Hogyan készül a talajoltó baktérium készítmény? (x)

Agro Napló
Kijelenthetjük, hogy a XX. századot a kémia, a vegyipar uralta a mezőgazdaságban. Ekkor kezdett általánossá válni a műtrágyák és a növényvédő szerek használata. Elérkeztünk a XXI. századba és kezd minden megváltozni.
A talajoltó baktérium készítmények minőségét szigorúan ellenőrzik

Az Európai Unió sorra vonja ki a forgalomból a növényvédelmet szolgáló hatóanyagokat, csökkenteni szeretné a felhasznált műtrágya mennyiségét, növelni a biogazdálkodás területét, az energia ára az egekbe szökkent, a klímaváltozás káros következményeit egyre gyakrabban tapasztaljuk. Összefoglalva nagy változások történtek.

Baj van a mezőgazdaságban, ezt mindenki látja, de mit lehet tenni ellene? A rövid válasz a teljesség igénye nélkül a tudomány, ezen belül pl. a biológia, illetve a mikrobiológia szélesebb alkalmazása.  A génszerkesztés, a növénynemesítés, a mikrobiológiai termékekkel történő tápanyag utánpótlás és növényvédelem mind segíti a mezőgazdaságot a kihívások megválaszolásában. Emellett támogatja a gazdaságosabb termelést is. Mindezért is sokan hivatkoznak a XXI. századra úgy, mint a biológia évszázadára.

A jelen cikkben egy szűk területet, a baktérium készítmények gyártási hátterét mutatjuk be. A legfontosabb tudnivaló, hogy a baktérium készítmények engedélyezése és forgalmazása Európában és különösen hazánkban nagyon szigorú szabályokkal behatárolt. Mindez meghatározza a gyártási folyamatokat, mert a gyenge minőség súlyos szankciókat von maga után.

A különféle baktériumokat tartalmazó készítmények akkor tudják teljesíteni a velük szemben támasztott elvárásokat, ha a kijuttatáskor még életben van az engedélyokiratban feltüntetett sejtszám, illetve csak az engedélyben szereplő baktériumok találhatók a termékekben.

A baktérium készítmények minőségét a törzsek képességei (tulajdonságai) mellett a gyártás minősége határozza meg. A baktérium készítmények „gyára” a fermentációs üzem, ahol nagyon szigorú, mondhatni gyógyszergyári protokoll mellett, a célbaktériumokkal beoltott zárt rozsdamentes acél tartályokban (fermentor), folyamatos keverés közben, adott hőmérsékleten, tápanyag, víz, levegő adagolásával szaporítják fel a baktériumokat. Mindez természetesen steril körülmények között történik, ami azt jelenti, hogy a gyártás előtt mindent sterilizálnak és a steril állapotokat a termék kiszereléséig fenntartják.  A minőség-ellenőrzés folyamatos. Amennyiben a fermentorból vett minta nem éri el az előírt sejtszámot, vagy a termék fertőzött, akkor a terméket megsemmisítik.

5 literes kísérleti fermentor

Amennyiben a minőség-ellenőrzés megfelelőnek tartja a végterméket, akkor megtörténik annak kiszerelése, a kannák, palackok felcímkézése, felhasználhatósági dátummal és sorozatszámmal történő megjelölése. A címke alapján pontosan ellenőrizhető a termékek gyártója, gyártási helye és a termék felhasználhatósága.

500 literes ipari fermentor

A Magyarországon kapható baktérium készítmények többségét hűtve kell tárolni, mert a terméket élő mikroorganizmusok alkotják, és annak érdekében, hogy a termék tárolható legyen - a baktériumok életfunkcióit le kell lassítani. A hűtve tárolható termékek mellett a piacon megjelentek hazai és külföldi gyártású baktérium készítmények, amelyek nem igényelnek hűtést és az eltarthatósági idő is hosszabb. Ezen termékek általában olyan baktérium törzseket tartalmaznak (pl. Bacillus), amelyek képesek pl. spórát képezni, ezáltal megvédik magukat a külső negatív hatásoktól. Ma még a hűtött termékek általában jobb hatékonysággal működnek, mint a pl. a spórás termékek, de a kutatók egyre jobb termékekkel jelennek meg a hűtés nélkül tárolható termékek piacán.

A magyar talajoltó készítményeket forgalmazó cégek, köszönhetően részben a fejlett hazai gyógyszeripari kutatásoknak is, világszínvonalú termékeket forgalmaznak. Az új fejlesztések azért készülnek, hogy a magas színvonal fennmaradjon és a magyar gazdák versenyképessége, illetve környezettudatossága erősödjön.

Szövetséget támogató tag:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!