Martonvásáron a jövő kulcsát a valós vetőmagkészlet értékesítése adja

Agro Napló
A vetőmag-előállítás intenzív, nagy ráfordítási igényű termelési módot igénylő tevékenység. A fontos inputanyagok – műtrágya és növényvédő szerek, energiahordozók, ipari gáz, valamint az élőmunka emelkedő költségei – miatt várható a vetőmagárak emelkedése.

Magyarországon a kukorica árutermő terület nagysága 2022-ben 941 ezer ha körül alakul. Ez a területmennyiség így a lélektani 1 millió hektár alá esett. A tendencia nem kedvező, hiszen hatodik esztendeje folyamatos csökkenés tapasztalható. Évenkénti 90–100 ezer hektárral szűkül az árutermő terület nagysága. A most prognosztizált országos átlagtermés vélhetően nem éri el a 4 t/ha-t, így az egyik nagy vesztese az idei aszályos évjáratnak az árukukorica-előállítás lesz. Egyes régiókban a korai vetéseket a késői hideg idők erősen visszavetették, a száraz és csapadékszegény tavasz, majd nyár nem kedvezett a növényállományok kezdeti fejlődésének. Az aszály az egész országot óriási mértékben sújtotta. Több régióban a légköri aszály jelentette a legnagyobb problémát, a termékenyülési, csőkötési hiányosságok akár 50–100%-os veszteséget is okoztak. Számos helyen az állomány fejlődése 4–6 leveles korban megállt, a tábla felsült. Kijelenthető, hogy az aszály gyakorlatilag kettészakította az országot, az aszály sújtotta keleti országrészben a vetőmag-előállító táblák termésátlaga gyenge, esetenként közepes volt, míg a nyugati megyék termésátlaga jónak, kiválónak minősíthető. Az aszály jobban kiemelte az agrotechnikai, fajtaválasztási és elővetemény hatásokat is.

A hibrid kukorica vetőmag-előállításnak sem kedvezett tehát az idei esztendő. Azonban a Marton Genetics üzletpolitikája, hogy hibridkukorica-értékesítésben nem a virtuális, becsült készletét értékesíti, hanem a valós, és kiszerelt mennyiséget. Ennek fényében valljuk és hisszük, hogy a termelők érdekeit szem előtt tartva, csak akkor kell és szabad a piacon megjelenni egy árlistával, amikor már rendelkezésre áll minden olyan információ a hibridek betakarítását követő feldolgozásokról, melyek valós árukészlet értékesítését teszik lehetővé. Így biztosítható az, hogy a termelő, a vásárló azt a hibridet kapja meg, melyet megrendelt, mellyel a vetésforgóban tervez.

A martonvásári vetőmagok a szántóföldi növényfajok vetőmagvainak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 48/2004. (IV. 21.) FVM-rendelet minden minősítési paraméterének, kritériumának – első pontjától kezdve az utolsóig –, minden szempontnak maradéktalanul megfelelnek. Kiváló minőségű vetőmaggal lehet csak garantálni, hogy a vevő azt kapja, amit megrendelt, melytől a következő évben profitot vár.

Ezek mellett a Marton Genetics a piacon egyedülálló módon az Agrárinnovációs Díjban is részesített kombinált csávázást alkalmazza a hibrid kukorica vetőmagjain, melynek célja, hogy a baktériumtrágyázás költséghatékony előnyeit a kiváló minőségű vetőmagok által nyújtott termésbiztonsággal együtt alkalmazhassa a termelő. Ez az egyedi technológia segít a tápanyag-gazdálkodás optimalizálásában, valamint az aszály okozta károk mérséklésében. Így előnyben lesznek azok a termelők, akik a MG-cégcsoport Suparys fémzárolt vetőmagjait választják, alkalmazva ezzel az agrárium egy korszakváltó, martonvásári megoldását, mellyel a termelés biztonságosabbá válik.

A 2022. évi kukorica-értékesítési szezon idejekorán elindult, viszont mi, Martonvásáron azt látjuk, hogy gyakorlatilag a termelők zöme kivár. Teszik ezt az inputköltségek folyamatos árának változása miatt, valamint a felvásárlási árak folyamatos és szinte kiszámíthatatlan mozgása miatt. Bizonyos inputanyagok beszerzése ma nem könnyű feladat. Ezért a Marton Genetics-nél úgy gondoljuk, hogy ebben a helyzetben nem célszerű elhamarkodott döntést hozni, mert egy rosszul meghozott, felelőtlen döntés a termelők, és ezzel együtt a magyar agrárium jövőjét is veszélyeztetheti.

 

Mi, Martonvásáron a jövő kulcsát a valós hibrid kukorica vetőmagkészlet-értékesítésben látjuk!

Mint tudják, MINŐSÉG, MEGBÍZHATÓSÁG, MARTONVÁSÁR!

www.martongenetics.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!