Együttműködés és hatékonyság a gazdaságszervezésben (x)

PR cikk2024. október 16. 10:15

Egy hazai fejlesztésű, világszinten egyedülálló innovatív megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági együttműködési szoftverrendszerrel és a hozzá kapcsolódó szolgáltatással lép piacra októberben az AgroLYNX Zrt. A könnyen kezelhető, integrált rendszer nagyságrendekkel hatékonyabbá teheti a gazdálkodók és mezőgazdasági vállalkozások működését, az egészen kis gazdálkodóktól a közepes családi vállalkozásokon és integrációban működő mezőgazdasági társaságokon át a nagyüzemi formában működő mezőgazdasági termelő vállalkozásokig.

Igazi kuriózumnak számít, hogy egy hazai startup az egész ágazat számára meghatározó jelentőségű újítást vezessen be, de a FarmLYNX esetében éppen ez történik: a szoftvert fejlesztő AgroLYNX Zrt. eltökélt szándéka ugyanis, hogy vezető szerepet vállaljon a mezőgazdaság digitalizációjában. Ennek első és talán legfontosabb lépése, hogy a hazai családi gazdaságok és nagybirtokok számára egyaránt elérhetővé tegyék az online tervezés és digitális farmgazdálkodás lehetőségét egyetlen rendszerben.

A FarmLYNX szoftver, illetve a hozzá kapcsolt szolgáltatás egy innovatív farmmenedzsment rendszer, amely a gazdaság irányítását segíti és teszi hatékonyabbá, így a mezőgazdasági ágazatban dolgozók ezreinek teheti könnyebbé a mindennapjait.

Van úgy, hogy az „1+1”, sőt, még a „2×2” is végül csak 1 – a magyar agrárszektor jellegzetességei

„A FarmLYNX rendszer kialakításakor mindenekelőtt arra koncentráltunk, hogy a gazdálkodó mindennapi tevékenységét képezzük le minél élethűbben, és felhasználóbarát módon. A valós hétköznapi problémákból indultunk ki” – fogalmazott Bartók Béla, az AgroLYNX Zrt. ügyvezetője, aki már jól ismert név az agrárszakmában, az immár 20 évre visszatekintő mezőgazdasági piackutatói tevékenységének köszönhetően.

A több szempontból is egyedülálló megoldás egyik fő sajátossága a hálózatos működés, ezáltal a szoftverrendszer hatékony megoldást nyújt a hazai agrárszektorban jellemző összetett gazdálkodási szerveződések adminisztrációs problémáira. Az újszerű koncepció ötletét eredetileg az a probléma hívta életre, hogy a hivatalos statisztikák mintegy 3-4-szer annyi gazdaságot tartanak számon hazánkban, mint ahányat a szakma. Ez a piackutatások során komoly módszertani kérdéseket vetett fel, és megkérdőjelezte az adatok hitelességét. „Melyik adat a helyes? – merült fel a kérdés. És meglepő módon a válasz az volt, hogy mindkettő” – emlékezik vissza a kezdetekre a statisztikus végzettségű kutató.

Az adatokban rejlő látszólagos ellentmondást a családi gazdaságok és az ún. integrátor gazdaságok okozzák, hisz esetükben több, adminisztratív szempontból önálló vállalkozás működik együtt, míg a szakma, azaz a kereskedelmi partnerek számára az ilyen szerveződés egy gazdaságnak számít. Ez a sajátosság pedig meghatározza a gazdasági folyamatokat, hiszen egy ilyen társulás például a vetőmagbeszerzés során egyként tárgyal a beszállítókkal, de az adminisztrációt vállalkozásonként külön-külön kell elvégeznie. Extrém esetben előfordulhat, hogy egyetlen kukoricatábla akár 8-10 működő gazdaságot „rejt”, melyek mindegyikének külön-külön jelentésadási kötelezettsége van.

