20 milliárdot kaptak a múlt héten a gazdák a Kincstártól

Agro Napló
Jelentős összegű támogatásokat fizetett ki a Magyar Államkincstár az elmúlt héten, ezen a héten további 10 milliárdos kifizetés várható – közölte a szervezet.

Anyajuhtartás támogatás részfizetéseként mintegy 6500 érintett gazdálkodónak közel 2 milliárd Ft utalása történt meg. Az eddigi előleg- és a mostani részfizetéssel együtt már az érintett anyajuhtartók 96 százaléka jutott támogatáshoz. Zöldítésre több mint 4800 ügyfélnek 6,7 milliárd forintot meghaladó összeget, agrár-környezetgazdálkodási támogatásra (AKG), ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) támogatásra 5000 gazdálkodónak több mint 5,2  milliárd forintot, biztosítási díjtámogatásra mintegy 11 ezer jogosultnak  3,7 milliárd forintot utalt el a Kincstár. Natura 2000 erdők támogatására több mint 2000 ügyfélnek 3 milliárd Ft kifizetését hagyta jóvá a Kincstár, ez ezen a héten érkezik az érintett gazdálkodók számlájára. Összességében mintegy 20,6 milliárd forint agrártámogatást folyósított a Magyar Államkincstár az elmúlt héten.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszűnése után, 2017. január 1-jétől a Magyar Államkincstár látja el a mezőgazdasági és vidékfejlesztési európai uniós kifizető ügynökségi tevékenységet, emellett gondoskodik a nemzeti agrár-vidékfejlesztési támogatások kifizetéséről is. A mostani kifizetés is része annak a folyamatnak, amelynek során a Magyar Államkincstár mindent elkövet, hogy a megfelelő ellenőrzéseket követően átláthatóan és a lehető leggyorsabban fizesse ki a támogatásokat a jogosultaknak.

Az 17. heti kifizetéseket követően, ezen héten is várhatóan közel 10 milliárd forintot utal a Kincstár a gazdálkodóknak. 2017-ben eddig több mint 80 milliárd forint agrártámogatás utalása történt meg, ami azt jelenti, hogy időarányosan több támogatást juttatott el a gazdálkodókhoz, mint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal az elmúlt évben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!