MENÜ

690 milliárd forint agrártámogatásra

2013.05.07.

Az agrárközigazgatás egy év alatt 650-690 milliárd forint támogatást fizet ki az ágazat szereplőinek - közölte Palkovics Péter, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke hétfőn Debrecenben sajtótájékoztatón.

A legnagyobb tétel a területalapú támogatás, amelyre május 15-ig adhatják be az igényeiket szankciómentesen a gazdák - tette hozzá az újraválasztott hajdú-bihari agrárkamara bemutatkozó fóruma előtt tartott tájékoztatón a debreceni Megyeházán.

Hozzátette: azok, akik nem adják be május közepéig az igénylésüket pótolhatják a június 9-ig tartó meghosszabbított határidőig, de a támogatás összege napi 1 százalékkal csökken.

Ezért minden termelőnek arra hívják fel a figyelmét, hogy elektronikus úton nyújtsák be az igénylésüket május 15-ig, amelyet a hónap végéig szankciómentesen módosíthatnak - javasolta az MVH elnöke.

Palkovics Péter elmondta: a 175-178 ezer érintettől 350-400 milliárd forint területalapú támogatási, illetve 24 további jogcímen benyújtott forrásigényt várnak a következő napokban. Közel 5 millió hektár támogatásáról van szó, a benyújtást készítő gazdákat az agrárkamara, illetve a hivatalok 500 tanácsadója segíti - tette hozzá.

Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára az új agrárkamarát egyfajta szellemi infrastruktúrának nevezte. A szakember szerint a támogatások mellett vízgazdálkodási tervekkel, termőföldfogalom- szabályozással, mezőgazdasági kockázatelemzésekkel is segítik a családi, kis- és középvállalkozásokat az ágazatban.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke pedig arról beszélt, hogy jövő év május elsejéig elfogadja a parlament a termőföld forgalmáról szóló törvényt, amely továbbra is tiltja majd a gazdasági társaságok termőföld-vásárlását.

Kiszámítható birtokviszonyok kellenek, hosszú távú szabályozással, amelyek biztosítják, illetve növelik az ágazat versenyképességét - emelte ki a politikus.

Forrás: MTI