Az Élelmezési Világnap, amelyet minden évben október 16-án ünneplünk, rávilágít a globális élelmezésbiztonság kritikus kérdésére, és emellett hangsúlyozza a mezőgazdasági termelők alapvető szerepét élelmiszerrendszereink fenntartásában. A gazdáknak a mindannyiunk számára fontos kiváló, ízletes és tápláló élelmiszerek termesztése során gazdasági, szabályozási, mezőgazdasági és kereskedelmi kihívásokkal is meg kell küzdeniük. A legjobb út az innovatív, tudományosan megalapozott megoldásokon keresztül vezet, amelyek vadonatúj képet nyújtanak arról, hogy mi lehetséges a gazdaságokban. A biológiai termékek segítik ezt az utat, növelve a teljesítményt, ellenállóbbá téve a növényeket és védve a bennük rejlő termés potenciált, miközben a környezeti és gazdasági fenntarthatóság ígéretét is hordozzák.
A legtöbb biológiai termék olyan anyagokból áll, amelyek már léteznek a természetben. Egyesek élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok. Mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak. Sok biológiai készítmény olyan folyamatokat támogat, amelyeket a növények természetes módon végeznek. Segíthetnek a teljesítmény fokozásában, az abiotikus stresszel, például a kedvezőtlen időjárással szembeni ellenálló képesség kialakításában, és bizonyos esetekben védik a kártevők ellen a növényt. A biológiai készítmények általában nem maradnak tartósan a környezetben, és jellemzően alacsony szinten vagy egyáltalán nem keletkezik szermaradvány az alkalmazásukkor. Önmagukban is használhatók, de a kutatások és a gazdaságokban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy különösen hatékonyak, ha a hagyományos növényvédő szerek kiegészítéseként alkalmazzák őket.
Ma a biológiai készítmények tudománya sokkal fejlettebb, mint 30 évvel ezelőtt. Az olyan területeken elért legújabb tudományos eredményeknek köszönhetően, mint a döntéstudomány, a bioinformatika, a genetika és a molekuláris biológia, mélyebb ismeretekkel rendelkezünk a hatásmechanizmusokról, arról, hogyan lehet a biológiai anyagokból a legjobb teljesítményt kihozni, és hogyan lehet a teljesítményt előre jelezni.
A biológiai készítmények használata új gondolkodásmódot igényel a mezőgazdaságban. A biológiai és a hagyományos növényvédő szerek kombinálásával a gazdálkodók több megoldást használhatnak, így növelhetik a termelékenységet, megkülönböztethetik magukat a piacon, és biztosíthatják a növekvő világnépesség élelmezését.
Szerző: Andre Negreiros, a Corteva Agriscience közép- és kelet-európai kereskedelmi egységének vezetője