218 gabonaszállító hajó áll a Fekete-tengeren az orosz blokád miatt

Agro Napló
Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ égisze alatt tető alá hozott gabonamegállapodásban, és ezzel blokkolja az abban részt vevő 218 hajó mozgását – közölték az ukrán hatóságok Facebookon.

Az orosz döntés eredményeképp október 30-tól Ukrajna nem kap engedélyt a közös koordinációs központtól a gabonafolyosón való biztonságos áthaladásra, 218 hajó kénytelen egy helyben rostokolni a jelenlegi helyén – írja a Telex az ukrán infrastrukturális minisztérium közlése alapján. A hajók közül:

  • 95 megpakolt hajó már elhagyta az ukrán kikötőket, és ellenőrzésre vár,
  • 101 hajó az ukrán kikötők bejáratánál várja az átvizsgálást,
  • 22 megpakolt hajó pedig arra vár, hogy elhagyhassa az ukrán kikötőket.

Az ukránok azt írják, hogy a gabonafolyosó orosz blokádja már szeptemberben megkezdődött: az oroszok csökkentették az ellenőrzések napi számát, és lassították is a folymatot, ami miatt 176 hajóból álló sor alakult ki.

A júliusban aláírt megállapodás keretében már 9 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak Ukrajnából. A megállapodás eredetileg november 19-ig lett volna érvényben.

Lengyelország: Ez az eset is alátámasztja, hogy Moszkva nem tart be semmilyen nemzetközi megállapodást

Az Európai Unió arra szólította fel Oroszországot, hogy vonja vissza az ukrán gabona Fekete-tengeri exportjának felfüggesztéséről szóló döntését. A megállapodás felrúgása súlyosbítja a globális élelmiszerválságot. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Josep Borrell posztolt erről a Twitteren.

Lengyelország eközben jelezte, hogy európai partnereivel kész a segítségnyújtásra, hogy az alapvető áruk célba érhessenek. A lengyelek szerint ez az eset is alátámasztotta, hogy Moszkva nem hajlandó betartani semmilyen nemzetközi megállapodást.

Forrás: Telex
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!