MENÜ

1,5 milliárd jövedelempótló támogatás a vízi szárnyast tartóknak

2017.02.09.

Eddig mintegy 1,7 milliárd forintot fizettek ki a madárinfluenza miatti kártalanításban érintett állattartóknak, ez rövidesen további 1,5 milliárd forint jövedelempótló de minimis támogatással egészül ki, amire a vízi szárnyast - libát, kacsát – tartó gazdálkodók lesznek jogosultak – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán.

A közlemény szerint a jövedelempótló támogatással a kormány – a közvetlen károk 100 százalékos kártalanításán túl – az ágazat talpon maradását is segíti. Az FM jövedelempótló támogatási rendelete előkészítés alatt áll, a szükséges források biztosításáról a tárca gondoskodott.

A szaktárca hangsúlyozza: a kormány számára kiemelten fontos a madárinfluenza megjelenése miatt kialakult helyzet megoldása, ezért a járvány megjelenése óta folyamatosan arra törekszik, hogy megállítsa a terjedését, és – mind szakmai, mind anyagi téren – gyors, hatékony segítséget nyújtson az érintetteknek. Ennek megfelelően gondoskodik az állattartók közvetlen kárainak megtérítése mellett a gazdasági tevékenységük kényszerű szüneteltetése miatt elmaradt jövedelem részleges kompenzálásáról is.