A vetőmagkezelés jelentősége az egészséges termés biztosítása érdekében

Agro Napló2024. október 9. 08:45

A vetőmag a gazdálkodók legfontosabb és legnagyobb értékű befektetése, mely nagyban meghatározza a termés hozamát. Ezért nagyon fontos, hogy a gazdálkodók már a növény fejlődésének korai, sérülékeny szakaszában megvédjék befektetésüket, amikor a növénynek szembe kell néznie a kórokozók és kártevők okozta kihívásokkal.

A vetőmag növényvédő szerrel való kezelése számos növény-egészségügyi problémára választ adhat, segítve a gazdálkodókat, hogy hatékonyabban gondoskodhassanak terményeikről és csökkentsék gazdálkodásuk ökológiai lábnyomát.

A csávázó szerek különböző hatású növényvédő szerek, melyet ipari körülmények között a vetőmag felületére juttatnak a szakemberek, ezzel számos előnyt biztosítanak a gazdák számára egyetlen bevonatban. A vetőmagkezelés során kijuttatott hatóanyag már a vetés után azonnal kifejti hatását, lehetőséget adva a növénynek a gyors és zökkenőmentes fejlődésre. A védelemmel ellátott vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédő szer használatát és a további ráfordítások szükségességét. Emellett a vetőmag alacsony hatóanyagtartalma és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy a hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását.

A különböző csávázószerek hatásmechanizmusa eltér egymástól. A kezelési lehetőségek testreszabásának és a természetes eredetű termékek kiválasztásának lehetősége révén a vetőmagkezelés számos különböző problémára adhat megoldást, segítve a gazdálkodókat abban, hogy kiaknázzák az elvetett vetőmagokban rejlő potenciált. A kezelések gyakran több összetevőt - például gombaölő és rovarölő szert tartalmaznak, így egyetlen bevonat több feladatot is ellát.

A gombaölő szerrel kezelt vetőmagok a betegséggel szemben biztosítanak védelmet, mely kiemelten fontos lehet akkor, amikor azok a legérzékenyebbek a gombabetegségekre kora tavasszal. A rovarölő szeres vetőmagkezelések megakadályozzák, hogy a kártevők táplálkozzanak a magokból, a csírázó, majd kikelt növénykéből és a gyökerekből. Mivel a kezelés csak magát a vetőmagot érinti, az ilyen típusú kezelések csökkentik a nem célszervezetek és a hasznos rovarok, például a beporzók érintettségét. Egyes biostimulátorok alkalmazása a vetőmagon pedig zöldebb és erőteljesebb csíranövényeket eredményez, stimulálja a gyökérnövekedést, különösen az oldalgyökerek fejlődését, valamint hatékonyabb tápanyag felvételt tesz lehetővé. A színezőanyagok szintén részei a vetőmagkezelés technológiájának. Az élénk színek jelzik a gazdák számára, hogy a vetőmag védelemmel van ellátva, és csak vetésre használható, hiszen nagyon fontos kiemelni, hogy a csávázott vetőmag közvetlen takarmányozásra vagy élelmezésre nem használható.

Címkék:
vetőmag, csávázás, vetőmagcsávázás, vetőmagkezelés,