„Ha muszáj, akkor örömmel” – a gazdálkodó mindennapjait segítő adminisztráció

A mezőgazdaság talán az összes szektor közül a leginkább „bürokratizált”, ennek több oka is van. Egyrészt szigorú élelmiszerbiztonsági előírásoknak kell megfelelni, másrészt az agrárium jelentős támogatásban részesül, a közpénzek felhasználása pedig átláthatóságot, alapos dokumentációt igényel. A modern intenzív mezőgazdaságban a kemikáliák felhasználása nagyon jelentős (növényvédő szerek, műtrágyák, termésnövelő szerek), és az ezekkel kapcsolatos egészségügyi megfontolások miatt szintén indokolt a szabályozás és a felhasznált szerek dokumentálásának szükségessége.

A gazdálkodók számára a dokumentációs kényszer hatósági elvárások, illetve támogatási feltételek formájában jelenik meg.

A FarmLYNX koncepciójának kidolgozásakor a szakembereknek az volt az elsődleges szándékuk, hogy olyan rendszerfelépítést és felhasználói felületet alakítsanak ki, amelyek elsősorban a gazdálkodót, valamint az öt támogató szaktanácsadókat és szakirányítókat segítik a mindennapi munkájukban, és az ő számukra biztosítanak olyan átláthatóságot és adatelemzési lehetőségeket, amelyekkel megkönnyítik a mindennapi agronómiai és üzleti döntéshozatalt. Legyen szó akár az éves vetésszerkezet kialakításáról, akár az inputanyagok okszerű és hatékony (azaz eredményes és költséghatékony) felhasználásáról, akár a talajműveletekről, a tápanyaggazdálkodás tervezéséről, vagy akár a termény értékesítésről.

A tevékenységek nyomon követése, rendszeres adminisztrálása a gazdaság jól felfogott, saját érdeke, a hatósági jelentések pedig az egyébként is szükséges adatkezelés „melléktermékei” lesznek az új rendszerben, melyeknek elkészítése így nem jelent többletterhet a gazdálkodónak és a szaktanácsadónak. Mert amennyiben a gazdálkodási naplóban rögzített információk nem segítik a gazdálkodót a tevékenységek megtervezésében és szervezésében, akkor azok az ő számára csupán adminisztrációs terhet és kényszert jelentenek, számottevő időt és odafigyelést igényelnek, anélkül, hogy hasznosak lennének az ő számára.

„Ha már ezt az időt és figyelmet mindenképpen rá kell szánni az adminisztrációra, akkor miért is ne tegyük úgy, hogy az elsősorban a gazdálkodónak magának legyen hasznos?” – mindenekelőtt ezt a kérdést tették fel maguknak a FarmLYNX rendszer megalkotói.

„Mindent egy helyen” – az integrált megoldás kényelme

FarmLYNX egyik legnagyobb erőssége az integrált működés: minden tevékenységet egy rendszerben lehet nyomon követni, és többek között a Nébih által a közelmúltban bevezetett és hamarosan kötelezővé váló Elektronikus Gazdálkodási Napló (e-GN) rendszerhez is kapcsolódik, a Nébih által kínált API interfész által lehetővé tett összes szolgáltatást kihasználva.

A Nébih e-GN rendszerhez való kapcsolódást úgy alakították ki, hogy teljes körűen „klónozták” az e-GN rendszer struktúráját, ami egy kisebb „alrendszer” a FarmLYNX-en belül. A felhasználó előbb ebbe a „klón-alrendszerbe” tölti be a FarmLYNX-ben nyilvántartott gazdálkodási adatokat, és egy előzetes átnézést és ellenőrzést követően néhány gombnyomással tudja beadni az adatokat az e-GN-be.

Az adatkommunikáció kétirányú, így a felhasználó az adatokat akár módosítani vagy törölni is tudja, és az adatfolyam folyamatos naplózásának köszönhetően pontosan nyomon tudja követni az összes adatkezelési eseményt. Az esetlegesen hiányos, vagy hibás adatbeadások esetén a Nébih e-GN rendszere jelzi a hiányosságokat, és ezeket korrigálva helyesbíteni lehet az adatbeadást.

Így a felhasználó a FarmLYNX rendszeren keresztül teljes körű felügyeletet és adatmenedzsmentet tud végezni, anélkül, hogy az e-GN felületére be kellene lépnie.

A FarmLYNX az e-GN-ben kezelt adatkör teljes skáláját lefedi, mind a növénytermesztésre, mind pedig az állattartásra vonatkozóan, és folyamatosan, naprakészen nyomon követi az e-GN rendszer változásait.

