2024. április 28. vasárnap Valéria

DLG ezüstérem a Krone BiG X önjáró silózók innovatív élező berendezéséért (x)

Agro Napló
A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ezüstéremmel tünteti ki novemberben az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításon a Krone új fejlesztésű, önjáró silózókhoz szabadalmaztatott „manuális utánállítás nélküli élező berendezését”. A zsűri ezzel az önjáró silózók késeinek élezését végző innovatív műszaki megoldást ismer el, amely a megnövelt karbantartási intervallumával, könnyű kezelhetőségével és csökkentett anyagfelhasználásával mindenkit lenyűgöz.
A BiG X önjáró silózó kukorica betakarítás közben.

Teljes képet adó felvétel a köszörűkőről és a szabadalmaztatott köszörűkő felfogatásról.

A Krone új élező berendezése a szecskázódob késeinek 2200 élezési ciklust biztosít anélkül, hogy a köszörűkő manuális utánállítására lenne szükség. Ez lehetővé tette az élező berendezés karbantartási ciklusidejének ötszörösére növelését a hagyományos rendszerekhez képest, amelyek körülbelül 400-450 élezési ciklus után karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos előnyök a köszörűkő integrált teleszkópos menettel kifejlesztett új beállításán alapulnak.

 

Köszörűkő a felfogató egységben rászerelt teleszkópos menettel.

Idő- és anyagtakarékos

Az innovatív rögzítési koncepciónak köszönhetően a köszörűkő teljes egészében felhasználható a kések élezésére. A hagyományos rögzítőrendszerekhez képest, amelyeknél a köszörűkőnek mindössze 40-55 %-a használható, jelentősen csökken az anyagfelhasználás, és így nagymértékben meghosszabbodik a hasznos élettartam. Csere esetén a köszörűkő, amelyet egy burkolat fog le, két csavar meglazításával könnyen és gyorsan eltávolítható az élező sínből. Az eddigi műszaki megoldásokkal ellentétben a szabadalmaztatott kőrögzítéssel ellátott, tokokra osztott szerkezet nem érzékeny a betakarítás során a szennyeződésekre, így problémamentes élezési folyamatokat biztosít a köszörűkő teljes élettartama alatt.

A szecskázás minőségének optimalizálása

Az új élező berendezés a szecskázás minőségére is pozitív hatással van. Az új vezetőtengely négyszeres megtámasztásával, a rögzítési pontok közötti távolság 1160 mm-ről 267 mm-re, az átmérő pedig 50 mm-ről 40 mm-re csökken. Ez hatékonyan csillapítja az élezés során fellépő lengéseket és erőket, megakadályozva, hogy a vezetőtengely elhajoljon és felfelé billenjen. Mivel az élező felületek henger alakú burkolókört alkotnak, a szecskázódob ellenkése nemcsak középen, hanem mindkét késsorra egyenletesen felfekszik. Ez jelentősen hozzájárul a szecskázás minőségének javításához.

A következő három komponens részletező nézete – köszörűkő műanyag burkolattal, teleszkópos menet és fedél.

 

Az új, manuális utánállítást nem igénylő, 2200 élezési ciklusú élező berendezéssel a Krone egyedülálló és rendkívül hatékony megoldást kínál a szecskázódob késeinek élezésére. A jelentős időmegtakarítás mellett alacsonyabb karbantartási és anyagköltségeket is eredményez, valamint hozzájárul a szecskázási minőség optimalizálásához és a vágást végző elemek egyenletesebb kopásához.

www.krone.de

www.valkon.hu 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
AGRITECHNICA 2022 will not take place

AGRITECHNICA 2022 will not take place

Due to the deteriorating pandemic situation and the current official regulations, the conditions for hosting a world leading agricultural machinery ex...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!