MENÜ

A baglyok kedvelik a kivilágítatlan tornyokat

Agro Napló 2021.04.13.

A baglyok kedvelik a kivilágítatlan tornyokat – állapították meg egy friss kutatás nyomán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet kutatói, akik eredményeiket a Nemzetközi Csillagos Égbolt Héthez kapcsolódva tették közzé.

 

A kutatók tevékenységéről készített közlemény emlékeztet: több kutatás bizonyítja, hogy a mesterséges éjszakai fények megfigyelhető hatást fejtenek ki az állatok viselkedésére, vándorlására és szaporodására, az éjszaka aktív baglyok esetében azonban ezeket a hatásokat korábban még nem vizsgálták kellő részletességgel, ezt pótolták mostani munkájukkal a MATE szakemberei.

A MATE Kaposvári Campus Természet-megőrzési Tanszékének kutatói vizsgálatuk során arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a baglyok költőhelyét jelentő templomtornyok kivilágítása milyen hatással van a főként szürkületben vadászó gyöngybagoly és a kimondottan éjszakai aktivitású macskabagoly viselkedésére. Vajon okoz-e valamilyen különbséget, ha az adott bagoly sötét helyen vagy fényes díszkivilágításban úszó tornyokban talál költőhelyet?

Az 1988-2016 közti időszakból származó adatok elemzésekor kiderült, hogy mindkét vizsgált faj esetében magasabb a költésszám, ha az élőhelyet jelentő templomtorony nincs kivilágítva. Sem a gyöngybagoly, sem a macskabagoly esetében nem volt ugyanakkor különbség a tojásszám, a kikelt és kirepült fiókák száma, valamint az első tojás lerakásának ideje tekintetében a kivilágítás megléte vagy hiánya szempontjából. A két faj költéseit összevetve a kutatók azt is megállapították, hogy az éjjel aktív macskabagoly jobban kerüli a kivilágított tornyokat, mint a néha nappal is vadászó gyöngybagoly.

Fentiek alapján fontos, hogy a közvilágítás tervezésekor az élővilágot érintő hatásokat is figyelembe vegyék a szakemberek, amire világviszonylatban is jó példát jelent a közelmúlt környezetbarát fejlesztése. Jelentősen csökkent ugyanis a fényszennyezés a Kaposvár melletti Bárdudvarnokon megvalósult közvilágítási felújítás révén, ahol a lámpák az égbolt irányában teljesen ernyőzötté váltak, és csak oda világítanak, ahol az mindenképpen szükséges. A MATE Kaposvári Campus kutatói szerint ez a fejlesztés egyfajta minta is lehet a jövőben, hiszen egyre több az olyan cég, akinek fontos, hogy kevésbé fényszennyező termékeket állítson elő és értékesítsen – olvasható az összegzésben.