„Gazdálkodj okosan” – társasjáték haladóknak

Szintén a több éves piackutatói tapasztalat mutatott rá arra, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a gazdálkodóknak a saját gazdálkodási eredményeik áttekintésekor, a költséghatékony működés érdekében. Széles körben tapasztalt jelenség, hogy a gazdák nem tudják megbecsülni az egyes kultúrák termesztési költségeit, jövedelmezőségét, akár összesítve, akár tábla szinten kimutatva. Gyakran szinte lehetetlen megmondani, hogy a költségek mekkora részét teszi ki pl. a gyomirtás, a betegségekkel, kártevőkkel szembeni védekezés, vagy hogy mennyi volt a tápanyagutánpótlás hektáronkénti költsége. Nem ritka, hogy akár 50 százalékos eltérés is lehet a becsült költségek és a valóság között.

A mezőgazdaság sajátosságait nem ismerő „laikus” azt gondolhatja, hogy ez hanyagságból fakad, az ilyesfajta „bonyodalmak” azonban a gazdálkodás jellegéből, és a piac működéséből adódnak, mivel az egyes költségek gyakran csak nagyon nehezen szétszálazhatók. Például ha egy termelő többféle növényvédőszert vásárol csomagban, akkor azoknak a költségeit kell leosztani az egyes célterületek szerint. Ilyenkor egyáltalán nem könnyű kiszámolni, hogy a teljes összegből mennyit tett ki a gyomirtás, és mennyit a fungicid, vagy az inszekticid kezelés.

Ilyen esetben a szoftveres segítség szinte nélkülözhetetlen, hiszen a kézi számítás nagyon bonyolult vagy pontatlan, az adminisztráció és nyilvántartás pedig nehezen követhető. A FarmLYNX rendszer ebben is a gazdálkodók segítségére siet, és a felhasználók számára könnyen átlátható módon jeleníti meg az információkat, átvállalva a bonyolult háttérszámolások terhét.

„Sok kicsi sokra megy”, avagy „együtt könnyebb” – a hálózatos felépítés lényege az együttműködés támogatása a mindennapokban

A FarmLYNX rendszerének alapja az együttműködés: ezen a felületen a gazdák és az adminisztratív háttérmunkát végző névjegyzéki szaktanácsadók és falugazdászok, valamint a növényvédelmi és tápanyaggazdálkodási szakirányítók hatékonyan és eredményesen tudnak összedolgozni. A program hatékony információáramlást biztosít a gazdálkodó és partnerei között: nem csak a falugazdászokkal, szaktanácsadókkal és szakirányítókkal,  de akár a beszállító kereskedőkkel, forgalmazókkal, illetve a terménykereskedőkkel, vagy éppen a könyvelővel való kapcsolattartást, közös munkát is segíti. Mindezt úgy, hogy mindenki csak az őt érintő adatokkal foglalkozik, csak olyan adatokhoz van hozzáférése, ami rá tartozik, és mégis az együttműködési folyamat végén a gazdálkodó minden adatát egyetlen integrált adatbázisban követheti nyomon. A folyamatos adat-naplózásnak köszönhetően minden résztvevő felelősséget vállal az általa kezelt adatok helyességéért, így a félreértések könnyen elkerülhetők.

 „Az új rendszer eredménye: hatékonyabb kommunikáció a gazda, illetve a szaktanácsadó között, kevesebb félreértés és jóval nagyobb átláthatóság. Röviden: kevesebb szemöldökráncolás és hatékonyabb ügymenet” – fogalmazott Bartók Béla.

„Tudományosan életszerű, életszerűen tudományos” – agronómiai tudás és döntéstámogatás a FarmLYNX rendszerben

A FarmLYNX rendszer abban is egyedi, hogy nagyon értékes agronómiai tudást ötvöz, és ezeket összefüggő rendszerbe foglalja, ezáltal is segítve a gazdálkodókat, szaktanácsadókat és szakirányítókat a mindennapi munkájukban, a szükséges agronómiai döntések meghozatalában.

