Agro Napló • 2023. május 11. 13:39
Napjaink egyik legégetőbb problémája a globális felmelegedés, ami nemcsak a Föld túlélési dilemmáit vetíti előre, hanem súlyos gondokat okoz haszonállataink termelésének eredményességében is. Mit jelent az ún. „hőstressz” az élelmiszerek előállításában alapvetően fontos baromfi fajok esetében?
Alapértékek:
- A normál testhőmérséklet: 41-42 °C.
- A környezeti, ún. „termoneutral” zóna: 18–25 °C.
- Hőstressz: 34-35 °C fok felett.
- Biztos elhullás: 45-46 °C-on.
Ezeket az értékeket a közvetlen környezet relatív páratartalma direkt módon befolyásolja, ez az ún. „stresszindex”:
MELYEK AZOK A TÜNETEK, MELYEK EGYÉRTELMŰEN HŐSTRESSZRE UTALNAK?
1. Fokozott lihegés (a normálról, ami 20/perc, növekszik, akár 240/percre!).
2. Kiterjesztett szárnyak (megnövelt leadási felület).
3. Fokozott vízfelvétel (a normál víz:takarmány arány, kb.: 2:1, ez 8:1-re nő.
4. Erőteljes „dropping”, híg, nedves ürülék.
5. Csökkenő takarmányfelvétel.
6. Minden szempontból gyengébb naturális eredmények.
7. Emelkedő vagy súlyos elhullás.
8. A tojótyúkok esetében vékony, fehér héjú, nagyon törékeny tojások.
HOGYAN KOMPENZÁL A MADÁR?
A szervezet minden számára lehetséges módon próbálja a testét terhelő pluszhőmérséklettől megszabadulni:
1. Áramlás (convection): növeli a testfelületét (nyitott szárnyak) és „élvezi” a nagy légmozgást, ami hűti a testét.
Megjegyzés: ilyen esetekben nemcsak a szárnyak „kiterítése”, hanem a lábakban átfolyó „artériás-vénás” áramlás is drasztikusan növekszik. Hideg időben ez az arány kb. 17%, hőstressz esetében ez 83–85%-ra emelkedik!
2. Sugárzás (radiation): elektromágneses úton a felesleges hőt a hűvösebb tárgyakra vagy a levegőbe bocsátja.
3. Párologtatás (evaporation, perspiratio): a fentiekben leírtaknak megfelelően egy nagyon intenzív, látványos lihegés.
4. Vezetés (conductio): a madarak a környezetükben látványosan keresik azokat a helyeket, ahol hűvösebb tárgyakat (alom, ketrec, betonfelületek) találnak, ahová a felesleges hőmérsékletüket levezethetik.
Biokémiai, élettani hatások:
- a takarmány felvétele csökken,
- a vízfogyasztás látványosan nő,
- metabolikus rendellenességek,
- oxidatív stressz,
- immunszupresszió,
- vér pH-ja emelkedik → HCO3 csökken → respiratórikus alkalózis,
- stresszhormonok szintje: kortizol, ACTH emelkedik.
Megjegyzés: a madár nem termelni, „csak” túlélni akar!
MEGOLDÁSI JAVASLAT
Minden állattartó egységben (istállóban) a hőmérsékletet a termoneutrál zónán (18–25 °C) belül tartani, bármilyen külső hőmérséklet esetén! (A Közel-Keleti országokban, pl.: Szaud-Arábia, Irán, Egyiptom, Izrael ez számukra megoldható!?)
Hűtőpanelek!, víz permetezése az ólban, plusz álló ventilátorok behelyezése, a tetőzet hideg vízzel történő locsolása!
Amennyiben ezek, bizonyos objektív okok miatt, nem megvalósíthatóak, a következőket szeretném javasolni a hőstressz negatív hatásainak mérséklésére:
- A nevelendő állományokat (elsősorban tojó típusokat) már egészen kis korban (30–40., 60–70.) naposan, ún. „hőstresszpróbának” kitenni!
- Emelni a normál hőmérsékletet, egy kicsit „stresszelni” a madarakat, majd mielőtt bármilyen negatív hatás lenne, az istálló hőmérsékletét visszaállítani! Ezt a „tréninget” később is egy-két alkalommal megismételni. A madár hormonrendszere felkészül egy későbbi, igazán magas istállóhőmérsékletre, a fellépő stresszfaktor nem olyan mértékben fogja sújtani az állományt.
- Hőstressz idején a takarmány beltartalmának koncentrálására érdemes figyelmet fordítani, mivel a napi takarmányfelvétel, a meleg miatt, csökkeni fog.
- Az alacsonyabb nyersfehérjeszint több szintetikus aminosav, az energiaszint emelése javasoltak! Az energiaszint emelésére nem a keményítő, hanem a jó minőségű állati zsiradékok jobban megfelelnek!
- A takarmányban szerves Zn (a szénsav-anhidratáz Co-enzimje) a tojók esetékben feltétlenül javasolt (héjszilárdság!).
- C-vitamin itatása ebben az időszakban is mindenképpen ajánlott, akár hetente is, 1-2 alkalommal (megjegyzés: a baromfi minden életkorban és hasznosítási csoportban C-vitamin-hiányos!).
- A betain készítmények fokozott etetése a takarmányon keresztül, vagy itatása, mindenképpen megelőzi a hőstressz által előidézett negatív hatásokat!
- Nagyon fontos a minőségi, folyamatos ivóvízellátás! Optimális vízhőmérséklet: 25 °C alatt!
- Nicarbazin (coccidiosztatikum) etetése hőstressz esetén nem javasolt.
Takarmányozás, technológia:
- Hőstreszz esetén, napközben, ne zavarjuk a madarakat, a szükséges munkákat inkább kora hajnalban (hűvösebb külső hőmérséklet idején) végezzük!
- Brojlerállományok nevelésénél, forró, nappali órákban a fény intenzitásának mérséklése (5–10 Lux) a nyugodt pihenés érdekében.
- Amennyiben az istállóban alacsonyabb a takarmány felvétele a szokásosnál, megfontolandó, hogy 1–3 órára az etetőket teljesen kietetjük, majd a hűvös éjszakai órákban adunk tápot!
- Fontos: 120–130 g/madár/nap adagot a már termelésben lévő árutojó tyúkok esetében indokolt megetetni!
- Amennyiben ez a tojótyúkok esetében, a magas istállóhőmérséklet miatt, nem éri el a megfelelő mennyiséget, érdemes megfontolni a dercés táp helyett egy morzsázott/granulált táp időszakos etetését.
- Ketreces tartás esetén a sorok között mozgatható ventilátorok is segíthetnek.
- Természetesen az állattartó telepek adottságai, anyagi lehetőségei, technológiai felszereltsége különböző, ezért fentiekben javasolt, említett módszereket a helyi környezeti feltételekhez szükséges minden esetben adaptálni!
baromfi-egészségügyi szakállatorvos
Vitafort Zrt.
A cikk szerzője: Dr. Szepesi Csaba