Kiváló és intuitív kezelésbiztosító rendszer (x)

Agro Napló
Előzetes programozást kínáló új KRONE PreSelect kezelőrendszer.

A KRONE PreSelect rendszerrel a Krone egy új típusú gépkezelő rendszert mutat be, mely lehetővé teszi a traktorhoz csatlakoztatott függesztett munkagépek hidraulikus funkcióinak előzetes kiválasztását, és ezek működtetését a traktor oldali vezérlőszelepekkel. Az elektromos funkciók, mint például a felfekvési nyomás beállítása, közvetlenül megvalósíthatók. A kezelőrendszer két változatban lesz kapható: A KRONE PreSelect DS 50 az új előre programozható vezérlőegység új kivitelű változata. Alternatív lehetőségként a KRONE PreSelect Digital egy csatlakozókábelt kínál, amely összeköti a gépet a traktor ISOBUS csatlakozójával. Ezután a hidraulikus funkciók megjelenítése és az előzetes kiválasztások a traktor ISOBUS terminálján keresztül történnek. Ez a gépkezelési forma rendkívül rugalmas, mert lehetőséget ad arra, hogy a PreSelect DS 50 és a PreSelect Digital között váltsunk. A KRONE PreSelect rendszer kezdetben a jól ismert KRONE EasyCut B 870, B 1000 és B 950 Collect hármas kaszakombinációkhoz lesz használható, de a jövőben más gépcsoportokhoz is elérhető lesz.

KRONE PreSelect DS 50

A KRONE PreSelect DS 50 egy modern kialakítású rendszer, melyhez a DS 100 kezelőegység szolgált alapul. A munkagéphez közvetlenül csatlakozik, áramellátása pedig a vezetőfülkében található 12V-os csatlakozón keresztül történik. A KRONE PreSelect DS 50 ergonomikus egykezes kezelést kínál fóliabillentyűzettel. A hármas kaszakombinációk esetében előre programozhatók különféle hidraulikus funkciók, például a kaszaegységek egyik vagy mindkét oldali kiemelése, a munkaszélesség módosítása vagy a keresztirányú szállítószalagok elfordítása, majd az előre kiválasztott funkciók a traktor vezérlőegységeinek működtetésével végrehajthatók. Az állapotjelző LED lámpák mutatják az adott meghajtók helyzetét (bekapcsolt/kikapcsolt), a kaszák szállítási pozícióját, valamint a hidraulikus funkciók aktuálisan kiválasztott állapotát. A kaszaegységek felfekvési nyomása és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a kijelzőn látható, és a „mínusz”, illetve a „plusz” gombokkal állítható.

KRONE PreSelect Digital

A KRONE PreSelect Digital gépkezelő rendszer alapvetően ugyanazokat a feladatokat látja el, mint a KRONE PreSelect DS 50. A két rendszer között az a különbség, hogy a munkagép és a traktor ISOBUS csatlakozó aljzata közötti kábelkapcsolat egy ISOBUS terminálon keresztül teszi lehetővé az információk megjelenítését és az előzetes beállításokat. A csatlakoztatott munkagépek hidraulikus funkciói az ISOBUS terminálon az előzetes programozás kínáló KRONE PreSelect Digital elektromos kezelőrendszerrel előre kiválaszthatók, majd a traktoroldali vezérlőszelepekkel működtethetők. A szimbólumok azt mutatják, hogy az adott pillanatban melyek a kiválasztott funkciók. A KRONE PreSelect Digital ezenkívül beépített üzemóra számlálóval is rendelkezik, és jelzi a kaszaegységek fordulatszámát is. A felfekvési nyomás és a keresztirányú szállítószalagok sebessége a gombok megnyomásával állítható. Nagy előnyt jelent, hogy a funkciók előzetes kiválasztásához és a vezérlőszelepek működtetéséhez rendelkezésre áll a traktor ISOBUS-kompatibilis menetirányító karja. Ily módon a traktor és a munkagép összes funkciója – még az ISOBUS vezérlés nélküli gépeken is – kényelmesen működtethető egy joystick segítségével anélkül, hogy másik kezelőfelülethez kellene nyúlni.

KRONE PreSelect DS 50 egy Krone EasyCut B 1000 kaszán. (Fotó: Krone)

KRONE PreSelect DS 50 egy Krone EasyCut B 1000 kaszán. (Fotó: Krone)

 

KRONE PreSelect Digital: a Krone EasyCut B 1000 kasza előzetes programozása egy ISOBUS terminálon. (Fotó: Krone)

A KRONE PreSelect Digital segítségével a funkció előre kiválasztható és a vezérlőegység a traktor ISOBUS-képes hajtókarján található AUX gombokkal vezérelhető anélkül, hogy a markolat megváltozna. (Fotó: Krone)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
New controls for Pöttinger machines

New controls for Pöttinger machines

Intuitive operation of machines is becoming increasingly important for farm businesses. That is why Pöttinger has introduced new controls that enhance...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!