Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Új megközelítéssel a mezőgazdasági termelékenység növeléséért

Agro Napló
Amikor az étkezés megtervezésére kerül a sor, a fejlett világban sokunknak bőséges választási lehetősége van. Nagyrészt a kereskedelemnek köszönhetően egész évben hozzáférhetünk a friss termékekhez, függetlenül attól, hogy hol élünk. Míg a fejlett gazdaságú országokban a legtöbb embernek nem kell kétszer is meggondolnia, hogy elég élelemhez jusson, más országokban sokan nem ilyen szerencsések. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint 733 millió ember szenved állandó éhezéstől. A COVID-19 világjárvány, az Ukrajna elleni orosz háború okozta közelmúltbeli ellátási lánc zavarok nyomán új figyelem irányult a helyi élelmiszertermelés és -felügyelet fontosságára Közép- és Kelet-Európában. A gazdák pedig létfontosságú szerepet játszanak a globális élelmiszerellátás fenntartásában, biztosítva, hogy a friss és tápláló élelmiszerek eljussanak a helyi és a nemzetközi piacokra.

Az Élelmezési Világnap, amelyet minden évben október 16-án ünneplünk, rávilágít a globális élelmezésbiztonság kritikus kérdésére, és emellett hangsúlyozza a mezőgazdasági termelők alapvető szerepét élelmiszerrendszereink fenntartásában. A gazdáknak a mindannyiunk számára fontos kiváló, ízletes és tápláló élelmiszerek termesztése során gazdasági, szabályozási, mezőgazdasági és kereskedelmi kihívásokkal is meg kell küzdeniük. A legjobb út az innovatív, tudományosan megalapozott megoldásokon keresztül vezet, amelyek vadonatúj képet nyújtanak arról, hogy mi lehetséges a gazdaságokban. A biológiai termékek segítik ezt az utat, növelve a teljesítményt, ellenállóbbá téve a növényeket és védve a bennük rejlő termés potenciált, miközben a környezeti és gazdasági fenntarthatóság ígéretét is hordozzák.

A legtöbb biológiai termék olyan anyagokból áll, amelyek már léteznek a természetben. Egyesek élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok. Mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak. Sok biológiai készítmény olyan folyamatokat támogat, amelyeket a növények természetes módon végeznek. Segíthetnek a teljesítmény fokozásában, az abiotikus stresszel, például a kedvezőtlen időjárással szembeni ellenálló képesség kialakításában, és bizonyos esetekben védik a kártevők ellen a növényt. A biológiai készítmények általában nem maradnak tartósan a környezetben, és jellemzően alacsony szinten vagy egyáltalán nem keletkezik szermaradvány az alkalmazásukkor. Önmagukban is használhatók, de a kutatások és a gazdaságokban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen hatékonyak, ha a hagyományos növényvédő szerek kiegészítéseként alkalmazzák őket.

Ma a biológiai készítmények tudománya sokkal fejlettebb, mint 30 évvel ezelőtt. Az olyan területeken elért legújabb tudományos eredményeknek köszönhetően, mint a döntéstudomány, a bioinformatika, a genetika és a molekuláris biológia, mélyebb ismeretekkel rendelkezünk a hatásmechanizmusokról, arról, hogyan lehet a biológiai anyagokból a legjobb teljesítményt kihozni, és hogyan lehet a teljesítményt előre jelezni.

A biológiai készítmények használata új gondolkodásmódot igényel a mezőgazdaságban. A biológiai és a hagyományos növényvédő szerek kombinálásával a gazdálkodók több megoldást használhatnak, így növelhetik a termelékenységet, megkülönböztethetik magukat a piacon, és biztosíthatják a növekvő világnépesség élelmezését.

Szerző: Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?