2021-hez képest tavaly nagymértékben csökkent a földvásárlások száma itthon

Agro Napló
Az Agrotax gyűjtése szerint 2021-ben 30 597, tavaly pedig 22 943 hektár cserélt gazdát.

Az egyre magasabb ár is az oka lehet annak, hogy huszonhét százalékkal kevesebb adásvételt regisztrált az Agrotax a kifüggesztett hirdetmények összesítése alapján. A cég 2015 óta minden évben elkészíti a földpiaci körképét, most tették közzé a 2022-es év elemzését.

1. ábra: A szántók átlagárai 2022-ben, © Szlavkovits Rita, HVG

Továbbra is Közép-Magyarországon a legdrágábbak a földterületek, itt 2,8 millió forintért lehet földet vásárolni, de Észak-Magyarországot leszámítva, ahol 1,6 millió forint volt a tavalyi átlagos földár, mindenütt kétmillió forint fölött lehet már csak termőföldhöz jutni. A szántók ára már 2021-ben kétmillió forint fölött volt, de most az erdők, gyümölcsösök, és gyepek átlagára is túljutott a bűvös határon. Az Agrotax gyűjtése szerint 2021-ben 30 597, tavaly pedig 22 943 hektár cserélt gazdát, tehát jóval kisebb volt a földpiaci forgalom az előző évinél. A körképbe nem kerültek be az osztatlan közös földtulajdonnal kapcsolatos bekebelezések, tranzakciók, mert azok nem számítanak forgalomképesnek, és így azokat nem kell kifüggeszteni sem – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

2. ábra: A szántó tranzakciók száma 2016–2022, © Szlavkovits Rita, HVG

A szántók ára nő a legdinamikusabban, szinte mindenütt 14-15 százalékkal lettek drágábbak. A szőlőt lehet eladni a legmagasabb áron, ezek hektáronként 2,5-9 millió forint közötti áron keltek el. A legolcsóbban a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon lehetett hozzájutni. A termőföld bérleti díja 5,6 százalékkal emelkedett, de ebben az ország különböző térségeiben nagy eltérések vannak: a Dél-Alföldön 93 ezer forint/hektár a bérleti díj, míg Észak-Magyarországon 79 ezer forint.

3. ábra: Az átlagár és az aranykorona-érték jelentős eltérését mutató települések, © Szlavkovits Rita, HVG

Május elsejétől újra módosul a Földforgalmi Törvény, az új szabályozás példátlan módon belenyúl a piaci versenybe. Csak külön előzetes indoklással lehet majd eltérni a térségre jellemző átlagos földártól egy adásvétel során. Azt is meghatározza a módosítás, hogy az előző év helyben szokásos hektáronkénti árától legfeljebb tíz százalékkal lehet eltérni. Így az már nem fordulhat elő, hogy 14-15 százalékkal nőtt a szántó ára az előző évihez képest. Majd a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) eldönti, hogy mennyiért lehet eladni a termőföldet, ugyanis ők jogosultak vizsgálni az adásvételi szerződésben szereplő vételárat.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!