2024. április 28. vasárnap Valéria

A Corteva bemutatta innovációit az őszi Portfólió Farm rendezvénysorozaton (x)

Agro Napló
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat idén ősszel 3 helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg Portfólió Farm rendezvénysorozatát. A szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatón megjelent majdnem 600 termelő a 2024-es fajtaválasztáshoz és a hatékony növényvédelmi technológiák kiválasztásához kapott naprakész szakmai információt és segítséget.

A Corteva évek óta megrendezésre kerülő őszi Portfólió Farm rendezvénysorozatának célja, hogy a magyar gazdálkodók megismerhessék a vállalat legújabb Pioneer® kukorica és napraforgó vetőmag kínálatát és a legfontosabb szántóföldi kultúrák védelmében alkalmazható legújabb növényvédő szerek hatékonyságát.

„A Cortevánál nagyon fontos, hogy meghallgassuk a vevőinket, hogy megismerjük azokat a kihívásokat, amelyekkel nap mint nap szembesülnek. A tapasztalatcsere nagy hangsúlyt kap a vállalatnál és az olyan rendezvények, mint a Portfólió Farm, kiváló alkalmat adnak arra, hogy innovációinkat, technológiáinkat megosszuk a termelőkkel és egyben visszajelzést is kapjunk tőlük”

– nyilatkozta Igor Teslenko, a vállalat EMEA kereskedelmi régiójának elnöke a rendezvénysorozat megnyitóján, a vállalat szarvasi vetőmag üzemében.

Igor Teslenko

Idén ősszel nagy érdeklődés övezte a legújabb Pioneer® napraforgó hibrideket. A 2024-es vetési szezonban válik elérhetővé a hazai termelők részére a linolsavas Express® toleráns P64LE185 és P64LE269, amely hibridek bizonyították kiváló alkalmazkodóképességüket a hazai időjárási körülmények között, hiszen 2022-ben egy rendkívül aszályos évben tudtak kiemelkedő termést felmutatni a vállalat fejlesztői kísérleteiben. A vállalat kínálatába érkezett a P64LP464 linolsavas hibrid, mely bizonyítja a vállalat elkötelezettségét, hogy a nemesítés minél szélesebb vevői igényekre válaszoljon. A magas olajsavas Pioneer® napraforgó hibridek köre a P64HE244 és a P64HE188 hibridekkel bővül, amelyek elsőként kapták meg a Pioneer® magas olajsavas portfóliójában a Protector® Szádor minősítést, mely jelzi a gazdálkodók számára, hogy a hibrid az itthon azonosított szádor rasszokkal szemben toleráns.

Bemutatásra került a Pioneer® kukorica vetőmag portfóliója, benne a szemes, waxy és siló hibridekkel. A termelők megtekinthették a már közismert, és a 2024-es szezonra érkező új hibrideket, a korai ám meglepően magas termésszintű P8834 hibridet, valamint a kalászos előveteményként kiváló P9363 és P9415 hibrideket. Három olyan újabb kukorica is szerepelt a Portfólió Farmokon, amelyek tenyészideje révén könnyedén beilleszthető szinte minden hazai termelő vetésszerkezetébe: a P9398, a P9944 és a P9960. A hosszabb tenyészidejű újdonságok, a P0260 és a P0450, a száraz körülmények között mutatott stabil teljesítményük alapján kapnak helyet a Corteva hazai kínálatában.

