszönhetően a környezetbe jutva lebomlik, így nem kell környezetkárosító hatással sem számolni a használatukból fakadóan.
  • A hosszú eltarthatóság érdekében a fertőtlenítőszer koncentrátum stabilitása is fontos szempont.
  • A felhasználó védelmét szolgálják az ún. MEL (Maximum Exposure Limit = Maximális Kitettségi Határérték) tesztek, melyek az adott fertőtlenítőszer munkaoldatával való munkavégzés biztonságos idejét vizsgálják a különböző alkalmazási formák során. Általánosan elmondható, hogy minél több aeroszol kerül a légtérbe a felhasználás alkalmával, annál magasabb szintű egyéni védőeszközt kell a munkát végzőnek viselnie.
  • Nagyon előnyös, ha egy fertőtlenítőszer munkaoldata a felhasználási célnak és helynek megfelelően többféleképpen is kijuttatható (akár a felületekre permetezve vagy habszóró fejjel habosítva vagy a légtér és az alomfertőtlenítés céljából hideg- vagy melegködképző eszközzel alkalmazva).

A telepi higiénia fontos eleme a fertőtlenítés, mely hozzájárul ahhoz, hogy a telep a lehető legkisebb biológiai kockázattal működjön. Tapasztalatok alapján a megfelelő fertőtlenítőszer használata (természetesen a többi telephigiéniai szabállyal karöltve) jelentős hatással van az elérhető eredményekre. Az állatállományok méretének növekedése, és az ezzel járó nagyobb állománysűrűség következtében egy-egy járvány kitörésének esélye is nagyobb napjainkban. Számtalan tanulmány, gyakorlati kísérlet és az ágazat tapasztalatai is azt igazolják, hogy a preventív higiéniai intézkedések mindig kevesebbe kerülnek, mint a gyógykezelés.

A fertőtlenítésre szerencsére számos megoldás kínálkozik, melyet mindig a helyi adottságok figyelembevételével, a lehető legnagyobb mikrobiológiai tisztaság elérésére törekedve kell elvégezni.

 

Litz Tamás
HAT-AGRO Higiénia Kft.

A cikk szerzője: Litz Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Állattartó telepek járműforgalma

Állattartó telepek járműforgalma

A termelésre veszélyt jelentő kórokozók számos úton érhetik el az állomány egyedeit. Mivel az állattartás rengeteg szállítási feladatot igényel (pl. á...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Legutoljára tavaly márciusban írtam cikket a témában, akkor Bács-Kiskun megyében a kórokozó egyik altípusának (H5N8) megjelenését igazolta a hatóság e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!