16 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak január-szeptemberben

Agro Napló
Elsősorban a növényi termékek áremelkedése miatt az idei első három negyedévben 16 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növényi termékek ára 25 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké pedig 1,7 százalékkal nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Mezőgazdasági termelői és ráfordítási árak, 2021. I-III. negyedév című kiadványából.

A növényi termékeken belül a gabona és az olajos növények jelentősen drágultak, ami az élénk nemzetközi kereslet következménye. A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 34, illetve 37 százalékkal nőtt. A drágulás mögött a világszerte jelentősen csökkenő készletek, az élénk nemzetközi kereslet és a takarmánynövények világpiaci árának jelentős növekedése húzódik meg. A gyümölcsök közül az alma ipari feldolgozás céljára történő értékesítési ára - az idei jó terméseredmény következtében - 27 forint volt kilogrammonként, ez a tavalyitól 35 százalékkal maradt el.

Az élő állatok és állati termékek 1,7 százalékos drágulását az élő állatok árának 1,8 százalékos mérséklődése, illetve az állati termékek 9,2 százalékos áremelkedése alakította. A vágósertés ára az első három negyedévben 15 százalékkal csökkent. A vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után, január óta folyamatosan növekszik. Így az év első kilenc hónapjában az 10 százalékkal nőtt, a szeptemberi havi árindex 18 százalék volt.

A mezőgazdasági ráfordítási árak 12 százalékos három negyedévi emelkedése a folyó termelőfelhasználás 13 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 7,5 százalékos növekedésének volt indokolható. A folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult. A legnagyobb mértékben, 25 százalékkal a műtrágyák ára emelkedett. A múlt év vége óta negyedévről negyedévre nagyobb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető, így a harmadik negyedévi műtrágyaárak 60 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábban mértnél. Az áremelkedésben szerepet játszhatott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése.

A takarmányok ára jelentősen, közel 25 százalékkal nőtt a vizsgált időszakban. A növényvédő szerek 5,2, az állatgyógyászati készítmények 4,4 százalékkal kerültek többe az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 12 százalékkal nőtt, ezen belül az üzemanyagoké 17 százalékkal volt magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 9,2, a gépberuházásoké 6,6 százalékkal emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!