DR GREEN A KUKORICA LOMBTRÁGYÁZÁS ALAPPILLÉRE (x)

Agro Napló
A kukorica vetésterülete a 2022-es aszály okozta súlyos kártételt követően 2023-ban több, mint 20%-kal csökkent és az országos vetésterület nem érte el a 800 ezer hektárt. Az agrárium jelenlegi hektikus gazdasági helyezetében – a cikk írásának pillanatában (2023. 11. 13.) – a 2024-es vetésterület nagyságát és a kukorica várható jövedelmezőségének szintjét nehéz megítélni.

A termelőket súlyos veszteségek érték az elmúlt két évben és meghatározóak lettek a ‘perc' döntések. A termelési stratégiára jellemző lett az óvatosság és mindenki keresi a veszteségek csökkentésére irányuló optimális vetésforgó alkalmazását. A kukorica meghatározó eleme a növényi sorrendnek azon túl. hogy az elmúlt csapadékos évjárat (főként a Dunántúlon) jó terméseredményeket produkált.


A felvásárlási árak zuhanása sajnos további megszorításokat kényszerítenek ki a termelőkből, amelyek sokszor a technológia egyszerűsítését, így a várható terméseredmény további kockáztatását vonja maga után. Tény, hogy a magas inputköltségek mellett figyelembe kell venni, hogy a kukorica rendkívül tápanyagigényes növény, amelyen túl meghatározó tényező a rendelkezésére álló és felvehető víz mennyisége. A kukorica napi vízfelhasználása elérheti a 10 mm-et, a teljes vegetációs ciklusa során pedig közel 700 mm vizet használ fel. Ez a tény nagymértékben határozza meg a tápanyagfelvételi és -hasznosítási dinamikáját. A kukorica csírázásától 4–6 leveles stádiumig kifejezetten érzékeny a hasznosítható foszfor mennyiségére (hiány esetén antociános elszíneződés tapasztalható). A kukorica tápanyagfelvétele a talajhőmérséklet emelkedésével a 4–6 leveles stádiumot követően válik intenzívvé. A szemtelítődés időszakában a N és P felvétele is meghatározó. A mikroelemek közül a kukorica a cink hiányára reagál érzékenyen, amelynek felvétele főként a meszes, foszforral jól ellátott talajokon gátolt, így jelentős termésveszteséget eredményezhet. A kukorica esetében ezért kulcsfontosságú a lombozaton keresztüli mikro- és makroelem-utánpótlás.

Ehhez hatékony és költségkímélő technológiai megoldást biztosít a DR GREEN termékcsalád, amely speciális tulajdonságai és kiváló minősége révén egyedi kategóriát képvisel a lombtrágyázásban. A MicroActiveTM és MacroActiveTM kristályos formuláció biztosítja a termékek egyedien magas hatóanyag-tartalmát. A növényspecifikált DR GREEN termékek a növény igényeinek megfelelő mikroelem- (bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) összetételt tartalmazzák.


A DR GREEN termékek a termesztett növénykultúra igényeinek megfelelő mennyiségben történő kijuttatásával számos fontos növényélettani folyamatot befolyásolnak:
- a növekedés kezdeti fázisában elősegítik a gyökérrendszer erőteljes fejlődését;
- serkentik a növények vegetatív és generatív fejlődését, növekedését;
- aktiválják a növényekben lezajló anyagcsere-folyamatokat;
- intenzívebbé teszik a virágzást és a megtermékenyülést;
- javítják a hozam biológiai értékét;
- stresszhelyzetekben (aszály, belvíz, hőmérsékletstressz, károsítók okozta stressz) növelik az ellenálló képességet;
- elősegítik a növények sérült (mechanikai, biológiai eredetű) részeinek regenerációját;
- a talajba kerülve javítják a mikroflórát;
- hozzájárulnak a növény klorofillkoncentrációjának növeléséhez, ezáltal javítják a fotoszintézist;
- az életfolyamatok serkentésén keresztül növelik a talajban található tápanyagok hasznosulásának mértékét.


A kukorica DR GREEN technológiája két pillérre épül. Az első kezelés magas foszfortartalom-kijuttatás mellett a nitrogénnel együtt a zöld- és gyökértömeg növelésére, ezen keresztül a növény stabilizálására irányul.


Kísérletünkben a DR GREEN Start 2 kg/ha-os dózisát a posztemergens gyomirtással egy menetben juttattuk ki, majd a rovarvédelemmel együtt a DR GREEN Kukorica és DR GREEN Energy kombinációját alkalmaztuk. A jelentős zöld- és gyökértömeg-növekedés a végén a terméseredményben 320 kg/ha-os növekedést eredményezett. A növényspecifikált DR GREEN Kukorica a növény igényeinek megfelelő mikroelem-(bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) összetételt tartalmazza. A kukorica 1 tonna terméshez és a hozzá tartozó melléktermékhez a fontosabb mikroelemek közül 50 g cinket, 35 g mangánt, 12 g rezet, 20 g bórt igényel, amelyet a DR GREEN Kukorica alkalmazásával biztosítani tudunk.


Az alkalmazott komplex DR GREEN technológia a kukorica számára kedvező ökológiai körülmények között is 320 kg/ha-os termésátlag-növekedést biztosított. 

Üzemi gyakorlatban a kukoricát címerhányáskor DR GREEN Kukorica 1 kg/ha + DR GREEN Energy 1 kg/ha-os dózisával kezeltük. Megfelelő élettani feltételek mellett ez a technológia nagymértékben segítette a növények stressztoleranciáját.

 

   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
LEMORZSOLÓDVA…

LEMORZSOLÓDVA…

Lassan véget ér az inka arany aratása, a csapadékos időjárás miatt november elején a szántóföldek alig több, mint négyötödét járták csak be a kombájno...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?