Az Agrártudományi Egyetem több kutatójával együttműködve a Kárpát-medencére vonatkozó teljes károsító-adatbázist (gyomok, kártevők, kórokozók, betegségek rendszerezett adatbázisa) dolgoztak fel a szoftverrendszerben, amit egy általános taxonómiai alap-adatbázisba integráltak, és ennek köszönhetően kivételes, újszerű megoldások érhetők el a FarmLYNX rendszerben.

Az átfogó élővilág-rendszertani adatbázis, valamint a kultúrnövények és gyomnövények fenológiai stádiumait leíró, nemzetközileg használt kódrendszer teszi lehetővé azt, hogy a növényvédő szerek, műtrágyák és biostimulátorok esetében az engedélyokiratba foglalt alkalmazási feltételeknek való megfelelés ellenőrzését egyedülálló, innovatív módon tudja kiszolgálni a rendszer.

A növénytermesztésben használt inputanyagok teljes körére (vetőmagok, növényvédő szerek, műtrágyák, biostimulátorok) kiterjedő részletes adatbázisa is elérhető a rendszerben, amiben a termékekre vonatkozó összes fontos információ rendszerezetten és gyorsan áll a felhasználók rendelkezésére. A kiterjedt inputanyag-adatbázisban való eligazodást könnyen kezelhető keresők támogatják, ami minden fontos karakterisztika mentén lehetővé teszi a gyors keresést.

A talajvizsgálatokat és növényvizsgálatokat végző laborokkal is sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a FarmLYNX rendszeren keresztük a kapcsolattartás, és ennek köszönhetően a tápanyaggazdálkodási tervek is gyorsan, egyszerűen készíthetők el, amihez a szakirányítók széles köre által használt és kedvelt, szakmailag nagyon elismert 3RP-DENA rendszer szolgáltatja a szakmai hátteret.

„A felhasználók barátja” – Egyszerű működés, könnyű kezelhetőség

Az AgroLYNX esetében a felhasználóbarát kialakítás elsődleges szempont volt. Magát a felületet is úgy tervezték meg, hogy ki-ki a saját felelősségi köre szerinti területet kezelje benne. Így például a menük és a megjelenített tartalom azon része, ami az adott szereplőnek nem releváns, inaktívvá válik, így nem zavarja őt.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a gazdálkodó megtervezi egy adott év vetésszerkezetét, a növényvédelmi szakirányító ezt azonnal láthatja, és ez alapján kidolgozhatja a növényvédelmi technológiát, a tápanyaggazdálkodási szakirányító pedig a tápanyagtervet rendeli hozzá a kultúraterületekhez, úgy, hogy a terv elkészítéséhez szükséges összes háttérinformáció néhány kattintással a rendelkezésére áll. A gazdálkodó az adminisztratív munkát végző szaktanácsadóval, illetve falugazdásszal együttműködve könnyen el tudja vezetni a gazdálkodási naplót – mindez együttműködésben, közös adatbázisban rögzítve történik. Ebből készül majd az e-GN jelentés. Végül – akár a könyvelővel együttműködésben – az adatokat a beszerzési ár információval kiegészítve a gazdálkodó számára könnyen áttekinthetővé és elemezhetővé válik a gazdaság pénzügyi eredménye, jövedelmezősége.

Új időszámítás a farmmenedzsment területén?

A FarmLYNX szoftver elindulása október végére várható, ettől az időszaktól kezdve érheti el minden gazdálkodó, szaktanácsadó, gazdálkodási szakirányító vagy éppen terménykereskedő, akik számára a mindennapi ügymenetben hamar nélkülözhetetlenné válhat a program.

 „A rendszer adottságainak köszönhetően lényegében minden mezőgazdaságban dolgozónak hasznos lehet a szoftver, a legkisebb gazdaságoktól a legnagyobbakig” – nyilatkozta Bartók Béla, aki elsőként a közepes méretű gazdaságoktól és integrátori együttműködésektől várja a legélénkebb érdeklődést, mivel az ő problémáikra nyújt egyedülállóan hatékony megoldást a FarmLYNX.

(x)

Címkék:
rendszer, gazdálkodás, gazdálkodó, gazdálkodási napló, farmmenedzsment, hatékony,