200 millió eurós alappal mentenénk a világ vizét

Agro Napló
Közel 200 millió eurós kerettel tervezett, vízügyi fejlesztéseket támogató magyar befektetési alap létrehozását jelentette be Áder János köztársasági elnök a Víz Világhéten elhangzott előadásában Stockholmban.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Napjainkban a szemünk előtt bontakozik ki a kevés víz drámája, a sok víz drámája és a szennyezett víz drámája, melynek gazdasági, társadalmi és politikai következményeivel nap mint nap szembesülünk - utalt Áder János köztársasági elnök az ENSZ Vízügyi Elnöki Testület (VET) jelentésére, felhívva a figyelmet arra is, hogy a vízválság elhárításához meg kellene triplázni a vizes beruházásokra globálisan fordított évi 200 millió dolláros keretet.

Majd a Víz Világhét alkalmával Stockholmban tartott előadásán bejelentette, hogy Magyarország közel 200 millió eurós kerettel tervez létrehozni egy vízügyi fejlesztéseket támogató alapot. Ennek célja, hogy olyan technológiai fejlesztések alkalmazását segítse, amelyek révén a vízügyi infrastrukturális befektetések hatékonysága növelhető, a kivitelezés ideje rövidíthető, a megtérülés esélyei javíthatók lesznek - írta az MTI.

Áder János szerint, ez nem csak finanszírozás kérdése, ez szemléletváltást is jelent. Kifejtette: új gazdasági-költségvetési számítási módokra van szükség, hogy a víz értékét a politikai és gazdasági döntésekbe beépítsék. Világossá kell tenni, hogy sokkal fontosabb a megelőzés, mint a kár utólagos elhárítása. Kitért arra is, hogy szükség van az innovatív technológiák kutatására és ezek állami támogatására, valamint a "vizes cégek hatékonyságának javítására".

Az államfő több megoldási lehetőséget ismertetett, elsőként a Vízőr elnevezésű magyar fejlesztést ajánlotta a hallgatóság figyelmébe. Ez a legnagyobb vízfelhasználó, a mezőgazdaság problémáit orvosolná, mivel egyaránt megoldást kínál arra, hogy a talaj vízháztartása javuljon, az aszálykár és a veszteségek mérséklődjenek. Emellett elősegítheti, hogy a terméshozam emelkedjen, ne szennyezzék a környezetet, a talaj baktériumflóráját javítsák, a víz megtakarítás pedig így 30-50 százalék között lehet.

Az államfő beszámolt a magyar-holland együttműködéssel, Eindhovenben megvalósuló szennyvíztisztítóról is. Ez egy speciális biológiai szennyvíztisztító, amely a hagyományos létesítményekhez képest sokkal kisebb területet foglal el. A szennyvíztisztító beruházási és a működtetési költsége egyaránt 25-30 százalékkal kisebb.

A köztársasági elnök beszámolt arról is, hogy jövő októberben ismét megrendezik a Budapesti Víz Világtalálkozót, melynek fő témája, hogy a vízügyi fejlesztések finanszírozásának segítésével hogyan előzhetjük meg a vízválságot.

Az államfő egynapos hivatalos látogatása során felkereste a Stockholmi Egyetem égisze alatt működő fenntartható fejlődéssel és az emberiség előtt álló kihívásokkal foglalkozó kutatóintézetet is, és megbeszélést folytatott az intézet vezetőivel. Az intézet kutatói szerint a bolygónk rohamosan közeledik ahhoz a ponthoz, amely után teljesen és visszafordíthatatlanul átalakul: meglátásuk szerint erre utal többek között a sarki jégtakaró olvadása, az ózonréteg vékonyodása, a fajok kihalása és főként a klímaváltozás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Cél a felelős vízgazdálkodás

Cél a felelős vízgazdálkodás

Megjelent a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítása, ami egyrészt megoldást nyújt az engedély nélkül kialakított mezőgazdasági öntözést szolgáló ku...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!