Új csávázási lehetőség Mikroorganizmusokkal

PR cikk2024. szeptember 6. 08:02

Az Európai Unió növényvédő szerekre vonatkozó szigorú szabályozási rendszere miatt, számos olyan technológiai alappillér, mint akár több csávázó anyag, kivonásra kerül ezért új alternatívákat és lehetőségeket kell keresnünk. Ebben nyújtanak segítséget a mikrobiológiai készítmények. Magyarország egyik vezető előállítója a Mikro-Vital termékeket gyártó és forgalmazó Bio-Nat Kft. is ebben nyújt segítséget a Mikro-Vital SUPARY készítményével.

A Mikro-Vital SUPARY termék 3 baktérium törzset tartalmaz, melyek a Bacillus subtilis, Bacillus aryabhattai és a Paenibacillus peoriae. Mindhárom mikroorganizmus alkalmas a csávázási technológia beillesztésébe, mivel képesek kolonizálni a vetőmag felszínét. Ezenkívül a vetőmagok csírázásának folyamatát nagymértékben elősegítik, illetve a növények gyökérrendszerének fejlődését képesek jelentősen támogatni.

Kutatások szerint, a vetőmagok életképességét jelentősen javítja a Bacillus subtilis, miközben elősegíti a gyökérsejtek osztódását, növeli a hajtás és a gyökérhosszát, és megvédi a magokat az abiotikus stressz ellen. Továbbá a vetőmagok csírázásához szükséges enzimek (pl.: amilázok) indukálását is befolyásolják, mely jelentős hatással van a csírázás eredményességére. Emellett a Bacillus subtilis a magvak csírázása során fitohormonokat, például auxinokat, indol-3-ecetsavat, citokinineket és gibberellineket választanak ki, amelyek elősegítik a magok csírázását és korai fejlődését. Mindemellett másodlagos metabolitokat (pl.: lipopeptidek) termelnek, mely által képesek védekezni a fitopatogén (pl.: Alternaria fajok) gombák ellen.

Bacillus aryabhattai 1-aminociklopropán-1-karboxiláz-deamináz (ACC) deamináz termelésével mérsékli a vetőmagot érő stresszhatást. A baktérium törzs többféle növényi növekedést serkentő tulajdonsággal rendelkezik, beleértve az indol-3-ecetsav (IAA) termelést, a foszfát-szolubilizációt, a sziderofór-termelést és a biofilm-képző képességet, melyek szabályozzák a csírázás folyamatát.

A Paenibacillus peoriae másodlagos metabolitok termelésének segítségével jelentős antimikrobiális és antifungális hatással bír például a Sclerotinia gomba esetén. Továbbá a baktérium képes fitohormonok termelésére, mely segítségével a csírázás kezdetekor pozitív hatást gyakorol a vetőmagra. Emellett ezen baktérium törzs is jelentős növényi növekedést serkentő hatása van, mely befolyásolja a vetőmag csírázását.

A készítményben található baktériumok mindegyike endospórát képez, mely segítségével az abiotikus stressznek ellenállóak, így a környezetben való fennmaradásuk biztosított. Az MV-Supary termék csávázásának segítségével a vetőmagok csírázása hatékonyabbá válik, mivel a termékben jelenlévő baktériumok hatékonyan indukálják a csírázás folyamatát és a növényi növekedést serkentő hatásának segítségével megfelelően támogatja a növények gyökérének fejlődését.

Egyik ilyen csomag a Növényimmunizáló, betegség ellenállóságot javító, indukált szisztémás rezisztenciát kiváltó csomag ajánlatunk, ahol 5L Mikro-Vital SUPARY talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

Második ajánlatunk pedig a Növénytáplálást és növekedést serkentő, tápanyagmenedzsmentet javító csomag ajánlatunk, amelynél 5L Mikro-Vital PLUSZ talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

A Syngenta Epivio Energyben található alga kivonat, vinasz, és mikroelemek segítik az Mikro-Vital termékekben található baktériumok gyors és hatékony felszaporodását, ezáltal javítják a termékek hatékonyságát, hogy a baktériumok növényre gyakorolt szinergista hatása erőteljesebben érvényesüljön. (Az Epivio Energy a Syngenta bejegyzett márkaneve).

Részletekért keresse kollégáinkat!

Kép: Umenhoffer Péter a Bio-Nat Kft. cégvezetője a kísérleti napraforgó mellett. Forrás: Bio-Nat Kft.

(x)

Címkék:
baktérium, csírázás, bio-nat, mikro-vital, mikrobiológiai készítmény,