MENÜ

A baromfiágazatot érintő fontos határidők

2019.06.28.

Fontos információk, illetve határidők olvashatók a Baromfi Termék Tanács honlapján – hívta fel a figyelmet a nak.hu portál.

 

Új, a munkaerőköltségekhez nyújtott, egyszeri támogatást vehet igénybe azon 2018-ban baromfi állatjóléti támogatási kérelmet benyújtó baromfitartó, és/vagy a vele egy és ugyanazon vállalkozásnak minősülő vállalkozás, aki a  27/2019. (VI. 14.) AM rendelet mellékletében megjelölt TEÁOR kód szerinti támogatott tevékenységet folytat. Az igényléshez szükséges nyomtatványokat a Kincstár 27/2019. (VI. 20.) számú közleménye tartalmazza, melyeket postai úton június 24.–július 5. között lehet benyújtani a Kincstár Piaci és Nemzeti Támogatások Főosztályához.

Június 30-ig támogatási kérelmeket lehet benyújtani az étkezési tojást termelő tyúkállományok, illetve tenyészbaromfi fajok 2019/2020-as állatjóléti támogatására. Mivel azonban a benyújtási időszak utolsó napja munkaszüneti nap, így a támogatási kérelmeket legkésőbb július 1-én még postára lehet adni a 23/2018. (IV. 16.) számú Kincstár Közlemény formanyomtatványain.

A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III. 31.) FVM rendelet előírása szerint, minden baromfitartónak állatjóléti felelőst kell kijelölnie, ha ötszáz, hústermelés céljából tartott csirkét, vagy ötszáz egyéb baromfit (kivéve fácánt, foglyot, tőkés récét) ; háromszázötven tojótyúkot tart. Az állatjóléti felelős feladata, hogy felügyelje és elősegítse az állatok tartási körülményeit meghatározó állatvédelmi jogszabályok betartását, ellássa az állatok gondozásával és felügyeletével megbízott személyeket az állatok jólétével kapcsolatos utasításokkal és útmutatással, évente oktatást tartson az állattartó telep dolgozói részére. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a következő képzést július 3-án indítja, melyre a portálon lehet regisztrálni.