MENÜ

A baromfihús lehet a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrás 2019-ben

2019.05.13.

A Nemzetközi Baromfi Tanács a Baromfi Világnap alkalmából hangsúlyozza, hogy a baromfihús a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrássá válhat 2019-ben. Egyúttal közzétett egy tájékoztató kisfilmet is, amely a baromfihús fontosságáról és jelentőségéről szól.

 

A Baromfi Világnap bevezetését a magyar Baromfi Termék Tanács (BTT) kezdeményezte a nemzetközi baromfis szervezeteknél, így a jeles napot minden év május 10-én tartják meg. (A BTT a világnapot május 3-án szakmai konferenciával ünnepelte.) A Nemzetközi Baromfi Tanács (IPC) a világnap alkalmából kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestis miatt a sertéstermelés csökken, és a baromfitermékek betölthetik a keletkező réseket a világ fehérje-ellátásában. A szervezet szerint a baromfihús a legnagyobb mértékben fogyasztott fehérjeforrássá válhat 2019-ben.

– A Földön több százezren dolgoznak azon, hogy a fogyasztók számára előállítsák és szállítsák az egyik legfontosabb, tápláló, egészséges, fenntartható módon előállítható húsfehérjét –mondta Robin Horel, az IPC elnöke. – Kérjük, hogy a világ baromfi-termelőit, hogy csatlakozzanak az IPC-hez e nap megünneplésére, egyúttal használják ki a lehetőséget, hogy ez alkalomból proaktívan vegyenek részt az élelmiszer-biztonságról és a fenntarthatóságról folytatott vitákban.

Az IPC a világnap kapcsán egy, az „Éhezés nélküli világ” című videót is közzétett. Ez is alátámasztja, milyen fontos szerepet tölt be a baromfiágazat a növekvő világnépesség élelmiszer-ellátásában – hangsúlyozza a szervezet.

 

 

– A fogyasztók kíváncsiak arra, hogy honnan származik az ételük, de sajnos gyakrabban kapnak választ az aktivista állatvédő szervezetektől, mint a gazdálkodóktól és az iparági szakértőktől. A kisfilm bemutatja a baromfi szerepét a világ növekvő népességének fenntartható módon történő ellátásában – magyarázta Ricardo Santin, az IPC alelnöke.