A rendezvényen szintén bemutatott P9978 kukoricahibrid kitűnő példája a genetikai előrehaladásnak, hiszen a csoportjában lévő legnépszerűbb hibridek termésátlagához képest évjárattól függően, akár 400-500 kg-mal is többet tud teremni. „Ez a hibrid vetés után robbanásszerű egyenletes kelést és gyors kezdeti fejlődést mutat, idén is a leghomogénebb állományunk. Rendkívül jól bírja az aszályos körülményeket, termékenyülése még mostoha időjárási viszonyok mellett is tökéletes, hisz kitűnően tolerálja a virágzáskori hőstresszt. Ez a Pioneer® szemes kukorica egy határozottan impozáns megjelenésű, robosztus növény, mely kiemelkedő vízleadási dinamikával is jellemezhető. Kivételes adaptációs képességét, rendkívüli termésbiztonságát jól példázza, hogy a tavalyi aszályos időjárás mellett is a legjobb volt, így nagy megelégedéssel takarítottuk be. Az idei csapadékos évben viszont minden várakozást felülmúlóan rekordernek néz ki, így nagy valószínűséggel, minden konkurensét maga mögé utasítja majd” – nyilatkozta Major-Horváth Zsanett, a Rábca Agrártechnika Kft. Növénytermesztő Agrármérnöke a Corteva Pioneer® P9978 kukorica hibridjéről.

A Corteva, a magas terméshozamok eléréséhez, a kiváló Pioneer® hibridek mellett egy új kukorica gyomirtó szerrel is hozzájárul. A még engedélyezés alatt álló Principal® Forte, széles hatásspektrummal és rugalmas kijuttatási lehetőséggel akár a tenyészidőszak végéig képes gyommentesen tartani az állományt, melyről a látogatók a helyszínen meg is győződhettek. A bemutatásra került napraforgó állományok parlagfű mentességéről idén is a Viballa™ gyomirtó szer gondoskodott, amelyet a bevezetése óta egyre több termelő használ megelégedéssel. A rendezvényen a gazdák tájékoztatást kaptak a talajhatással rendelkező Runway™ és a zsombor-specialista Belkar™ gyomirtó szer felhasználásának lehetőségeiről. Az őszi káposztarepce gyomirtásában újdonság, hogy a Belkar™ az idei szezontól csökkentett dózisban, akár osztott kezelésben is felhasználható a repce fontos gyomnövényei ellen. A kalászos gabonák védelmére, a nagy széltippan, ebszékfű, repce árvakelés elleni harcot beleértve, az őszi gyomirtás kiváló eszköze a Bizon™, mely három hatóanyaggal biztosítja a gyommentességet, akár a betakarításig.

A látogatók a helyszínen látták a hatékony talajfertőtlenítés tőszámmegőrző hatását, melyet a Teflix® rovarölőszer használata jól mutatott. A vállalat szakértői beszéltek a növénytáplálás hatékonyságának javításáról. A Corteva Instinct™ talajkondicionáló nitrogén stabilizátor képes csökkenteni a kijuttatott nitrogén hatóanyag veszteségeit, ezzel hozzásegítve a kultúrnövényt a bőséges tápanyagellátáshoz. Használatával az AÖP keretében 1 pont érhető el, mely a gazdálkodókat támogatás elnyeréséhez segítheti. A résztvevők ezen felül átfogó információt kaptak a repce őszi növekedésszabályozásának és kórokozók elleni védelmének jelentőségéről, valamint a Metkon® gombaölő szer hatékony alkalmazásáról.

A termelők, a Portfólió Farm rendezvénysorozat mindegyik helyszínén megtekintették a talajszerkezet és a tápanyagpótlás kapcsolatával, összefüggéseivel foglalkozó bemutató területet. Neves talajtani egyetemi oktatók, a kiásott talajszelvénygödör bemutatásával világították meg a legfontosabb helyspecifikus és általános tudnivalókat a helyi talajtípus víz- és tápanyaggazdálkodását, valamint a helyes talajhasználatot és növénytáplálást illetően.

Kövesse a Corteva Agriscience híreit és újdonságait a Facebook és YouTube csatornákon. 

TM ® SM A Corteva Agriscience és leányvállalatainak védjegyei.

 

www.corteva.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Választott már kukoricát?

Választott már kukoricát?

Figyelmébe ajánljuk legújabb kiadványunkat, melynek címe Ígéretes kukorica portfóliók 2020 + növényvédelmi és tápanyagtippek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!