MENÜ

4 milliárd eurós aszálykár fenyegeti Európa mezőgazdaságát

Agro Napló 2023.04.26.

Belföldön egyelőre nem fenyeget aszályhelyzet – olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács összefoglalójában.

 

Magyarországon a középső és mélyebb talajrétegek vízellátottsága az ország túlnyomó részén jó, csak kisebb területeken alakult ki átmeneti vízhiány – írták az Országos Meteorológiai Szolgálat adataira hivatkozva. A talaj felszínközeli része csak Szeged és a Körösök mentén száradt ki, a tavaszi vetésekhez szükséges nedvesség Szeged, valamint Mezőtúr, Szeghalom és Mezőberény térségében hiányzik a felső rétegekből – értesült a közleményből az Agro Napló.

Hozzátették ugyanakkor, hogy a kontinens számos részén már most jelentős csapadékhiány sújtja a mezőgazdaságot. Az Európai Aszálymegfigyelő Központ (EDO, European Drought Observatory) adataiból kiderül, hogy súlyos a szárazság a Balkán keleti részén, Franciaországban, Olaszországban és főképp Spanyolországban. Itt a gabonafélékre, a napraforgóra, a gyümölcsfákra és zöldségfélékre egyaránt hat az időjárás, az aszálykár az eddigi becslések alapján idén elérheti a 4 milliárd eurót – olvasható a FruitVeb közleményében.

 

(Forrás: MTI)